En ny milstolpe för Boktugg. 5000 personer gillar oss på Facebook. Egentligen borde det väl vara fler eftersom över 6200 prenumererar på nyhetsbrevet ... men alla kanske inte är på FB? Skärmdump och animation: Boktugg.

Boktugg har 5 000 följare på Facebook – men det är mindre värt än någonsin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Klart vi ska fira: Boktugg har nu passerat 5 000 följare på Facebook. Men samtidigt som det är dyrare än någonsin att nå nya fans är de mindre värda.

I veckan nådde Boktugg en ny milstolpe: 5 000 personer gillar oss på Facebook. Tittar man på hur många som följer sidan så är de faktiskt ännu fler, så man kan säga att vi passerade 5 000 följare för ett bra tag sedan.

Vill du skaffa nya fans på Facebook så är det svårare än någonsin idag att göra det. I alla fall för en ”vanlig” sida som Boktugg där det mesta av vårt innehåll publiceras på sajten och i nyhetsbreven.

Som Boktugg berättat flera gånger har Facebook ändrat i sina algoritmer och successivt gjort att den organiska räckvidden (antalet personer som ser inlägg du gör som din sida) minskat kraftigt. Om du lägger upp ett inlägg på din Facebooksida kan du räkna med att 1-6 procent ser det.

Om många av dessa sedan gillar, delar eller kommenterar så leder det till att räckvidden ökar. Men det är extremt svårt att få viral spridning idag, jämfört med för bara två-tre år sedan.

Ännu svårare är det att få folk att gilla en sida. Eller rättare sagt, det kräver alltmer att du betalar Facebook för att de ska visa upp din sida för personer som kan vara intresserad av den.

En anledning är förstås att användare på Facebook efter ett antal år nu gillar mängder av sidor. Många gillar hundratals sidor. Nyhetens behag när det gäller att gilla sidor har försvunnit. Det här är också en anledning till den minskade organiska räckvidden. Om du gillar över hundra sidor och alla dessa lägger ut ett inlägg om dagen finns det inte en chans att Facebook ska hinna visa alla dessa för dig – plus inlägg från familj och vänner.

Alltså måste den som äger en Facebooksida allt oftare sponsra inlägg ifall man vill nå ut till fler än de allra mest engagerade.

Facebook är inte (längre) en plattform där det är gratis att marknadsföra sina produkter eller sin verksamhet. För många är det inte ens billigt längre, för andra kan det vara en extremt prisvärd marknadsföringskanal.

På Boktugg är vi i alla fall glada och stolta över att ni nu är över 5 000 personer som gillar vår Facebooksida. Ni får gärna gilla och dela alla våra inlägg så att vi kan nå ut till fler. Och tack för att ni läser Boktugg.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.