Hilary Mantel kan vinna sitt tredje Bookerpris. Den här gången är hon nominerad för "The mirror and the light" som avslutar trilogin om Thomas Cromwell. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Hilary Mantel kan vinna ett tredje Bookerpris – för ny bok i samma trilogi

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den brittiska författaren Hilary Mantel är en av 13 nominerade på den långa listan till årets internationella Bookerpris. Om hon vinner blir det för tredje gången för samma trilogi.

Bland de andra nominerade finns amerikanska Anne Tyler med ”Redhead by the side of the road”.

Kritikerhyllade Spegeln och ljuset (originaltitel The mirror and the light) avslutar Mantels trilogi om Thomas Cromwell som föddes som son till en smed och som tog sig upp till samhällets toppskick och blev kung Henrik VIII:s rådgivare. Den släpptes i Storbritannien i våras och har omnämnts som en möjlig vinnare av just Bookerpriset.

Hilary Mantel har tilldelats priset två gånger tidigare, för de två tidigare böckerna i trilogin: Wolf hall (2009) och För in de döda (2012). Spegeln och ljuset ges ut på svenska den 14 augusti av Weyler förlag. De två första böckerna släpptes som pocket i maj.

Det prestigefyllda brittiska litteraturpriset har delats ut sedan 1969 och tilldelas varje år den författare som enligt juryn har gett ut den bästa romanen med engelska som originalspråk, oavsett författarens nationalitet. Prissumman är på 50 000 pund (ungefär 560 000 kronor).

Den nedkortade listan med kandidater presenteras den 15 september och vinnaren offentliggörs i november. Förra året gick det internationella Bookerpriset till den nordirländska författaren Anna Burns ”Milkman”.

Text: Sally Henriksson/TT

Boktugg noterar: I dagsläget är Hilary Mantels bok den enda som officiellt kommer i svensk översättning, men vi sedan tidigare år att många av de här titlarna cirkulerat bland svenska förlag och troligen är en eller flera av dem redan planerade för utgivning 2021. Inte minst med tanke på att några av författarna är utgivna på svenska tidigare, exempelvis Tsitsi Dangarembga, Anne Tyler och Maaza Mengiste. Om inte annat kanske de blir det nu? En nominering till Bookerpriset är en kvalitetsstämpel.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Fakta: Nominerade till Bookerpriset 2020

Diane Cook: The new wilderness

Tsitsi Dangarembga: This Mournable Body

Avni Doshi: Burnt sugar

Gabriel Krauze: Who they was

Hilary Mantel: The mirror and the light (Spegeln och ljuset)

Colum McCann: Apeirogon

Maaza Mengiste: The shadow king

Kiley Reid: Such a Fun Ag

Brandon Taylor: Real life

Anne Tyler: Redhead by the side of the road

Douglas Stuart: Shuggie bain

Sophie Ward: Love and other thought experiments

C Pam Zhang: How much of these hills is gold

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …