ANNONS

Klart vilka som får Akademiens extra arbetsstipendier

Svenska Akademien inrättar 80 arbetsstipendier. Arkivbild: Hasse Holmberg/TT.

Svenska Akademien ska dela ut arbetsstipendier på 50 000 kronor till författare och skribenter som har drabbats på ett eller annat sätt av coronakrisen. Det skriver Akademiens ständige sekreterare Mats Malm i ett mejl till TT.

”Vi har omfördelat och skjutit till medel om fem miljoner kronor, så att vi nu kan dela ut 80 arbetsstipendier à 50 000 kr till skribenter av olika slag och prioritera andra bidragsansökningar som har särskild relevans i den pågående krisen”, skriver han.

Nyheten om de extra fem miljonerna kom i början av april och så snart arbetsstipendierna utlystes strömmade ansökningarna in.

ANNONS

Under dagen berättar flera författare för Boktugg att de fått mejl från Svenska Akademien med besked om avslag eller tilldelning av arbetsstipendier. ”Svenska Akademiens utlysning av arbetsstipendier med anledning av covid-19-pandemins återverkningar på kulturverksamheten i Sverige har mötts av en stor mängd ansökningar”, skriver Mats Malm i mejlet till de författare som sökt.

Tidigare i dag tillkännagav arrangörerna av Turnerpriset i Storbritannien att man gör om priset till tio arbetsstipendier på motsvarande 126 000 kronor vardera. Turnerpriset tilldelas en brittisk samtidskonstnär och Tate Britain, som delar ut priset, kommer bestämma vilka konstnärer som i stället får stipendium.

Text: TT/Boktugg

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se