ANNONS

Tranan gör ett starkt år och ser positivt på framtiden

Johannes Holmqvist, förlagschef på Tranan. Foto: Pressbild

Först fick Baek Heena Almapriset och nu får Marieke Lucas Rijneveld International Booker Prize. Det går bra för Tranans författare år 2020, vilket avspeglas i försäljningen.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

I slutet av augusti 2020 annonserades att vinnaren av det internationella Bookerpriset 2020 är den nederländska författaren Marieke Lucas Rijneveld. Den svenska utgivningen av vinnarboken Obehaget om kvällarna är på gång, och boken ska släppas i januari 2021 på Bokförlaget Tranan.

– Olov Hyllienmark håller just nu på att avsluta sin översättning och vi hade redan innan planerat utgivningen till januari. Vi hoppas såklart kunna bjuda hit Rijneveld till våren, om läget tillåter det, säger Johannes Holmqvist, förlagschef.

ANNONS

Han tycker att det är ett roligt val av juryn, eftersom det handlar om en debutroman skriven av en 27-åring. 

– Det började surras om den för kanske två år sedan och det är en roman som det inte går att värja sig emot. En oerhört mörk historia om en lantbrukarfamilj som förlorar en familjemedlem och därefter upphör att tala med varandra. Berättarperspektivet är så intagande och språket så oberäkneligt att jag föll direkt. Den utspelas dessutom i en sektlik kontext där skuld och skam präglar vardagen och den har ett slut som jag fortfarande ser för mig med jämna mellanrum.

Tranan har varit aktiva i snart 30 år och ända sedan starten profilerade de sig på översatt skönlitteratur. Under imprintet Trasten har de sedan 2004 en liten barnboksutgivning.

Hur går det rent generellt för Tranan just nu?
– Vi gör ett mycket starkt år och ser positivt på framtiden. Det senaste året har vi lyckats öka vår försäljning rätt markant utan att för den sakens skull tumma på vår inriktning – även fortsättningsvis kommer vi att ge ut översatt skönlitteratur av hög kvalitet från hela världen. Vi har under året också kunnat plocka in två nya deltidare som hjälper oss med marknad och försäljning, och lite försiktigt bygger vi upp en digital utgivning att luta oss emot. Jag är också nöjd med den kvalitet vi hållit på våra utgåvor, både när det gäller översättningarna och formgivningen och själva böckernas utförande, säger Johannes.

Har corona påverkat er på något vis?
– Inledningsvis var vi nog lika oroade som alla andra, så när vårt barnboksförlag Trastens författare Baek Heena tilldelades ALMA-priset i slutet av mars var det en stor lättnad. Under våren och sommaren har vi dessutom haft flera böcker som gått bra för oss, såsom Nora Ikstenas Modersmjölken och Jamaica Kincaids (Boken om) Min trädgård. Den stora omställningen är såklart alla avbokade evenemang, mässor och resor.

De två senaste åren har Tranans och Trastens omsättning ökat i sakta mak, efter att ha svajat sedan succéåret 2013 (Tranan-författaren Mo Yan fick Nobelpriset 2012).

Vad kan den nuvarande ökningen bero på?
– Vi syns mer och vi talar mer om våra böcker med dem som ska sälja och köpa dem, säger Johannes.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL