ANNONS

Crowdfunding för att återuppbygga nedbränd bokhandel i Minneapolis

Scinece fiction och deckare utgjorde den största delen av sortimentet i dessa legendariska bokhandlar som förstördes i en brand nyligen. Därför samlar de nu in pengar via crowdfunding. Skärmdump från Gofundme.

I helgens brand förstördes över 100 000 böcker, varav många sällsynta samlarobjekt. Nu har en crowdfundingkampanj satts igång för att samla in 500 000 dollar till att återuppbygga The Uncles i Minneapolis.

Protesterna mot rasism och övervåld inom den amerikanska poliskåren den senaste veckan har knappast undgått någon. 46-årige George Floyd dödades av en polis som satte sig ovanpå honom i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA. De fyra inblandade poliserna har avskedats och en av dem åtalas för dråp och vållande till annans död medan de övriga utreds för brott. Men eftersom detta är ännu ett fall i en lång rad av polisvåld mot svarta i USA är det många som anser att det är dags för landet att en gång för alla ta tag i problemen med rasism inom polisen och samhället i övrigt.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Protesterna har spridit sig till andra delar av världen, även Sverige. Flera stora amerikanska företag som Amazon, Netflix och Disney har uttalat sitt stöd för #blacklivesmatter och i vissa fall donerat pengar till arbetet mot social diskriminering. I bokbranschen passar man på att lyfta fram böcker som belyser rasismen i USA.

President Donald Trumps ovilja att erkänna problemen har knappast gjort situationen bättre. Tvärtom har han piskat upp stämningen. På flera håll i USA har både journalister och fredliga demonstranter beskjutits med tårgas och gummikulor av poliser.

Tyvärr har demonstrationer på sina håll också övergått i upplopp och i vissa fall är det tydligt att ligister dragit nytta av situationen för att plundra butiker eller sätta eld på bilar och byggnader. Det var vad som hände i Minneapolis där en byggnad med två bokhandlar i en (Uncle Hugo’s Science Fiction Bookstore och Uncle Edgar’s Mystery Bookstore, förkortade till The Uncles) brändes ner till grunden, vilket Boktugg berättade om för några dagar sedan.

Enligt Minneapolis/St. Paul Business Journal fanns över 100 000 böcker i lager, varav många sällsynta samlarobjekt, när branden utbröt. Alla förstördes. Det samlade försäljningsvärdet uppskattade ägaren Don Blyly till över en miljon dollar.

ANNONS

En hängiven kund skyndade sig att starta en insamling till bokhandeln vilket ledde till att ägaren gick ut och uppmanade folk att inte skänka pengar till några crowdfundingkampanjer eftersom han inte var inblandad i dem. Men ett par dagar senare löste det sig och kampanjen överlämnades till Blyly. I skrivande stund har kampanjen ”Official Help Save Uncle Hugo’s Fund” samlat in över 63 000 dollar. Målet är satt till 500 000 dollar (motsvarande 4,6 Mkr).

Fortfarande vet dock inte ägaren om och hur det går att återuppbygga bokhandeln. Han har övergett planen på en snabb återöppning i en hyrd lokal och väntar fortfarande på besked från försäkringsbolaget ifall skadorna täcks av försäkringen. Till Minneapolis/St. Paul Business Journal säger han att det finns skulder på runt 50 000 dollar till förlag för böcker som levererats och brunnit upp med butiken.

Han har dock börjat sälja T-shirts med Uncle Hugo’s- och Uncle Edgar’s-motiv på nätet. Han säger till Shelf Awareness att många författare har hört av sig och erbjudit sig att skicka signerade böcker till honom och att han planerar att sälja av sitt privata bibliotek, en bok i taget för att få igång en ehandel. Don Blyly har drivit sin bokhandel i 46 år.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se