Mycket inställt för Malin Thunberg Schunke som ska följa upp succédebuten med ny bok

Malin Thunberg Schunke är tillbaka med uppföljaren till hyllade debutboken "Ett högre syfte". Pressbild: Anna-Lena Ahström.

Hennes första deckare blev unisont hyllad och belönades med Deckarakademins debutpris.
Nu kommer bok nummer två – men på grund av coronapandemin kan Malin Thunberg Schunke inte lansera den som det var tänkt.

– Jag hade många roliga engagemang som nu är inställda. Det här är så tråkigt för alla, säger hon i telefon från hemmet i Hannover.

Bok nummer ett hette Ett högre syfte och handlade om hur en svensk man i Italien blev oskyldigt misstänkt för att vara inblandad i ett terrordåd och hur han sedan bollades runt mellan olika europeiska rättsinstanser. Bok nummer två, ”De rättslösa”, handlar om hur fattiga arbetare utnyttjas och ibland mördas av maffiabackade grönsaksodlare i Italien. Huvudpersoner i båda böckerna är svenskan Esther Eldh och italienskan Fabia Moretti, båda knutna till Europol i Bryssel. Och det finns flera cliffhangers i De rättslösa, som pekar framåt.

– Jag har planerat en serie om de här två, jag vet inte exakt hur många det blir, men åtminstone tre till. Ramen är klar, det handlar om Europol och sedan blir det olika ämnen, ett tema för varje bok.

Hittade kärleken i London

Malin Thunberg Schunke är från början åklagare, men har sedan blivit docent i straffrätt. Hon bor sedan många år i Hannover – när hon studerade internationell straffrätt i London mötte hon en tysk student och kärlek uppstod. De har tre barn.

– Att arbeta på distans går ju bra. Just nu har jag inget externt uppdrag, just nu är det bara böcker.

Hon hade skrivit fackböcker om straffrätt när hon fick inspiration att använda sina kunskaper till att också skriva skönlitterärt. Globaliseringen och vad den innebar såväl när det gällde brott som rättsskipning intresserade.

– Människor kan råka så oerhört illa ut, som mannen i ”Ett högre syfte”. När jag hade börjat skriva den insåg jag att jag inte ville skriva en traditionell spänningsroman, jag ville ha ett internationellt perspektiv, det kunde bli en perfekt serie att gå vidare på.

”Är väldigt nervöst”

Boken antogs, publicerades och fick ett mycket bra mottagande. Då hade Thunberg Schunke redan börjat skriva uppföljaren, vilket gjorde att hon blev av med en del av ”hur ska jag kunna göra nåt bra igen”-trycket.

– Det är väldigt nervöst ändå. Man vet ju aldrig.

Familjen har ett sommarhus på Sardinien, som de ägnat flera år till att restaurera (och ön förekommer även i ”Ett högre syfte”). Coronapandemin har gjort att de inte har varit där på flera månader.

– Vi har en god vän som brukar se efter det, men han sitter i karantän så nu är det ingen som tittar till det.

Vad nästa bok kommer att handla om är ännu en hemlighet, men det är mycket möjligt att det kan bli något som har att göra med den pågående krisen.

– Det finns en ny gränsöverskridande brottslighet. Nu har det internationella samarbetet fått sig en kyss, så det återstår att se hur det spelar in. Det lär nog komma nya typer av brottslighet som utnyttjas av maffian.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Malin Thunberg Schunke

Namn: Malin Thunberg Schunke.

Ålder: 51.

Bor: Hannover, Tyskland. Sommarhus på Sardinien.

Familj: Man, tre barn.

Yrke: Författare, docent i straffrätt, tidigare åklagare.

Tidigare deckare: ”Ett högre syfte”.

Aktuell: Med nya boken De rättslösa.

Boken i artikeln

De rättslösa

De rättslösa

När några unga utländska säsongsarbetare försvinner på den italienska landsbygden startas en internationell utredningsgrupp med Ester Edh och Fabia Moretti i spetsen. Spåren leder till en enslig gård ägd av en välkänd maffialedare och den karismatiske polisen Corrado Sanna fattar det kontroversiella beslutet att skicka dit en undercoveragent. Läs mer »

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL