Liten fantastikbokhandel öppnar i Lund sommaren 2021

Vintage vinyl records i Lund där Fredrik Hyltén-Cavallius kommer att flytta in till sommaren för att sälja böcker. Foto: Privat

Fredrik Hyltén-Cavallius säljer begagnade böcker online, men till sommaren får FredrikHC Books även en fysisk plats hos Vintage vinyl records i Lund.

I sommar öppnar en liten, liten bokhandel inuti en liten skivhandel i Lund. Det är bokhandlaren Fredrik Hyltén-Cavallius som flyttar in hos Vintage vinyl records. Bokhandeln kommer att ha öppet på helgerna och utbudet kommer vara inriktat på fantastisk litteratur.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Så vem är du och hur kom du in på att köpa och sälja böcker?  
– Jag är en bok- och musikintresserad smålänning som pluggat i Lund och numera arbetar som IT-konsult i Malmö. Det började väl för ganska länge sedan när jag köpte böcker och skivor till mig själv, att jag började få en känsla för vad som skulle kunna vara gångbart på en marknad även om det inte alltid var något jag själv uppskattade. Dessa kunde sedan bytas bort eller säljas. Sedan har min pappa drivit antikvariat i närmare 30 år så branschen är inte helt obekant, säger Fredrik Hyltén-Cavallius.

Hur länge har du varit igång på webben och hur har det gått hittills? 
– Några år på webben, på olika plattformar och det har väl gått relativt bra. Det är en trevlig hobby att hålla på med, framförallt nu under coronatiden. Det är på någon nivå fint att man ser till att goda böcker får nya hem och inte hamnar i en sopcontainer.

Hur kommer det sig att du riktat in dig på just fantastik? 
– För att det främst är det jag själv läser och utarbetat mer ingående kunskap om. Mestadels Tolkien och Lovecraft men även många andra. Det finns ju rätt många närliggande lite udda stilar av böcker.

Fredriks vän Björn Svensson, till vardags lärare, driver på helgerna den välsorterade skivbutiken Vintage vinyl records i Lund och fick möjlighet att utöka sin verksamhet med att sälja vinylskivor även på våningsplanet över hans nuvarande lilla butik. Han frågade Fredrik om han ville disponera en liten del av övervåningen och sälja böcker där. 

– Drömmen har länge funnits om att ha en bokhandel och upplägget att köra detta på helger tror vi är lämpligt. Vi jobbar trots allt heltid med andra grejer. Jag och Björn har känt varandra i många år och delar en viss DIY-anda och tror att samarbetet kommer bli bra och gynna oss båda. Folk gillar ju inte sällan både litteratur och musik.

Vintage vinyl records öppnade 2017 och ligger på shoppingstråket Lilla Fiskaregatan, nummer 4D på innergården.

Innergården på Lilla Fiskaregatan 4D i Lund där Vintage vinyl records håller hus, och snart även FredrikHC Books.

– Övervåningen är två rum plus kontor och kök. Jag kommer disponera en del av det ena rummet och samsas med ett gott utbud av vinylskivor. Det blir en liten, liten bokhandel inuti en liten skivhandel, men där målet att kvalitet, service och mindset ska göra det här riktigt, riktigt bra, säger Fredrik.

Han kommer fortsätta att sälja böcker online, och sortimentet i den fysiska butiken kommer att skilja sig från det som finns på webben.

– Det kommer vara olika sortiment som en morot för folk att ta sig till butiken och kanske hitta den där boken de så länge sökt efter. Lite som en motrevolution mot att allt numera går att köpa med telefonen sittande i soffan hemma. Det ska bli lite jobbigare och lite roligare att hitta böcker. Sedan är det viktigt att vi uppdaterar och justerar sortimentet i butiken löpande så det känns spännande och kul att återvända. Undvika hyllvärmare …

Vad händer nu och när planerar ni att kunna öppna? 
– Det är fortfarande en del renovering som sker och ska ske. Hyresvärden tog upp fönster och det ska dras ny el med mera. Vi hoppas kunna vara igång inom en månad, men exakta datum kommer annonseras närmare med tiden. Men vår förväntan inför detta är stor.

FredrikHC Books finns än så länge – och kommer fortsätta att finnas – på Facebook och på Bokbörsen.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.