Jeanette Gustafsdotter blir ny kulturminister efter Amanda Lind

Jeanette Gustafsdotter (S) blir ny kulturminister i Sverige. Foto: Sören Andersson/TT.

Jeanette Gustafsdotter, som är generalsekreterare för Sveriges Museer, blir Sveriges nya kulturminister. Det står klart sedan Magdalena Andersson presenterat den nya regeringen. Den nya kulturministern är själv författare till flera fackböcker.

Miljöpartiet meddelade förra veckan att de lämnar regeringen – och därmed lämnade även förra kulturministern Amanda Lind sin post efter nästan tre år.

Efterträdaren Jeanette Gustafsdotter kommer närmast från jobbet som generalsekreterare för branschorganisationen Sveriges Museer och hon har även varit vd för Tidningsutgivarna.

”Jättetuffa år”

I sin egen presentation slår hon fast att pandemin inte är över och att kulturen fortfarande står inför stora utmaningar.

– Så sent som i går jobbade jag i kulturbranschen och jag vet att kulturbranschen har haft och kommer att få jättetuffa år, säger hon.

Hon nämner också kulturens frihet och säger sig vilja kämpa för principen om armlängds avstånd mellan makthavare och kulturutövare och för det fira ordet.

– Yttrandefriheten är allvarligt hotad i världen, i Europa och i Sverige. Yttrandefriheten är en stark förutsättning för en fungerande demokrati. I Sverige ska vi ha oberoende medier i hela landet och vi ska värna public service. Det är allvar nu.

Gustafsdotter fanns inte med i förhandsspekulationerna inför utnämningen. Där var den hetaste kandidaten snarare Lawen Redar, som är kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

”Alldeles utmärkt val”

Nationalmuseums chef Susanna Pettersson välkomnar utnämningen.

– Från museiperspektiv är det så klart ett alldeles utmärkt val och samtidigt ett jättejättebra val för hela kulturbranschen. Jeanette är jätteduktig och har under pandemin analyserat inte bara museer utan hela kultursektorn, hur den har klarat sig. Hon har djup kunskap om kulturen. Jag är jättejätteglad och nöjd – och stolt så klart.

Peter Fornstam, som är vd för biokedjan Svenska bio och ordförande för Biografägareförbundet, är försiktigt positiv.

– Det lilla jag har lyckats snappa upp om henne är att det är en bra person, säger han.

Ännu är det för tidigt att uttala sig om hur väl Gustafsdotter kan representera filmen.

– Vi måste ge henne möjligheten att göra sin förklaring. Men det var intressant i Magdalena Anderssons regeringsförklaring att hon nämnde filmen och hela Sverige. Det tyder någonstans på att filmen som område ändå är med. Det är viktigt för biograferna att man tänker hela Sverige, säger han.

”Väldigt överraskande val”

Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker:

– Det var ju ett väldigt överraskande val. Jeanette Gustafsdotter är en person som jag har träffat inte minst i sakrådet där hon har varit med som representant för Sveriges Museer, hon har verkligen följt pandemin och alla de förvecklingar som varit. I det arbetet har hon varit väl insatt och gjort ett bra intryck, så mycket kan jag säga. Sedan har hon ju mediebakgrund och jag tänker att man här har tänkt att det är kort tid kvar till valet och att man verkligen måste fokusera på public service och mediepolitiken.

Nyvalda statsministern Magdalena Andersson (S) presenterade Gustafsdotter och de andra ministrarna under dagens regeringsförklaring.

I regeringsförklaringens rader om kulturområdet slog Andersson fast att en fri och oberoende kultursektor är grundläggande för demokratin.

Hon påminde om att förstärkningar görs av kulturstödet till flera områden och nämnde vikten av oberoende medier och ett starkt public service. Hon nämnde också att kultur och rätt till språk stärks för de nationella minoriteterna, och att lagskyddet mot diskriminering skärps.

Magdalena Anderssons nya regering kommer att regera med högeroppositionens budget. För kulturbudgeten innebär det dock inga större förändringar.

Text: Björn Berglund/TT

Boktuggs fotnot: Jeanette Gustafsdotter har skrivit flera böcker, den senaste är Journalistikens lagar : om medierätt, etik och att hitta fakta (2019).

Fakta: Jeanette Gustafsdotter

Är jurist med specialisering inom medie- och immaterialrätt samt journalist. Kommer närmast från jobbet som generalsekreterare för Sveriges Museer.

Var dessförinnan vd för Tidningsutgivarna. Hon har också varit vice vd och kommunikationschef på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle och har haft styrelseuppdrag för bland annat Fryshuset och Gustavsbergs konsthall. Har dessutom varit expert i fyra departementsutredningar.

Har tidigare arbetat på Rapport, ABC-redaktionen på SVT2 och på TV4 samt som informationschef på Fastighetsägarna Sverige AB och som pr-konsult på Effektiva Media AB. Dessutom har hon varit vd för Mäklarsamfundet.

Hon har skrivit böcker som Murvlarnas lagbok (1997) och Rätt i kris.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,