Vintage vinyl records i Lund där Fredrik Hyltén-Cavallius kommer att flytta in till sommaren för att sälja böcker. Foto: Privat

Liten fantastikbokhandel öppnar i Lund sommaren 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fredrik Hyltén-Cavallius säljer begagnade böcker online, men till sommaren får FredrikHC Books även en fysisk plats hos Vintage vinyl records i Lund.

I sommar öppnar en liten, liten bokhandel inuti en liten skivhandel i Lund. Det är bokhandlaren Fredrik Hyltén-Cavallius som flyttar in hos Vintage vinyl records. Bokhandeln kommer att ha öppet på helgerna och utbudet kommer vara inriktat på fantastisk litteratur.


ANNONS


Så vem är du och hur kom du in på att köpa och sälja böcker?  
– Jag är en bok- och musikintresserad smålänning som pluggat i Lund och numera arbetar som IT-konsult i Malmö. Det började väl för ganska länge sedan när jag köpte böcker och skivor till mig själv, att jag började få en känsla för vad som skulle kunna vara gångbart på en marknad även om det inte alltid var något jag själv uppskattade. Dessa kunde sedan bytas bort eller säljas. Sedan har min pappa drivit antikvariat i närmare 30 år så branschen är inte helt obekant, säger Fredrik Hyltén-Cavallius.

Hur länge har du varit igång på webben och hur har det gått hittills? 
– Några år på webben, på olika plattformar och det har väl gått relativt bra. Det är en trevlig hobby att hålla på med, framförallt nu under coronatiden. Det är på någon nivå fint att man ser till att goda böcker får nya hem och inte hamnar i en sopcontainer.

Hur kommer det sig att du riktat in dig på just fantastik? 
– För att det främst är det jag själv läser och utarbetat mer ingående kunskap om. Mestadels Tolkien och Lovecraft men även många andra. Det finns ju rätt många närliggande lite udda stilar av böcker.

Fredriks vän Björn Svensson, till vardags lärare, driver på helgerna den välsorterade skivbutiken Vintage vinyl records i Lund och fick möjlighet att utöka sin verksamhet med att sälja vinylskivor även på våningsplanet över hans nuvarande lilla butik. Han frågade Fredrik om han ville disponera en liten del av övervåningen och sälja böcker där. 

ANNONS

– Drömmen har länge funnits om att ha en bokhandel och upplägget att köra detta på helger tror vi är lämpligt. Vi jobbar trots allt heltid med andra grejer. Jag och Björn har känt varandra i många år och delar en viss DIY-anda och tror att samarbetet kommer bli bra och gynna oss båda. Folk gillar ju inte sällan både litteratur och musik.

Vintage vinyl records öppnade 2017 och ligger på shoppingstråket Lilla Fiskaregatan, nummer 4D på innergården.

Innergården på Lilla Fiskaregatan 4D i Lund där Vintage vinyl records håller hus, och snart även FredrikHC Books.

– Övervåningen är två rum plus kontor och kök. Jag kommer disponera en del av det ena rummet och samsas med ett gott utbud av vinylskivor. Det blir en liten, liten bokhandel inuti en liten skivhandel, men där målet att kvalitet, service och mindset ska göra det här riktigt, riktigt bra, säger Fredrik.

Han kommer fortsätta att sälja böcker online, och sortimentet i den fysiska butiken kommer att skilja sig från det som finns på webben.

– Det kommer vara olika sortiment som en morot för folk att ta sig till butiken och kanske hitta den där boken de så länge sökt efter. Lite som en motrevolution mot att allt numera går att köpa med telefonen sittande i soffan hemma. Det ska bli lite jobbigare och lite roligare att hitta böcker. Sedan är det viktigt att vi uppdaterar och justerar sortimentet i butiken löpande så det känns spännande och kul att återvända. Undvika hyllvärmare …

Vad händer nu och när planerar ni att kunna öppna? 
– Det är fortfarande en del renovering som sker och ska ske. Hyresvärden tog upp fönster och det ska dras ny el med mera. Vi hoppas kunna vara igång inom en månad, men exakta datum kommer annonseras närmare med tiden. Men vår förväntan inför detta är stor.

FredrikHC Books finns än så länge – och kommer fortsätta att finnas – på Facebook och på Bokbörsen.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …