Volantes grundare och förlagschef Tobias Nielsén utses till särskild utredare, med uppdrag att föreslå hur en samlad nationell strategi kan se ut. Skärmdump från regeringens presskonferens.

Volantes förlagschef Tobias Nielsén ska utreda nationell kulturstrategi åt regeringen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Regeringen vill se en nationell strategi för utvecklingen av de kulturella och kreativa näringarna (KKN). Volantes Tobias Nielsén har utsetts till särskild utredare, med uppdrag att föreslå hur en samlad nationell strategi kan se ut.

– Det ska bli spännande och kul att leda det här arbetet. Det handlar om frågor som jag i rollen som forskare och analytiker sysslade mycket med för ungefär 15 år sedan. Men jag har dels ny egen erfarenhet som kulturföretagare, dels händer mycket hela tiden, inte minst i spåren av pandemin. Egentligen är det samma frågor som vi så ofta sysslar med på Volante, säger Volantes grundare och förlagschef Tobias Nielsén i ett pressmeddelande och fortsätter:


ANNONS


– Vad förklarar det som händer eller hänt, och hur hänger saker samman? Och finns det något som kan göras bättre? För bokbranschens skull handlar det inte minst om hur kulturpolitiska insatser, såsom bibliotek och litteraturstöd, hänger ihop med en bokbransch som i princip annars helt verkar på marknadsmässiga villkor.

Covid-19 har inneburit stora utmaningar för många aktörer som är verksamma inom de kulturella och kreativa näringarna där författare och bokbranschen ingår. Samtidigt har det under pandemin etablerats nya vanor och sätt att producera och ta del av kultur genom exempelvis digital teknik som fortsatt kommer att prägla samhällsutvecklingen.

– Det här är ju en realitet, det här rullar på. Vi har mängder av framgångsrika exempel i Sverige. I pandemins kölvatten har vi sett olika obalanser i systemet. Vissa verksamheter går väldigt bra, andra går mindre bra. Det blottlägger faktiskt en viss sårbarhet. Överhuvudtaget händer det mycket saker med den digitala utvecklingen, sa Tobias Nielsén under den direktsända presskonferensen på fredagseftermiddagen.

Att utveckla och samordna politiken för KKN var ett av flera områden som Återstartsutredningen lämnade förslag om i betänkandet ”Från kris till kraft – återstart för kulturen”. Flera aktörer inom det offentliga och i näringslivet har också efterfrågat ett samlat grepp från regeringen.

ANNONS

Utredningen får namnet Nationell strategi för att främja de kulturella och kreativa näringarna och som utredare utses alltså Tobias Nielsén, utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm och grundare av bokförlaget Volante, som han också driver som VD och förlagschef. Han har lång erfarenhet både som verksam och sakkunnig inom området kulturella näringar, och har också suttit i juryn för regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar.

– De kulturella och kreativa näringarna sysselsätter många konstnärliga och kreativa aktörer inom en mängd områden. KKN är också en sektor som kommer ha stor betydelse för samhällsutvecklingen, till exempel inom regional utveckling, export och innovation i bred mening. Vi behöver ha en sammanhållen och långsiktig strategi för att främja en hållbar utveckling av dessa näringar under de kommande åren, inte minst för att gemensamt staka ut vägen framåt efter coronapandemin, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind i samma pressmeddelande.

Bokbranschen kan i alla fall räkna med att det finns en expert på litteraturens del av de kreativa näringarna när utredningen nu ska titta närmare på utmaningarna.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.