Amanda Lind: Ny färdplan för kulturnäringar utreds

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) håller pressträff för att presentera en ny utredning om kulturella och kreativa näringar tillsammans med utredaren Tobias Nielsén. Foto: Duygu Getiren/TT.

En nationell strategi ska tas fram för hur kulturella och kreativa näringar ska kunna främjas de kommande tio åren. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) har utsett Volantes förlagschef Tobias Nielsén till särskild utredare.

Under en presskonferens på fredagen konstaterade Amanda Lind att kulturens betydelse som näring behöver lyftas fram.

– I detta dynamiska fält behöver vi nu flytta fram positionerna, både för kulturens skull men också för vårt näringsliv och för kulturen som exportvara, säger hon.

Kulturdepartementet har pekat ut ett antal särskilda områden som utredningen ska belysa, bland annat frågan om tillgänglig statistik, upphovsrättens betydelse, kapitaltillförsel och export av kulturella näringar.

‒ Det kan till exempel handla om samband mellan kultursektorn och besöksnäringen, och vilka utvecklingsbehov som finns, säger Amanda Lind.

”Frihet i centrum”

Kulturministern menar även att det är viktigt att poängtera att de kreativa näringarna är helt beroende av att det finns en stark kulturell och konstnärlig kärna i form av ett starkt och självständigt kulturliv.

– Kulturpolitiken ska vara offensiv och målinriktad när det kommer till att främja den konstnärliga friheten, säger hon.

Just den konstnärliga friheten, framför allt principen om armlängds avstånd, var något som lyftes fram i rapporten från Myndigheten för kulturanalys, ”Så fri är konsten”, tidigare i år.

I rapporten konstaterades att det finns risk för att politisk styrning i flera avseenden kan påverka den konstnärliga friheten negativt.

Kulturministern säger att uppföljningen av den rapporten är ett arbete som pågår, och kommer att pågå, vid sidan av den nya utredningen.

‒ Vi jobbar också vidare med den parallellt och planerar att ta flera konkreta steg, dels för att höja kompetensen på statlig, regional och kommunal nivå. Vi politiker ska främja kulturen, men det ska inte handla om att vi går in och styr innehållet. Det ska vara konstnärlig frihet i centrum.

Redovisas nästa vår

Utredaren som ska leda arbetet med den nya nationella strategin är Tobias Nielsén. Han ska sedan lämna förslag med syfte att ”främja långsiktig och hållbar utveckling av de kulturella och kreativa näringarna i hela landet under den kommande tioårsperioden”.

Som konkret exempel på något som kan lyftas i utredningen nämner han bostadsfrågan i storstadsregionerna, där många av de så kallade KKN-företagen, till exempel Spotify, är baserade.

‒ Jag var med om att planera en utredning för Stockholmsregionen för ett antal år sedan, och då kom vi faktiskt in på exakt frågan om bostäder, säger han.

‒ När det talas om hur en storstad ska bevara sin status som kreativt centrum, då är konkreta saker som bostadsfrågan något som måste nämnas, säger han.

Strategin ska redovisas senast den 31 maj 2022.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL