Klart vilka som får Akademiens extra arbetsstipendier

Svenska Akademien inrättar 80 arbetsstipendier. Arkivbild: Hasse Holmberg/TT.

Svenska Akademien ska dela ut arbetsstipendier på 50 000 kronor till författare och skribenter som har drabbats på ett eller annat sätt av coronakrisen. Det skriver Akademiens ständige sekreterare Mats Malm i ett mejl till TT.

”Vi har omfördelat och skjutit till medel om fem miljoner kronor, så att vi nu kan dela ut 80 arbetsstipendier à 50 000 kr till skribenter av olika slag och prioritera andra bidragsansökningar som har särskild relevans i den pågående krisen”, skriver han.

Nyheten om de extra fem miljonerna kom i början av april och så snart arbetsstipendierna utlystes strömmade ansökningarna in.

Under dagen berättar flera författare för Boktugg att de fått mejl från Svenska Akademien med besked om avslag eller tilldelning av arbetsstipendier. ”Svenska Akademiens utlysning av arbetsstipendier med anledning av covid-19-pandemins återverkningar på kulturverksamheten i Sverige har mötts av en stor mängd ansökningar”, skriver Mats Malm i mejlet till de författare som sökt.

Tidigare i dag tillkännagav arrangörerna av Turnerpriset i Storbritannien att man gör om priset till tio arbetsstipendier på motsvarande 126 000 kronor vardera. Turnerpriset tilldelas en brittisk samtidskonstnär och Tate Britain, som delar ut priset, kommer bestämma vilka konstnärer som i stället får stipendium.

Text: TT/Boktugg

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL