ANNONS

Christina Larsson gör succé i Sverige och Finland – nu får hon en medförfattare

Mattias Lundgren, Word Audio, Andreas Lindergård, manusförfattare och ny medförfattare till Christina Larssons Sektion M. Foto: Sebastian Borg/Wapi.

Christina Larsson har en bra vecka. Etta på Storytel i Sverige och nominerad till Storytel Awards i Finland (prisutdelning ikväll). Och så har hon skrivit avtal på två nya delar i serien Sektion M.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

– Jag har alla mina framgångar med mina deckare och thrillers att tacka ljuboksboomen för. Och Mattias Lundgren på Word Audio som upptäckte dem och väckte liv i min författarkarriär, säger Christina Larsson till Boktugg. 

Det är mycket som händer för Christina Larsson denna vecka. Nio år efter det att första boken i serien om Ingrid Bergman, 5:e Moseboken, släpptes på Word Audio ligger nu del sju, Skendåd, etta på Storytel och trea på Bookbeat, berättar förlaget.

ANNONS

– Serien har älskats av hundratusentals svenskar under åren och finns sedan 2019 även utgivna i Finland. Även där har de gjort succé. Ikväll avgörs den finska varianten av Storytel Awards där Viides Mooseksen Kirja – just 5:e Moseboken – är en av de nominerade i deckarkategorin, säger Mattias Lundgren, VD på Word Audio.

Som om inte det vore nog har Christina i veckan signerat ett nytt avtal för vidareutvecklingen av serien Sektion M som tagits fram i samarbete med Word Audio. Medförfattare på del fyra och fem som släpps under hösten blir film- och tv-manusförfattaren och regissören Andreas Lindergård.

– Det blir ett lite nytt grepp, de ska skriva tillsammans och utveckla serien, säger Mattias.

ANNONS

Sektion M släpptes i höstas i tre delar, längden på ljudböckerna är mellan fem och sex timmar långa. Lite kortare än normalt.

– Jag tror det är bra med böcker som inte är superlånga, hellre då att det är serier. En ny lyssnare vågar prova och gillar de den så fortsätter de på serien. Att påbörja en sjutton timmar lång deckare kan vara en tröskel, säger Mattias.

Karriären tog ny fart i ljudboksboomen

Faktum är att Christina Larsson gjort en rätt lång resa med Ingrid Bergman-serien innan den på senare år blivit en ljudboksframgång. De första fyra delarna gavs ut av ett litet Göteborgsförlag, Tre Böcker Förlag, mellan 2007 och 2010. Där sålde böckerna runt 40 000 exemplar.

– Eftersom min författarkarriär inte tog fart bestämde jag mig för att sluta skriva. Jag hade försökt men inte lyckats. Ett par år senare hörde Mattias Lundgren av sig och ville göra ljudbok av min första deckare. Det tog nog ett par månader innan jag svarade. Strax efter skrev vi avtal på de andra tre och det blev succé, säger Christina Larsson.

Hennes deckare hamnade på bland annat Storytels topplista och hon fick förfrågningar om att skriva fler delar i serien.

– Men jag hade ju lagt ner skrivandet. Först 2018 kom del 5 och 6 och då direkt som ljud- och ebok på Word Audio. Serien gjorde succé och alla sex titlarna låg topp-tio på Storytel i flera månader! Förra veckan släpptes del 7 som nu ligger 1:a på Storytel, säger Christina. 

Efter framgångarna med ljudböckerna har hon fått massor av erbjudanden från andra förlag och skriver bland annat en bok åt Romanus & Selling.

Ikväll kan du alltså vinna pris, berätta lite om känslorna och hur det ska gå till?
– Jag är överväldigad, chock-glad, det är så roligt. Som en belöning för allt jobb och all envishet som ligger bakom mitt skrivande. Storytel Awardsgalan ikväll är digital mellan klockan 18 och 19, så jag sitter uppklädd hemma i vardagsrummet med ett champagneglas i handen. Innan klockan 16 intervjuas jag tillsammans med Essi, Word Audios finska filial. Efter det firar vi på restaurang Intill. En favoritrestaurang som finns med i min senaste bok Skendåd, säger Christina Larsson. 

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL