Louise Bäckeln, förlagschef LB förlag. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Louise Bäckelin: Försäljningen har varit fantastiskt fin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

LB förlag har klarat sig bra hittills under 2020, och sommarens pocketkampanjer har varit lyckade, enligt grundaren Louise Bäckelin.

Turen har kommit till Louise Bäckelin från LB förlag i denna sommarserie som börjar lida mot sitt slut. Hon berättar om en under omständigheterna lyckad vår på förlaget. Framöver är relationen mellan digitalisering och fysisk bokhandel en viktig fråga, och Louise menar också att vi bör fundera på vad ljudboksexplosionen har för effekt på både den litterära och den tekniska kvaliteten.

Hur har 2020 hittills varit för er på förlaget?
– Vi är bara tre personer på förlaget, och så länge vi har varit friska (och kunnat cykla till jobbet) så har vi i ganska stor utsträckning jobbat från kontoret. Det ger ju ett mervärde att jobba tillsammans, även om vi insett att det fungerar alldeles utmärkt att jobba hemifrån också. Jag tror att coronapandemin leder till att vi kommer bli alltmer flexibla när det gäller distansarbete och att kontorslokaler kommer ha mer fokus på sociala ytor.

– Vi har inte förändrat vår utgivning på grund av corona, och försäljningen har varit fantastiskt fin! Kanske såg vi i början en liten avmattning i den fysiska bokhandeln, men när väl sommarens pocketkampanjer drog igång så var det full fart igen. Vi har också tvingats vara mer kreativa när det gäller releaser och evenemang, och förhoppningsvis har vi också lärt oss och blivit mer professionella när det gäller livesändningar etcetera, säger Louise.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Den handlar om hur digitaliseringen ska kunna utvecklas parallellt med den fysiska bokhandeln. Hur dessa ska utvecklas sida vid sida och inte på bekostnad av varandra. Jag tror också att vi bör fundera på vad ljudboksexplosionen har för effekt på kvaliteten (såväl den litterära som den tekniska) och vad det kan ge för långsiktiga konsekvenser.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag var en riktig bokmal när jag liten/ung. Mina föräldrar tjatade på mig om att vara utomhus på somrarna, men jag låg alltid inne på en gammal grön, noppig soffa och läste. Maria Langs deckare läste jag ganska många somrar – En skugga blott var min favorit. Ibland åkte vi till biblioteket på grannön och lånade hutlöst många böcker.

Som tips till alla läshungriga väljer Louise Bäckelin ut tre böcker i helt olika genrer från LB förlag:

  • Spela roll av Lisa Christensen. ”En välskriven roman som med svärta och humor skildrar hur världshändelser formar enskilda människors liv, liksom hur skilda livsöden hänger samman på oanade sätt.”
  • Grävlingen av Fredrik P Winter. ”En riktigt nervig thriller som delvis utspelar sig i förlagsvärlden …”
  • Större än störst av Andreas Roman. ”En underbar roman om vänskap och värderingar. Om Elliot och Calvin som redan som 12-åringar bestämmer sig för att göra världens bästa dataspel.”

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har läst i sommar eller tänkt att du måste läsa?
– Ibland har jag svårt att finna ro att läsa andra böcker eftersom jag ständigt har manus som borde läsas. Samtidigt har jag insett hur viktigt det är att läsa andra förlags böcker. Det ger en bredd och referens som är lätt att tappa bort när man ständigt sitter med manuskorgen. I sommar hade jag tänkt läsa Samtal med vänner av Sally Rooney eftersom jag tyckte så mycket om Normala människor. Och så tänkte jag läsa tredje delen av Karin Smirnoff, Sen for jag hem. Inga av dessa har blivit lästa ännu, men sommaren är ju inte slut än!

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.


Uppdateras under dagen …