En femtedel av personalen får gå från Astrid Lindgrens Värld

Mattisborgen (ur Ronja Rövardotter) är en av de scener som kommer att vara tom på folk resten av sommaren då Astrid Lingdrens värld stänger för säsongen redan den 28 juni 2020 på grund av coronapanndemin. Foto: Pressbild.

På Astrid Lindgrens Värld försvinner 450 säsongsjobb och drygt 11 tillsvidaretjänster när parken nödgas stänga innan säsongen knappt hunnit börja.

För två veckor sedan fattade Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs beslutet att stänga, efter att ha haft öppet i bara en dryg vecka. Beslutet kom efter att coronarestriktionerna gjort det omöjligt att bedriva verksamheten utan en ännu större ekonomisk förlust än vad som redan var fallet. 

Stängningen för med sig stora konsekvenser. På Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs försvinner 450 säsongsjobb och därtill 11,5 tillsvidaretjänster – motsvarande nära en femtedel av den fasta personalstyrkan.

– Vi tvingas till den här organisationsförändringen på grund av det stora ekonomiska tappet vi kommer att göra under 2020, säger vd Joacim Johansson i ett pressmeddelande.

Valet att stänga kommer att få omfattande konsekvenser för Vimmerby med omnejd.

– Det som händer nu är allvarligt för hela regionen. Eftersom vi är en motor inom besöksnäringen är det viktigt att vi får till en lösning där vi kan återhämta oss så snabbt det går, och få till ett bra 2021. Målet är att vända utvecklingen och kunna återanställa igen, säger Joacim Johansson.

Förlusten för Astrid Lindgrens Värld i år väntas uppgå till ca 120 miljoner kronor.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL