Två "parodier" på Adlibris Läckberg-kampanj. Till vänster den lokala nätbokhandeln Östgötabok som låtit en enda titel ta över hela startsidan - och till höger Akademibokhandeln Center Syd som låtit en enda titel ta över (nästan) hela hyllan med Nyheter.

Adlibris Läckberg-kampanj får efterföljare med glimten i ögat

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En liten nätbokhandel och en fysisk bokhandel kopierade Adlibris och Forums kampanj för Camilla Läckberg. Eller drev med den. Döm själva.

Onsdagens stora snackis i bokbranschen var Forums kampanj på Adlibris där Camilla Läckbergs nya bok tog över hela startsidan på Sveriges största nätbokhandel. Det fick många mindre förlag att se rött, inte minst för att Adlibris och Bokförlaget Forum har samma ägare – Bonnierkoncernen.

Adlibris försvarade sig med att det var en rolig grej och att det faktiskt gjorts en gång tidigare, för fem år sedan, då tillsammans med Norstedts i samband med David Lagercrantz första Millennium-bok. Skillnaden då var att Norstedts inte var en del av Storytel (det var först 2016 som Storytel köpte Norstedts) och Storytel var inte heller den stora maktfaktor det är idag. Kort sagt: det var inte alls lika känsligt som det faktum att jätten Bonniers nyttjade sin egenägda återförsäljare för en stor kampanj som bara sker en gång på fem år.

Boktugg tog sitt ansvar igår och lyfte fram böckerna som hamnat i Läckbergs (Adlibris) skugga. Alltså de böcker med samma utgivningsdag och som därmed berövades chansen att synas som nyheter på Adlibris startsida. Nu är det förstås inte alla som hamnar där ändå, men igår var chansen noll.

Men vi nås även av nyheten av att ofoget med att låta en enda bok dominera sprider sig. ”Bokbranschen verkar drabbas av flera tråkiga konsekvenser i och med Adlibris Läckberg-kampanj. Det ser inte bättre ut än att andra nätbokhandlar tar efter beteendet. Här är en skärmdump från ostgotabok.se med lokal östgötsk litteratur för några minuter sedan”, skriver en läsare.

Nätbokhandeln Östgötabok.

Är det verkligen så illa? Är det så här vi kommer att få vänja oss vid att nätbokhandlarna ser ut i framtiden, den som har ekonomiska muskler köper sig plats och tar över hela startsidan? Nja, i det här fallet är det snarare en parodi på Adlibris som nätbokhandeln Östgötabok gjort. Vi frågar den ansvarige bakom om hans syn på hela Läckberg-Adlibris-Forum-kampanjen.

– Lite osnyggt är det ju, men jag kan ändå ha en viss förståelse för kampanjen med tanke på att Läckbergs senaste var förra årets mest sålda i Sverige, säger Johan Hagesund på DIBB förlag som driver den lokala nätbokhandeln och tillägger:

– Jag personligen och mitt förlag förlorar ju inget på det så det är väl lätt för mig att ha en skämtsam approach till det, men när allt lagt sig kanske det slutar med att tilltaget ändå gett bokbranschen som helhet lite mer uppmärksamhet ”utanför bubblan” än den skulle fått en vanlig dag i maj …

En skämtsam approach tar även Akademibokhandelns butik på Center Syd där man igår kunde se att hela nyhetshyllan hade möblerats om. Inte med Camilla Läckberg utan med en helt annan författare som inte ens hade release igår utan den 6 maj, Lars Wilderängs Redovisningsavdelning Marviken. På sin Facebooksida skriver bokhandeln:

”Med tanke på dagens kontrovers om en viss bok hos en viss nätbutik …
Såhär det ut hos oss just nu. Inte för att Norstedts har köpt hyllplatserna, utan för att Lars Wilderäng hotat oss med fysiskt våld om vi inte gör som han säger … 😉
(Eller, för att vara konkret, han har hotat med att han ska skicka sin fru för att ”prata allvar” med mig, och hon kan typ ta mig i bänkpress!)”

Debatten lär fortsätta. Kampanjen är åtminstone tacksam att driva med.

