Nu finns ett nyhetsbrev för nyutgiven svensk fantastik

Eva Holmquist, författare och förläggare. Foto: Privat

Eva Holmquist tröttnade på svårigheterna att hitta och nå ut med nya böcker inom science fiction, fantasy och skräck, så hon startade nyhetsbrevet Aktuell svensk fantastik.

Eva Holmquist är författare och driver dessutom Ordspira förlag. Under en längre tid har hon varit frustrerad över att det är svårt att både hitta information om nyutkommen svensk fantastik och att nå ut med informationen. Idén om ett nyhetsbrev för nyutgivna svenska böcker inom science fiction, fantasy och skräck har funnits med henne länge.

– Vid några tillfällen har jag också lyft det som en idé inom fantastikkretsar, men varje gång mötts av att det är för mycket arbete. Det diskuterades i början av sommaren i flera grupper på Facebook att man inte vill se att författare eller förlag informerar om sina böcker, samtidigt som det är många som trots det ändå vill ha reda på när nya böcker inom science fiction, fantasy och skräck kommer ut. Det var då jag bestämde mig för att dra igång nyhetsbrevet, säger Eva. 

I nyhetsbrevet Aktuell svensk fantastik kan utgivare och författare sprida ordet om sina nya romaner och noveller. Det gäller endast fantastik skriven med svenska som originalspråk. Brevet skickas ut till prenumeranter en gång i månaden, och det första gick ut i juli 2020. Än så länge har mottagandet enligt Eva varit mycket positivt både från förlag, författare och läsare.

Det måste krävas en del administration, hur får du ekonomi i det?
– Jag har tidigare haft ett nyhetsbrev och i samband med att jag drog igång det här initiativet så la jag ner det nyhetsbrevet. Förlag eller författare skickar sedan all information till mig som de vill ha med, vilket innebär att jag inte behöver lägga ner tid på att leta. Så det innebär i praktiken att det inte blir så mycket extra administration jämfört med tidigare. Jag ser det som mitt bidrag för att sprida svensk fantastik.  

Enligt Eva finns det många som läser fantastik, men det är vanligt att man dels enbart läser fantastik på engelska och dels inte har kännedom om aktuell svensk fantastik. Hon bedömer att det finns en tillräcklig marknad för den svenska fantastiken, men att alltför få läsare hittar till böckerna. Det har dock förändrats till det bättre, framförallt inom fantasy.

Vad skulle behöva förändras i branschen för att underlätta för utgivare och läsare av fantastik?
– Jag skulle vilja se mer svensk fantastik utgiven även på större förlag. Dessutom skulle jag vilja se fler sätt att hitta och nå ut med svensk fantastik. Där kan nyhetsbrevet vara en kanal, men det behövs fler. 

– Eftersom mycket svensk fantastik ges ut på nischade förlag så är det mindre förlag med liten marknadsföringsbudget som ger ut böckerna. De drivs av engagerade förläggare som brinner för fantastiken. Tyvärr möts de ofta av misstro just på grund av att de är mindre. Det var länge sedan små förlag innebar lägre kvalitet. Jag skulle vilja se en större öppenhet mot olika typer av förlag. Böckernas kvalitet bör bedömas baserat på boken och inte baserat på utgivningsform.

En annan aspekt Eva lyfter är att det idag finns lite utrymme för bokdiskussioner i olika media. Det har nästan helt ersatts av bokbloggare och bokstagrammare. 

– Jag tror att vi behöver resonera om böcker mer. Det kan vara allt från djuplodande analyser till boktips. Dessutom skulle flera personer kunna diskutera en bok för att ge sin syn på den. Det finns en missuppfattning bland dem som inte läser fantastik om att fantastik handlar om fantasier och därför bara är relevant för barn. I realiteten är fantastiken berättelser om samtiden. Jag skulle vilja se fler bokdiskussioner som fångar den aspekten i berättelserna och kopplar det till företeelser i samtiden som diskuteras i berättelsen. Då tror jag att intresset för fantastiken skulle öka ännu mer genom att läsare som inte är familjära med genrerna ser mer om vad berättelserna handlar om, säger Eva.

Här kan man registrera sig som prenumerant av Aktuell svensk fantastik och läsa tidigare nummer. För att anmäla intresse att bidra med information till nyhetsbrevet mejlar man till aktuellfantastik@ordspiran.se.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.