fbpx

Eva Gedin omvald, Tobias Nielsén invald i Förläggareföreningen som skrotar servicebolag

Volantes förlagschef Tobias Nielsén utanför Gamla Stans Bokhandel som drivs av Volante.

Förläggareföreningen har haft årsmöte. Eva Gedin omvaldes som ordförande samtidigt som Tobias Nielsén blir ny styrelsemedlem. Dessutom har föreningen påbörjat avvecklingen av sitt servicebolag.

– Jag skulle inte säga att Volante numera är en del av etablissemanget nu, men det är inte fel att säga att vi sedan flera år är ett förlag som är etablerat. I början av året passerade vi en miljon sålda böcker. Det ska inte hindra att vi ska fortsätta våga och testa nytt, skriver Tobias Nielsén på Volantes blogg där han berättar mer om tankarna att väljas in i ”gamla” Förläggareföreningen (som ju firade sitt 175-årsjubileum i höstas).

Samtidigt som han tog plats i styrelsen lämnade Pia Printz och styrelsen ser numera ut så här: Eva Gedin, Norstedts (ordförande), Johanna Daehli, Sekwa förlag, Richard Herold, Natur & Kultur, Moa Elf Karlén, Leopard Förlag, Jesper Monthán, Albert Bonniers förlag, Åsa Selling, Bonnier Bookery och Ann-Marie Skarp, Piratförlaget.

– Själv hoppas jag i styrelsen kunna bidra med min tidigare erfarenhet om kulturpolitik och kulturekonomi. Jag har bland annat varit ledamot i två kulturmyndigheter och med i juryn för Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar. I tidigare roller har jag ansvarat för några mätningar av olika ”kreativa branscher”, innan förlagsbranschen fick sin metod på plats, skriver Tobias Nielsén och tillägger:

ANNONS

– Förlagens roll i kulturpolitiken är kraftigt försummad. Låt mig återkomma till det.

Årsmötet gästades också av Sakari Luovio, nordisk försäljningschef Adlibris, som berättade vad som händer på Adlibris.

Annars har Förläggareföreningen just nu en del administrativt jobb med att avveckla sitt servicebolag, Svenska Förläggare AB och ombilda föreningen till ekonomisk förening.

– Vi var en av de första branschföreningarna som skapade ett servicebolag. Skatteverket har synat många upplägg gällande ideella föreningar och servicebolag på senare år, säger Kristina Ahlinder, direktör Svenska Förläggareföreningen och VD för Svenska Förläggare AB.

Boktugg skrev om tvisten med Skatteverket som upptaxerade servicebolaget med 1,34 Mkr för två år sedan. Tvisten med Skatteverket är avslutad och kostnaderna för det tagna. Nu har beslut tagits om att omvandla till ekonomisk förening och avveckla servicebolaget för att slippa problem i framtiden.

– Vi gör det på inrådan av skattejurister. Det är en process med ett antal formella beslut som vi nu är mitt inne i och som ska slutföras under året, säger Kristina Ahlinder.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny