Book Depository (som ägs av Amazon) ökar sin satsning på Sverige

Sajten är på engelska men som du ser säljs redan böcker till Sverige (som när denna skärmdump togs).

Brittiska nätbokhandeln Book Depository har i mer än ett halvår förhandlat med svenska distributörer och förlag för att öka sitt utbud av svenska böcker. Är de en konkurrent även till sin ägare Amazon?

Redan i höstas rapporterade Boktugg om att den brittiska nätbokhandeln förhandlade med svenska förlag och distributörer inför en satsning på att kunna erbjuda även böcker på svenska till sina svenska kunder. Book Depository hade en egen monter på Bokmässan i Göteborg – granne med Norstedts – och har tidigare annonserat mot den svenska marknaden både på webben och via stortavlor.

De säljer nämligen sedan många år böcker här, främst engelska, ur sitt sortiment på 20 miljoner titlar. Deras främsta försäljningsargument är fri frakt till hela världen (de säljer böcker till 130 länder i 37 olika valutor, enligt sin hemsida).

Book Depository startade 2004 och köptes 2011 av Amazon. Redan då uppgavs de omsätta 120 miljoner pund (motsvarande 1,4 miljarder kronor). Numera ingår de alltså i Amazon och särredovisas inte. Däremot betonades då Amazon köpte nätbokhandeln att de skulle fortsätta drivas som ett fristående bolag – och därmed konkurrera med Amazon på bland annat den brittiska marknaden. Ungefär som Audible säger.

Förra veckan rapporterade Bogmarkedet att Book Depository skrivit avtal med Danmarks största förlag Gyldendal. Där uppstod genast diskussionen huruvida det var att likställa med ett avtal med Amazon eller ej.

Hemma i Sverige skriver SvB idag att Book Depository skrivit avtal med Förlagssystem om att köpa böcker av deras kunder (förlagen).

– Det är en till näthandel, det finns väldigt många näthandlare – några jättestora och väldigt många små – i Sverige. Tiden får utvisa hur stor den här affären kommer att bli. Sedan är det toppenbra om aktörer kan tillföra mer totalvolym på svenska marknaden. Det skulle definitivt gynna oss, säger Förlagssystems vd Harold Op het Veld till SvB.

Det framgår inte ifall Förlagssystem även ska sköta leveransen åt nätbokhandeln till slutkund i Sverige eller om Book Depository anlitat något annat tredjepartslogistikföretag.

Det sägs ju att Amazon också ska anlita tredjepartslogistik i Sverige, tills de byggt ett eget lager.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,