Hilary Mantel kan vinna ett tredje Bookerpris – för ny bok i samma trilogi

Hilary Mantel kan vinna sitt tredje Bookerpris. Den här gången är hon nominerad för "The mirror and the light" som avslutar trilogin om Thomas Cromwell. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Den brittiska författaren Hilary Mantel är en av 13 nominerade på den långa listan till årets internationella Bookerpris. Om hon vinner blir det för tredje gången för samma trilogi.

Bland de andra nominerade finns amerikanska Anne Tyler med ”Redhead by the side of the road”.

Kritikerhyllade Spegeln och ljuset (originaltitel The mirror and the light) avslutar Mantels trilogi om Thomas Cromwell som föddes som son till en smed och som tog sig upp till samhällets toppskick och blev kung Henrik VIII:s rådgivare. Den släpptes i Storbritannien i våras och har omnämnts som en möjlig vinnare av just Bookerpriset.

Hilary Mantel har tilldelats priset två gånger tidigare, för de två tidigare böckerna i trilogin: Wolf hall (2009) och För in de döda (2012). Spegeln och ljuset ges ut på svenska den 14 augusti av Weyler förlag. De två första böckerna släpptes som pocket i maj.

Det prestigefyllda brittiska litteraturpriset har delats ut sedan 1969 och tilldelas varje år den författare som enligt juryn har gett ut den bästa romanen med engelska som originalspråk, oavsett författarens nationalitet. Prissumman är på 50 000 pund (ungefär 560 000 kronor).

Den nedkortade listan med kandidater presenteras den 15 september och vinnaren offentliggörs i november. Förra året gick det internationella Bookerpriset till den nordirländska författaren Anna Burns ”Milkman”.

Text: Sally Henriksson/TT

Boktugg noterar: I dagsläget är Hilary Mantels bok den enda som officiellt kommer i svensk översättning, men vi sedan tidigare år att många av de här titlarna cirkulerat bland svenska förlag och troligen är en eller flera av dem redan planerade för utgivning 2021. Inte minst med tanke på att några av författarna är utgivna på svenska tidigare, exempelvis Tsitsi Dangarembga, Anne Tyler och Maaza Mengiste. Om inte annat kanske de blir det nu? En nominering till Bookerpriset är en kvalitetsstämpel.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Fakta: Nominerade till Bookerpriset 2020

Diane Cook: The new wilderness

Tsitsi Dangarembga: This Mournable Body

Avni Doshi: Burnt sugar

Gabriel Krauze: Who they was

Hilary Mantel: The mirror and the light (Spegeln och ljuset)

Colum McCann: Apeirogon

Maaza Mengiste: The shadow king

Kiley Reid: Such a Fun Ag

Brandon Taylor: Real life

Anne Tyler: Redhead by the side of the road

Douglas Stuart: Shuggie bain

Sophie Ward: Love and other thought experiments

C Pam Zhang: How much of these hills is gold

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL