Kulturminister Amanda Lind tackar för sig – och får ett ljust eftermäle av experterna. Foto: Johan Nilsson/TT

Vem tar över som kulturminister efter Amanda Lind?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Socialdemokraten Lawen Redar blir nästa kulturminister, enligt de experter som TT har talat med. Andra heta tips är Leif Pagrotsky, Margot Wallström – och Göran Persson. ”Jag tror att han skulle kunna trivas utmärkt på posten”, säger Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på SvD.

När nu Amanda Linds dagar som kulturminister är räknade spekuleras det flitigt i vem som kommer att bli hennes efterträdare. Anders Q Björkman tror att Lawen Redar, i dag Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson, ligger bra till. Det anser även Roger Blomgren, statsvetare och professor som leder Center för kulturpolitisk forskning vid Högskolan i Borås.

– Hon har ju börjat diskutera kulturpolitik utifrån en klassisk socialdemokratisk idé och lyft fram jämlikhetsperspektivet. Oavsett var man bor ska man ha tillgång till detta, och alla som vill ska få det. Jag tror att hon vill göra kulturpolitiken mer ideologisk än tidigare och att den inte bara ska handla om normkritik, säger Roger Blomgren.


ANNONS


”Orättvis kritik”

Amanda Lind har fått både ris och ros under sin ministertid. Hon fick utstå svidande kritik framför allt i början av pandemin, då det ansågs att hon inte agerade tillräckligt fort med räddande insatser för kulturlivets del. Men hon kom senare att hyllas för sin effektivitet och sina insatser, påpekar Anders Q Björkman.

– Jag tycker att kritiken mot henne har varit orättvis eftersom situationen med pandemin är unik i sitt slag, säger han.

”En välfungerande och kompetent minister.” Så beskriver statsvetaren Marja Lemne Amanda Lind. Roger Blomgren tycker att Amanda Lind fått ett helt annat erkännande som kulturminister än sin föregångare och partikamrat Alice Bah Kuhnke.

– Lind har en politisk bakgrund, hon kan spelet. Sedan har hon satts på hårda prov under pandemin. Jonas Gardell krävde att hon skulle avgå, där tycker jag att hon sade ifrån ordentligt. Det finns en syn i kulturlivet att ministern ska representera dem, men där framförde hon att hon är regeringens representant och i slutändan det svenska folkets. Det är sällsynt att en kulturminister kan bita ifrån på det sättet.

ANNONS

Ville vara kvar

Själv säger Amanda Lind till Dagens Nyheter att hon är frustrerad över att tvingas gå även om hon står bakom Miljöpartiets avhopp:

– Jag önskar att vi inte hade kommit till den här situationen, jag hade väldigt gärna varit kvar, säger hon till DN.

Lind, som i dag inte har någon riksdagsplats, säger också att hon tänker kandidera till riksdagen vid nästa val och att hon vill fortsätta strida för kulturen.

Amanda Lind står sig väl i jämförelse med tidigare kulturministrar och får ett gott eftermäle, anser Anders Q Björkman. Inte minst eftersom hon tog tag i frågan om huruvida kulturen är fri eller inte och lät Myndigheten för kulturanalys utföra utredningen ”Så fri är konsten”.

– Där man faktiskt kom fram till att kulturen var ofri i bemärkelsen att det fanns en politisk styrning. Framför allt när det gäller de efterfrågade perspektiven, om hbtq till exempel, vilket gjorde att det förelåg en risk att man som kulturskapare såg sig tvungen att föra in sådana perspektiv i sin konst för att få anslag, säger Anders Q Björkman.

”Väldigt svår sits”

Pandemins nedstängning av kulturlivet försatte Amanda Lind i ”en väldigt svår sits” som kulturminister, konstaterar Roger Blomberg:

– Det var ju inte hon som stiftade lagarna men hon fick klä skott för dem och pedagogiskt försöka förklara bestämmelser som kunde te sig ganska bisarra.


ANNONS


Ett annat, måhända lite mer vågat och otippat, förslag på efterträdare på kulturministerposten vore Göran Persson enligt Anders Q Björkman. Den förre statsministern gjorde nyligen ett uppmärksammat utspel där han uttryckte att nästa partiledare för Socialdemokraterna bör vara en person med starkt kulturintresse. Persson hyste också en förhoppning om att denna partiledare – nu vet vi att det är Magdalena Andersson – skulle vilja lyfta fram det som förfinar oss människor genom att läsa upp en vacker dikt offentligt.

Marja Lemne framhåller att det också är fullt möjligt att Magdalena Andersson inte tillsätter alla vakanta ministerposter.

Text: Erika Josefsson/TT, Helena Nordenberg/TT

Fakta: Regeringskrisen och kulturen

Miljöpartiet meddelade under onsdagen att man lämnar regeringssamarbetet – efter att oppositionens budget klubbats igenom i riksdagen. Det innebär att Amanda Lind måste lämna posten som kulturminister.

För närvarande leder Stefan Löfven Sverige i en övergångsregering.

Statsråden har entledigats men uppehåller dock sina befattningar till dess att en ny regering har tillträtt.

Text: TT

Bakgrund: Amanda Lind

Född 1980 i Uppsala. Uppvuxen i Luleå och numera boende i Härnösand och Järna.

Gift med filmkonstnären Björn Ola Lind. Hon har tre barn och två bonusbarn.

Är legitimerad psykolog.

2019 blev hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågor i regeringen Löfven. Då hade hon bland annat varit kommunalråd i Härnösand.

Under coronaviruspandemin fick Lind hård kritik följt av avgångskrav efter en debattartikel signerad författaren Jonas Gardell i Expressen. Gardell menade bland annat att Lind inte försvarat kulturens villkor inom regeringen.

Källor: Regeringskansliet med flera.

Text: TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …