ANNONS

Så minns vi 2020 i bokbranschen – del 4 (juli-aug)

Vilka var de stora händelserna i bokbranschen under 2020? Vi letar bland rubrikerna från alla månader som passerat och minns. Foto: iStock.

Hösten närmar sig men till skillnad från tidigare år är det ingen hysteri inför bokmässan i Göteborg och alla börjar undra hur det ska gå i julhandeln. Här är en tillbakablick på juli och augusti 2020.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Högsommar och sensommar är vad som inleder andra halvåret.

Juli 2020

Under juli månad går Boktugg ner lite på sparlåga, om man nu kan kalla 140 publicerade artiklar för lägre tempo? Men det vi är riktigt nöjda med är att vi varje morgon kan presentera ett nytt avsnitt i Sommarserien 2020. Där kunde du bland annat läsa:

ANNONS

Så vad hände i juli? Ja, Hilary Mantel blev nominerad och hade chans att vinna ett tredje Bookerpris – för ny bok i samma trilogi (spoiler: hon vann inte).

Ja, även sommaren präglades av inställda eller omställda evenemang. Litteraturfestival i Dalsland firade 20 år med Digitala Bokdagar och beskedet att Årets bok 2020 delas ut digitalt genom livesänd prisutdelning. Och som vi nämnt tidigare drabbades Astrid Lindgrens värld hårt: En femtedel av personalen får gå. Lite dålig framförhållning kan man tycka då Hongkongs bokmässa sköts upp på grund av corona – två dagar före öppning.

Vi rapporterade om en undersökning om sommarläsning: 8 av 10 läser en tryckt bok i sommar samt att var tredje svensk vill läsa eller lyssna på deckare under sommaren och att det startats ett nyhetsbrev för nyutgiven svensk fantastik. Från TT kom en genomgång av fenomenet med lokala deckare: Sverige runt skildrat i kriminalromaner: Nu har i princip varenda håla sina egna deckare.

ANNONS

Vad läste amerikanerna under våren? Jo, Suzanne Collins toppade listan över de mest sålda (tryckta) böckerna i USA jan-jun 2020 men i juli kom en raketsäljare: 950 000 exemplar på en dag – omtalad bok av Mary L. Trump redan en försäljningssuccé. Få presidenter har sålt så många (exemplar av andras) böcker som Donald Trump: John Bolton-bok sålde 780 000 exemplar på en vecka.

Samtidigt som alla aktörer enades i en fråga: Authors Guild får stöd av Amazon och Penguin Random House mot ukrainska ebokspirater.

Tämligen okända i Sverige är kanadensiska Kobo som lanserade billiga läsplattan Nia och prenumerationstjänsten Kobo Plus.

Långläsning i artikeln Rookie 16 med Sofie Sarenbrant: Jag älskar idéfasen och fruktar redigeringsperioden.

Författaren och komikern Aron Flam åtalades för upphovsrättsbrott. Det stormade också rejält kring en av världens mest sålda författare, Harry Potter-fans överger JK Rowling – anklagas för att vara transfobisk.

Lite ekonomi: Akademibokhandeln Q2-2020: Butiksförsäljningen föll 27 procent – online ökade 20 procent medan streamingtjänsten Storytel fick över 100 000 nya prenumeranter under andra kvartalet 2020.

Lite appar och tjänster: Ugglo fortsätter växa – lanserar ny tjänst i höst för högstadiet och gymnasiet. Och så skrev vi om Storytels nya konkurrenter: Deezer och Spotify – hört talas om Spooks?

Och sedan avslöjade vi Storytels Original-kupp: släpper succé-ljudböcker hos konkurrenterna Bookbeat och Nextory där de lagt in en reklamjingel på slutet. Men Bookbeat agerade snabbt och plockade bort Originaltitlarna. Det hela visade sig vara ett misstag, enligt Storytel. Reklamen skulle inte funnits med i filerna till konkurrenterna.

Vi har hört budskapet tidigare – Nextory: Vi växer fortsatt snabbast bland de svenska streamingtjänsterna som kom efter Bookbeat fortsätter växa – målet 400 000 användare och 500 Mkr i omsättning 2020.

Affärer även under sommaren: Storytel köpte produktionsbolaget Earselect och slukade konkurrenten Kitab Sawti – blir dominerande på arabiska ljudböcker. Dessutom Storytel köper majoritet i Islands största förlag Forlagið – affären kräver godkännande (vilket senare ledde till att Storytel backade från affären och skrev om det hela till ett samarbetsavtal). De där företagsköpen bleknade dock i jämförelse med SiriusXM köper podcastbolaget Stitcher för 2,77 miljarder kronor.

En av årets värvningar avslöjades också mitt i sommaren: Pia Printz blir förlagschef på Piratförlaget och i en längre intervju med Boktugg förklarade hon att ”Piratförlaget har ett helt gäng fantastiska författare – det här ska bli riktigt kul”.

En författarintervju som lästes flitigt var Patrik Lundberg: ”Mamma offrade sina drömmar för att jag skulle uppnå mina”.

Boktugg gjorde ett försök att reda ut begreppen i artikeln Är det ett förlag, ett hybridförlag eller en egenutgivartjänst? som har delats flitigt i olika sammanhang under hösten.

Vi uppmärksammade en egen milstolpe: Boktugg har 5 000 följare på Facebook – men det är mindre värt än någonsin. Under hösten har vi kunnat se ännu fler tecken på att Facebook nu missgynnar sidor som likt Boktugg främst tipsar om läsvärda artiklar. Den organiska räckvidden är långt under vad den var för bara ett år sedan.

Augusti 2020

Storytel fortsatte shoppa och köpte ljudbokstjänsten iCast i Israel inför lansering 2021 och rapporterade fortsatt årlig tillväxt på 40 procent – närmar sig 2 miljarder kronor. Det är nog tur att volymerna växer eftersom det blev lägre royaltynivå från Storytel till förlagen för andra kvartalet – lägsta sedan momsen sänktes.

Hur går det med eböckerna när det gäller styckförsäljning? Jo, nya Adlibris Letto är här – men Frontlight 3 skrämmer inga konkurrenter.

Det är uppenbart att 2020 var ljudets år, då Martin Mutumbas historia släpps som podd exklusivt på Spotify. Dessutom verkar även de amerikanska jättarna snegla på prenumerationsmodellen: Lanserar Audible Plus – en prenumerationstjänst med original-innehåll och lägre pris. Och så har vi förstås jätten Spotify som kanske ser framtiden som en hybrid mellan podcast och ljudbok?

Det gäller att sticka ut: Lös ett chiffer och ta en bok – Lava förlag satsar på kreativ kampanj.

Mer ekonomi: Tranan gör ett starkt år och ser positivt på framtiden medan det blev förlust för Gyldendal första halvåret på grund av covid-19. Mer övergripande kunde vi konstatera att 2020 inneburit ett ras för fysisk bokhandel – men förflyttning till nätbokhandel ökade förlagens intäkt.

Det är inte heller särskilt lönsamt att ge ut en tidning om bokbranschen: Svensk Bokhandel gör storförlust – tufft för branschtidningar i bokbranschen skrev vi och berättade samtidigt om hur det gått för Boktugg. Ledtråd: vi behöver fler som stöttar oss med Supporter-prenumerationer.

Med en månad kvar till Bokmässan i Göteborg presenterades konceptet: Så blir den digitala Bokmässan 2020 – överflöd av litterära talk shows i fyra dagar och Oskar Ekström förklarade: Viktigast i år är att nå så många som möjligt med Bokmässan Play. Från vårt grannland kom beskedet att Danmarks största bokmässa Bogforum ställs in 2020.

Samtidigt kom besked från regeringen: Sittande publik tillåts och 1500 Mkr ytterligare i krisstöd till kulturen. Det skulle visa sig att det inte blev så mycket till publik. Däremot blev det publikrekord för Bokdagar i Dalslands digitala litteraturfestival.

Sommarserien fortsatte en bra bit in i augusti med flera intressanta intervjuer, exempelvis:

När folk är tillbaka efter semestrarna, brukar vi skriva. Men i år jobbade de flesta på distans även större delen av hösten. Norstedts fick ny vice vd, Linda Säresand: Helt klart mer komplext att förhandla fram avtal idag. Samtidigt på Sveavägen: Ana Rodrigo Höjer ny marknadschef för Bonnier Carlsen.

Det är inte så ofta konkurrenterna samarbetar, men Norstedts förlagsgrupp licensierade IT-systemet Mockingbird av Bonnierförlagen.

Bonniers fortsätter sin satsning på skolan: Bonnierförlagen Lära tar fram läromedel i matematik för lågstadiet.

Först kom avslöjandet Amazon.se är nästan klar för lansering och några dagar senare bekräftade Amazon officiellt: Lanseringen i Sverige har inletts och blev efterhand allt mer konkreta då Bonnierförlagen bekräftade: Vi förhandlar med Amazon om villkor.

Mängder av böcker, vi uppmärksammade bland annat Debutroman av tv-kändisen Graham Norton ges ut på svenska och Nya Känsloboken av Reyhaneh Ahangaran: Så får du barn att tala om känslor samt Elisabeth Åsbrink skriver om en familj full av hemligheter.

I augusti smygstartade även priser och stipendier igen:

Inte ens bokförlag är fredade från kriminella kunde Boktugg avslöja i artikeln Bluffen: Kinesisk bokhandlare ville beställa tusentals barnböcker av svenska förlag.

Som tidigare dyker det upp intressanta gästbloggare nästan varje söndag, exempelvis Johannes Gustavsson som skrev om framtidens bokbransch.

Ett jättelikt projekt har kommit till sitt slut: Utmattad Jan Guillou har satt punkt med bok tio i sin stora romanserie om 1900-talet.

Ett inte riktigt lika stort projekt, men likväl mycket jobb låg bakom Boktuggs lansering: Handla där du är – hitta närmsta bokhandel med vår hjälp.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL