Liljestrand slår tillbaka mot Mats Malm

Kulturminister Parisa Liljestrand (M). Arkivbild: SAMUEL STEÉN/TT.

Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, har klargjort att Tidöpartiernas pågående arbete för att inrätta en svensk kulturkanon inte är något för Akademin. Det är något kulturminister Parisa Liljestrand (M) ställer sig frågande till.

”Jag noterar att Mats Malm nu vid upprepade tillfällen meddelat att han och Svenska Akademien inte kommer att bidra i arbetet med en svensk kulturkanon. Det är förvisso lite oklart vilken fråga detta är ett svar på – men jag vill understryka att uppmaningen till allmänheten att komma med inspel och förslag till en svensk kulturkanon kvarstår och gäller alla”, skriver Liljestrand i ett svar på DN Debatt.

”Kanon är ett bland flera verktyg för att bidra till bildning, gemenskap och inkludering. Den är inte tänkt som ett påbud eller ett förbud”, fortsätter Liljestrand.

Malm menar att den som vill upprätta en kanon är ute efter att ”göra sin egen smala, auktoritativa lista, vilket inbegriper att instrumentalisera litteraturen och använda den ideologiskt” och att det inte är förenligt med Akademins uppdrag.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.