Boktugg bjuder på ett tips till nästa take-over inspirerad av att en av titlarna som släpptes igår i Läckbergs skugga var Stora korsordsboken. Hur mycket skada just den tog av detta kan diskuteras. Men tänk tanken att den boken fått göra en take-over på hela Adlibris startsida. Ja, kanske på alla sidor på hela sajten.

Ungefär som de där irriterande popup-video-reklamannonserna på nyhetssajter. Tänk dig då att för att få komma in på sajten och handla så var du tvungen att lösa korsordet. Och när du väl gjort det så dyker det upp ”Grattis! Du är en mästare på korsord, vill du köpa Stora korsordsboken?” och så två knappar: ”Ja.” och ”Ja, lägg i varukorg.” Ett erbjudande du inte kan tacka nej till.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.

🔖 Familjelästräning. Projektet ”Familjen läser” i Helsingborg ger barn till lågutbildade (och i vissa fall inte läskunniga) föräldrar lästräning i förskolan, innan de börjar förskoleklass, skriver HD. Man använder metoden Läsklar. Det unika är att man jobbar med läsutveckling för såväl barnen som deras föräldrar.

📚 Chick lit åldras. Marian Keyes anses ofta vara en av chick lit-genrens grundare, men det är inte en stämpel hon tycker om, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna. Hon är aktuell med Ett oväntat val, uppföljaren till bästsäljaren En oväntad semester som kom för 25 år sedan. Säger vi förresten chick lit idag eller har denna genre försvunnit in i feelgood och romance?

Storytels topplista för vecka 31-2022.

🎧 Storytel-topplista. Förra veckan (1-7) augusti var Sjöjungfrun av Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow (Norstedts) den mest lyssnade och lästa boken på Storytel. Resten av topplistan (där Anki även har en bok på 8:e plats):
2. Dyningar, Elinor Kapp, uppläst av Gunilla Leining, Bokfabriken
3. Hanteraren, Mats Ahlstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
4. Profeten och idioten, Jonas Jonasson, uppläst av Stefan Sauk, Bokförlaget Polaris
5. Det andra arvet, Malin Sanglert, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
6. Fröken Perfekt, Maria Parkhede, uppläst av Sofia Berntson, Lind & Co
7. Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård, Maria Fallström, uppläst av Callin Öhrvall Delmar, Lind & Co
8. Snöängeln, Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow, Norstedts
9. Den fjärde doktrinen, Denise Rudberg, uppläst av Marie Richardson, Bookmark Förlag
10. Tre små apor, Leffe Grimwalker, uppläst av Gunilla Leining, Storytel Original

📦 Gardners R’US. Brittiska grossisten/distributören Gardners går in på USA-marknaden och öppnar ett distributionscenter utanför Miami, skriver The Bookseller. Beskedet kommer veckorna efter att amerikanska Ingram gått in på den brittiska marknaden. Det blir Gardners tredje arm förutom Gardners UK finns Gardners EU (som var ett sätt att mildra biverkningarna av Brexit) i Frankrike.

Agota Kristof skrev romantrilogin ”Den stora skrivboken/Beviset/Den tredje lögnen”, som har fångat många läsare. Arkivbild: Ulf Andersen.

💣 Krigsskildring. Hon flydde från Ungern 1956. Trettio år senare gav hon ut den första delen i trilogin Den stora skrivbokenBeviset och Den tredje lögnen. Agota Kristofs skildring av död, våld och krig ur två pojkars perspektiv har beskrivits som genialisk – men vad är det som ligger bakom succén?

📉 Insynshandel. Storytel steg på börsen inför och efter fredagens rapport till 67 kr men föll idag 9 % till 60,90 kr. Samtidigt rapporterade Jonas Tellander, grundare och fd VD, att han sålt 100 000 aktier i fredags för 6,891 miljoner kronor dvs 68,91 kr/aktie. Den stora anledningen till raset var knappast detta utan snarare att analyshuset Kepler Cheuvreux sänkt sin rekommendation för aktien till behåll (köp) och riktkursen till 75 kronor (99). Motiveringen är att de anser att likviditeten och kassaflödet i Storytel är under fortsatt press, trots förbättrad marginal.


Uppdateras under dagen …