Sajten är på engelska men som du ser säljs redan böcker till Sverige (som när denna skärmdump togs).

Book Depository (som ägs av Amazon) ökar sin satsning på Sverige

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Brittiska nätbokhandeln Book Depository har i mer än ett halvår förhandlat med svenska distributörer och förlag för att öka sitt utbud av svenska böcker. Är de en konkurrent även till sin ägare Amazon?

Redan i höstas rapporterade Boktugg om att den brittiska nätbokhandeln förhandlade med svenska förlag och distributörer inför en satsning på att kunna erbjuda även böcker på svenska till sina svenska kunder. Book Depository hade en egen monter på Bokmässan i Göteborg – granne med Norstedts – och har tidigare annonserat mot den svenska marknaden både på webben och via stortavlor.


ANNONS


De säljer nämligen sedan många år böcker här, främst engelska, ur sitt sortiment på 20 miljoner titlar. Deras främsta försäljningsargument är fri frakt till hela världen (de säljer böcker till 130 länder i 37 olika valutor, enligt sin hemsida).

Book Depository startade 2004 och köptes 2011 av Amazon. Redan då uppgavs de omsätta 120 miljoner pund (motsvarande 1,4 miljarder kronor). Numera ingår de alltså i Amazon och särredovisas inte. Däremot betonades då Amazon köpte nätbokhandeln att de skulle fortsätta drivas som ett fristående bolag – och därmed konkurrera med Amazon på bland annat den brittiska marknaden. Ungefär som Audible säger.

ANNONS

Förra veckan rapporterade Bogmarkedet att Book Depository skrivit avtal med Danmarks största förlag Gyldendal. Där uppstod genast diskussionen huruvida det var att likställa med ett avtal med Amazon eller ej.

Hemma i Sverige skriver SvB idag att Book Depository skrivit avtal med Förlagssystem om att köpa böcker av deras kunder (förlagen).

– Det är en till näthandel, det finns väldigt många näthandlare – några jättestora och väldigt många små – i Sverige. Tiden får utvisa hur stor den här affären kommer att bli. Sedan är det toppenbra om aktörer kan tillföra mer totalvolym på svenska marknaden. Det skulle definitivt gynna oss, säger Förlagssystems vd Harold Op het Veld till SvB.

Det framgår inte ifall Förlagssystem även ska sköta leveransen åt nätbokhandeln till slutkund i Sverige eller om Book Depository anlitat något annat tredjepartslogistikföretag.

Det sägs ju att Amazon också ska anlita tredjepartslogistik i Sverige, tills de byggt ett eget lager.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL