Aron Flams bok "Det här en svensk tiger" är föremål för en upphovsrättstvist. Arkivbild: Vidar Ruud/TT.

Polisen beslagtog bok av komikern Aron Flam för upphovsrättsbrott – ljudbok fortfarande kvar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Komikern Aron Flam utreds för upphovsrättsbrott, på grund av sin nya bok ”Det här är en svensk tiger”, rapporterar Kulturnyheterna.

Polisen har beslagtagit hela tredje upplagan av boken eftersom symbolen ”En svensk tiger”, som användes i en reklamkampanj åt Statens informationsstyrelse under andra världskriget, är upphovsrättsskyddad.

På framsidan till Aron Flams bok har tigern parodierats och gör Hitlerhälsning samt har en armbindel med en svastika kring ett ben. Det är Beredskapsmuseet som äger rättigheterna till Bertil Almquists symbol och som har anmält komikern.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger till TV4 Nyheterna att det är en ovanlig åtgärd.

– Det här låter som en överreaktion av upphovsrättsinnehavarna. Jag tycker det är märkligt att det allmänna i form av en åklagare vidtar en såpass drastisk åtgärd som att ta hela upplagan i beslag.

Aron Flam riskerar nu skadestånd och vite på en halv miljon kronor.

Boktugg kommentar: Vi konstaterar att även om den fysiska upplagan beslagtagits så finns ljudboken för nedladdning i MP3-format hos både nätbokhandlare och för lyssning strömmande i prenumerationstjänster på lördagsförmiddagen.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.