Kulturminister Amanda Lind tackar för sig – och får ett ljust eftermäle av experterna. Foto: Johan Nilsson/TT

Vem tar över som kulturminister efter Amanda Lind?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Socialdemokraten Lawen Redar blir nästa kulturminister, enligt de experter som TT har talat med. Andra heta tips är Leif Pagrotsky, Margot Wallström – och Göran Persson. ”Jag tror att han skulle kunna trivas utmärkt på posten”, säger Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på SvD.

När nu Amanda Linds dagar som kulturminister är räknade spekuleras det flitigt i vem som kommer att bli hennes efterträdare. Anders Q Björkman tror att Lawen Redar, i dag Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson, ligger bra till. Det anser även Roger Blomgren, statsvetare och professor som leder Center för kulturpolitisk forskning vid Högskolan i Borås.

– Hon har ju börjat diskutera kulturpolitik utifrån en klassisk socialdemokratisk idé och lyft fram jämlikhetsperspektivet. Oavsett var man bor ska man ha tillgång till detta, och alla som vill ska få det. Jag tror att hon vill göra kulturpolitiken mer ideologisk än tidigare och att den inte bara ska handla om normkritik, säger Roger Blomgren.


ANNONS


”Orättvis kritik”

Amanda Lind har fått både ris och ros under sin ministertid. Hon fick utstå svidande kritik framför allt i början av pandemin, då det ansågs att hon inte agerade tillräckligt fort med räddande insatser för kulturlivets del. Men hon kom senare att hyllas för sin effektivitet och sina insatser, påpekar Anders Q Björkman.

– Jag tycker att kritiken mot henne har varit orättvis eftersom situationen med pandemin är unik i sitt slag, säger han.

ANNONS

”En välfungerande och kompetent minister.” Så beskriver statsvetaren Marja Lemne Amanda Lind. Roger Blomgren tycker att Amanda Lind fått ett helt annat erkännande som kulturminister än sin föregångare och partikamrat Alice Bah Kuhnke.

– Lind har en politisk bakgrund, hon kan spelet. Sedan har hon satts på hårda prov under pandemin. Jonas Gardell krävde att hon skulle avgå, där tycker jag att hon sade ifrån ordentligt. Det finns en syn i kulturlivet att ministern ska representera dem, men där framförde hon att hon är regeringens representant och i slutändan det svenska folkets. Det är sällsynt att en kulturminister kan bita ifrån på det sättet.

Ville vara kvar

Själv säger Amanda Lind till Dagens Nyheter att hon är frustrerad över att tvingas gå även om hon står bakom Miljöpartiets avhopp:

– Jag önskar att vi inte hade kommit till den här situationen, jag hade väldigt gärna varit kvar, säger hon till DN.

Lind, som i dag inte har någon riksdagsplats, säger också att hon tänker kandidera till riksdagen vid nästa val och att hon vill fortsätta strida för kulturen.

Amanda Lind står sig väl i jämförelse med tidigare kulturministrar och får ett gott eftermäle, anser Anders Q Björkman. Inte minst eftersom hon tog tag i frågan om huruvida kulturen är fri eller inte och lät Myndigheten för kulturanalys utföra utredningen ”Så fri är konsten”.

– Där man faktiskt kom fram till att kulturen var ofri i bemärkelsen att det fanns en politisk styrning. Framför allt när det gäller de efterfrågade perspektiven, om hbtq till exempel, vilket gjorde att det förelåg en risk att man som kulturskapare såg sig tvungen att föra in sådana perspektiv i sin konst för att få anslag, säger Anders Q Björkman.

”Väldigt svår sits”

Pandemins nedstängning av kulturlivet försatte Amanda Lind i ”en väldigt svår sits” som kulturminister, konstaterar Roger Blomberg:


ANNONS


– Det var ju inte hon som stiftade lagarna men hon fick klä skott för dem och pedagogiskt försöka förklara bestämmelser som kunde te sig ganska bisarra.

Ett annat, måhända lite mer vågat och otippat, förslag på efterträdare på kulturministerposten vore Göran Persson enligt Anders Q Björkman. Den förre statsministern gjorde nyligen ett uppmärksammat utspel där han uttryckte att nästa partiledare för Socialdemokraterna bör vara en person med starkt kulturintresse. Persson hyste också en förhoppning om att denna partiledare – nu vet vi att det är Magdalena Andersson – skulle vilja lyfta fram det som förfinar oss människor genom att läsa upp en vacker dikt offentligt.

Marja Lemne framhåller att det också är fullt möjligt att Magdalena Andersson inte tillsätter alla vakanta ministerposter.

Text: Erika Josefsson/TT, Helena Nordenberg/TT

Fakta: Regeringskrisen och kulturen

Miljöpartiet meddelade under onsdagen att man lämnar regeringssamarbetet – efter att oppositionens budget klubbats igenom i riksdagen. Det innebär att Amanda Lind måste lämna posten som kulturminister.

För närvarande leder Stefan Löfven Sverige i en övergångsregering.

Statsråden har entledigats men uppehåller dock sina befattningar till dess att en ny regering har tillträtt.

Text: TT

Bakgrund: Amanda Lind

Född 1980 i Uppsala. Uppvuxen i Luleå och numera boende i Härnösand och Järna.

Gift med filmkonstnären Björn Ola Lind. Hon har tre barn och två bonusbarn.

Är legitimerad psykolog.

2019 blev hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågor i regeringen Löfven. Då hade hon bland annat varit kommunalråd i Härnösand.

Under coronaviruspandemin fick Lind hård kritik följt av avgångskrav efter en debattartikel signerad författaren Jonas Gardell i Expressen. Gardell menade bland annat att Lind inte försvarat kulturens villkor inom regeringen.

Källor: Regeringskansliet med flera.

Text: TT

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL