Kulturministern Parisa Liljestrand ångrar ”olycklig formulering”

Sveriges nya kulturminister Parisa Liljestrand (M). Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT.

Sveriges nya kulturminister Parisa Liljestrand (M) beskrev i en intervju sig själv som ”litteraturvetare i grund och botten”. Hon har dock inte studerat litteraturvetenskap. ”Det var en olycklig formulering” hälsar hon TT via sin pressekreterare.

När Ulf Kristersson (M) presenterade den nya regeringen under tisdagen reagerade många med förvåning på valet av ny kulturminister. Parisa Liljestrand har varit kommunalråd i Vallentuna men har ingen erfarenhet av kulturpolitik.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Jag är ju litteraturvetare i grund och botten och utbildad lärare i svenska och religion. Så man kan säga att kulturfrågorna, existentiella frågor och demokratifrågor ligger mig väldigt varmt om hjärtat, sade hon i en intervju med SVT.

”Stark koppling”

Uppgiften om att hon är litteraturvetare stämmer inte. Enligt examensbeviset från Uppsala universitet har Parisa Liljestrand en lärarexamen med inriktning svenska och religion. Exempel på delkurser inom utbildningen är ”prosaläsning” och ”litteraturläsning”.

Uppsala universitet bekräftar för SVT Nyheter att 60 poäng litteraturvetenskap ingick i lärarprogrammet under de år som Liljestrand gick utbildningen.

Till TT har Parisa Liljestrand sagt att hon har ”en stark koppling” till kultur och kulturpolitik. Via sin pressekreterare förklarar hon nu i ett skriftligt uttalande att hon inte menade att utge sig för att vara litteraturvetare.

”Det var en olycklig formulering. Jag är medveten om att det inte är samma sak som litteraturvetenskap och beklagar därför den olyckliga formuleringen”, säger hon.

”Ingen examen”

Hon uppger vidare att hon har studerat vid Litteraturvetenskapliga institutionen.

”Jag har ingen examen i litteraturvetenskap, utan är lärare i svenska och religion. När det gäller ämnet Svenska på lärarutbildningen vid Uppsala Universitet är det Litteraturvetenskapliga institutionen, tillsammans med Institutionen för nordiska språk, som ansvarar för utbildningen. Därför har jag studerat flera kurser vid Litteraturvetenskapliga institutionen.”

TT har bett om en intervju med kulturministern, som via pressekreteraren har svarat att hon inte har tid eller möjlighet till intervju just nu.

Text: Ann Edliden/TT

Fakta: Parisa Liljestrand

Född: 1983 i Iran.

När hon var fyra år flydde familjen från Iran efter shahens fall. Hennes pappa, som var pilot inom försvarsmakten i Iran, stal en helikopter och flög ut sig själv och sin familj ur landet. Om detta berättade Parisa Liljestrand i en intervju i SvD 2016. I Sverige bodde familjen först ett halvår på flyktingförläggning i Surahammar och flyttade sedan till Vallentuna.

Sin politiska karriär inledde hon 2002 i det lokala partiet DemoEx som tog sig in kommunfullmäktige i Vallentuna. 2010 blev hon fritidspolitiker för Moderaterna och fem år senare kommunalråd i Vallentuna. 2018 blev hon även ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsutskottet, plan- och miljöutskott och i Vallentuna Förvaltning AB. Hon har också varit ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.