ANNONS

Regeringen: Sittande publik tillåts och 1500 Mkr ytterligare i krisstöd till kulturen

Kulturminister Amanda Lind (MP). Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Regeringen vill börja tillåta arrangemang med sittande publik från och med 1 oktober. Kultursektorn föreslås också få ytterligare 1,5 miljarder kronor i krisstöd.
Det är verkligen positivt att regeringen har lyssnat på oss, säger Folkets hus och parkers vd Calle Nathanson.

Beskedet kommer från inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) vid en pressträff på fredagen.

– Vissa verksamheter har drabbats svårt av förbudet mot folksamlingar på 50 personer och verktyget uppfattas som trubbigt, säger Damberg.

ANNONS

Regeringen kommer därför att remittera förslag om lättnader på två områden:

Det ena handlar om serveringsställen som kaféer och restauranger, som ska undantas från ordningslagen. Det andra handlar om att göra undantag för vissa arrangemang för sittande publik.

– Samtidigt är jag och regeringen medvetna om att det här inte löser sektorns alla problem, säger Amanda Lind.

”Frihet under ansvar”

Förslagen skickas nu på remiss och ambitionen är att de ska träda i kraft 1 oktober.

Folkhälsomyndigheten ska också ta fram rekommendationer för hur sittande arrangemang ska kunna hållas på ett smittsäkert sätt.

– Gör vi det här så är det frihet under ansvar, säger Mikael Damberg.

Förslaget välkomnas av Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker.

– Något vi har tryckt på jättehårt är att Folkhälsomyndigheten ska ta fram riktlinjer för hur man ska genomföra ett så kallat coronasäkrat kulturevenemang och att de ska göra det tillsammans med kulturbranschen, säger han.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Enligt Stefan Forsberg, styrelseordförande för Svensk Scenkonst, är Sveriges scener beredda att ta emot publik på ett smittsäkert sätt.

– Är det några som kan det här regelverket så är det våra teatrar, operor, konserthus och dansscener. Vi vet hur man gör det här, lugnt och städat och med hög riskbedömning som vi är vana vid att göra i alla frågor, säger han.

”Helt orimlig regel”

Även Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk live, är positiv och han säger att arrangörerna är beredda att öppna upp på ett ansvarsfullt sätt.

– Den här konstiga regeln, att man inte får plocka upp en gitarr och börja spela på restaurang, det är bra att regeringen ser att det har varit en helt orimlig regel som ingen har begripit, säger han.

Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan, är glad över regeringens förslag och tycker att kulturen har fått gehör för sina synpunkter.

– Nästa nöt att knäcka är att producera bra saker för publiken och ändå hålla avstånden. Våra konstarter bygger på stora kollektiv på scenen. Hittills klarar vi oss på att reducera körer och orkester, och i baletten gör vi inte de stora uppsättningarna längre. Men vi är beredda på att göra allt vi kan för att komma tillbaka till publiken, säger hon.

Nytt miljardstöd

Kulturen och idrotten föreslås också få ytterligare 2,5 miljarder i krispengar. Stödet ska fördelas så att kulturen får 1,5 miljarder medan en miljard kronor går till idrotten.

Diskussioner förs med C och L inom ramen för budgetförhandlingarna för att få igenom stödet.

Det senaste krispaketet till kulturen klubbades igenom i våras och låg på 500 miljoner kronor.

– Utan pengar hade infrastrukturen när det gäller livemusik försvunnit all världens väg. Nu finns det möjligheter för vår bransch att övervintra och överleva. Så det är jätteviktigt, säger Joppe Pihlgren.

Även Stefan Forsberg välkomnar stödpengarna, men menar också att de inte räcker.

– Det kommer att behövas mer resurser och det kommer vi fortsatt att ha en dialog om. Men självklart är vi tacksamma över att det kommer medel, säger han.

Pressad kulturminister

Amanda Lind har den senaste tiden fått kritik för kultur- och nöjesbranschens förutsättningar under krisen. Många menar att regeln om max 50 personer vid offentliga sammankomster, dit kulturarrangemang räknas, slår oerhört hårt mot branschen och att kulturministern inte har agerat tillräckligt kraftfullt.

Många har också ifrågasatt varför restriktionerna skiljer sig åt mellan olika branscher och vad som egentligen ska räknas som en offentlig sammankomst. Frågan har fått extra fart sedan myndigheterna stoppat artister som Danny Saucedo och Ebbot Lundberg från att uppträda för sittande restauranggäster.

Text: TT

Texten uppdateras …

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL