ANNONS

Sydkoreanska illustratören Baek Heena får Alma-priset 2020

Almapriset 2020 (fem miljoner kronor i prispengar) går till den sydkoreanska barnboksillustratören Baek Heena. Foto: Skärmdump av livesändning.

Årets Almapris om fem miljoner kronor går till den sydkoreanska barnboksillustratören Baek Heena. Nu hyllas hon av den svenska barnboksbranschen.
– Jag är så lycklig, jag kan fortfarande inte tro det, säger pristagaren till TT.
– Det är en pristagare som gör helt egna, originella, fantasifulla bilderböcker, säger Erik Titusson, chef för Lilla Piratförlaget.

– Hon är en förtrollande bilderbokskonstnär. Hon skapar små världar som man får en väldig lust att stiga in i. Hon utgår från den vardagliga vekligheten, som vi kan känna igen, men sedan berikar hon den med fantasi och lek, säger Boel Westin, ordförande i Almaprisets jury.

Heena är en av Sydkoreas mest berömda bilderbokskonstnärer och har gett ut 13 bilderböcker.

– Jag är så lycklig, jag kan fortfarande inte tro det. Det är en väldig överraskning, säger Baek Heena på telefon från hemmet i Seoul till TT.

Hon har god kännedom om själva priset.

– Det är som ett Nobelpris för barnböcker, kanske ännu mer än det. Jag kände till priset men jag trodde aldrig att jag skulle kunna få det. Så stor är överraskningen för mig, säger Baek Heena som också är väl bekant med Astrid Lindgrens böcker.

– Naturligtvis.

”Ett briljant val”

Bilderboken Molnbullar (översättare Jonas Thelander och Joohee Kim) publicerades i Sverige av förlaget Trasten, dotterbolag till bokförlaget Tranan, i höstas.

– Ett briljant val så klart, vi gav ut henne förra året och introducerade henne på svenska i september. Hon är en väldigt etablerad barnboksförfattare och illustratör i Asien, men har inte tidigare funnits på svenska så vi tyckte att det var självklart att ge ut henne, säger Johannes Holmqvist, förlagschef på Tranan.

ANNONS

Han förklarar att det är hennes illustrationsstil som utmärker henne.

– Hon bygger upp små miniatyrmiljöer med pappersklipp som sedan fotograferas av. Det är väldigt mycket intressanta saker som händer i de här illustrationerna, säger han.

Jonas Thelander har översatt boken ”Molnbullar” till svenska.

– Bilderna är uppbyggda på ett väldigt speciellt sätt, det är ett sådant djup i bilderna, det blir som en egen värld. Det är någonting väldigt indragande med dem. Det är det visuella som jag slås mycket av och korta meningar som säger väldigt mycket, säger han.

”Originella, fantasifulla böcker”

Erik Titusson, förläggare och chef för Lilla Piratförlaget (som ger ut förra årets Alma-pristagare Bart Moeyaert), tycker att Baek Heena är en värdig Almapristagare.

– Det är en pristagare som gör helt egna, originella, fantasifulla bilderböcker, säger han.

Han hade bra koll på henne sedan tidigare och beskriver henne som en innovatör, som använder bilderboken som en teaterscen.

– Jag tror att det är många som kommer att få upp ögonen för hennes konstnärskap i och med det här priset. Det är hon verkligen värd, säger Titusson.

Priset är världens största i barn- och ungdomslitteratur, och pristagaren offentliggörs vanligen under bokmässan i italienska Bologna. Men i år är mässan coronainställd, precis som juryns tillkännagivande på Kungliga biblioteket i Stockholm. Jurymedlemmarna sammanträdde i stället digitalt för att sedan tillkännagiva pristagaren i direktsändning från lägenheten på Dalagatan där Astrid Lindgren skrev många av sina böcker.

Prisutdelningen skulle ha ägt rum på Konserthuset i Stockholm den 1 juni men på grund av rådande omständigheter med coronaviruset är ceremonin uppskjuten till ett ännu obestämt datum.Erika Josefsson/TTHilda Djupenström/TT

ANNONS

Fakta: Baek Heena

Baek Heena (beroende på hur koreanskan transkriberas, även Hi-na Paek, Beak Hee-na och Beak Hee-na) är en sydkoreansk barnboksillustratör med bakgrund inom filmanimering. Hon föddes 1971 i Seoul, och är en bästsäljande författare i hemlandet och i hela Asien.

Heena fick sitt genombrott med boken “Cloud bread”, som gavs ut på svenska 15 år efter genombrottet, 2019, med titeln “Molnbullar” vid Trasten förlag. Bokens huvudkaraktärer, små katter, har på den asiatiska marknaden blivit leksaker och fått en egen tv-serie.

Barnboksillustratören har även gett ut en rad verk med koreanska titlar, men som marknadsförs internationellt som följande: ”Moon sherbet” (2011), ”Magic candies” (2017), ”The strange visitor” (2018) och ”Bath fairy” (2012).

Fakta: Almapriset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.

Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Pristagarna utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj/början av juni som avslutning på Almaveckan, under vilken pristagarna besöker olika städer i Sverige och Europa. Programmet innehåller föreläsningar, workshops och möten. Syftet är att ge en bred bild av pristagarens verk och bidrag till litteraturen. Dessutom uppmärksammas barns läsning och skapande för barn som konstform.

Fakta: Almapristagare

De senaste fem åren har priset gått till:

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

Hennes senaste bok på svenska

Molnbullar

Molnbullar

Baek Heena tilldelas Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) 2020!

Molnbullar handlar om två små katter som vaknar tidigt en morgon och går ut för att titta på regnet när de ser en bit moln som fastnat på en trädgren. De tar med molnet hem till sin mamma som bakar små bullar på det. Läs mer »

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL