ANNONS

Författaren och komikern Aron Flam åtalas för upphovsrättsbrott

Stockholms tingsrätt åtalar komikern och författaren Aron Flam för upphovsrättsbrott. Arkivbild: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT Ruud.

Komikern och författaren Aron Flam åtalas för upphovsrättsbrott. Enligt åtalet har Flam ”med uppsåt eller av grov oaktsamhet gjort intrång i upphovsrätten”.

”Det är ett mål som ytterst handlar om den principiella konflikten mellan yttrandefrihet och upphovsrätt. Nu får domstolen göra den slutliga avvägningen mellan de motstående intressena i det här konkreta ärendet”, skriver kammaråklagare David Ludvigsson i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Aron Flam gjorde en parafras på bilden ”En svensk tiger”, som användes i en reklamkampanj åt Statens informationsstyrelse under andra världskriget och som är upphovsrättsskyddad. I Flams parafras har tigern parodierats och gör Hitlerhälsning samt har en armbindel med en svastika kring ett ben. Det är Beredskapsmuseet som äger rättigheterna till Bertil Almquists symbol och som har anmält komikern.

I juni beslagtogs den tredje upplagan av boken av polis.

Rättad: I en tidigare version angavs fel instans som beslutar om åtal.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL