Med Tranan sessions tar förlaget ett nytt och annorlunda grepp

Johannes Holmqvist, förlagschef på Bokförlaget Tranan. Foto: Privat

Hur presenterar man sina utländska författare under en pandemi, när de inte får resa till Sverige? Bokförlaget Tranan har tagit ett annorlunda grepp med Tranan sessions – minidokumentärer på Youtube och Facebook.

Bokförlaget Tranan ger enbart ut internationella författare i översättning. I början av pandemin insåg förlaget att begränsningarna i resmöjligheter kraftigt skulle påverka dess möjligheter att presentera sina författare. Förlagschef Johannes Holmqvist såg andra göra olika varianter av intervjuer på Zoom och Instagram och insåg att det snabbt föddes en trötthet på formatet. Kunde man göra något roligare, mer levande och intressant att titta på?

Resultatet blev Tranan sessions, med premiär 20 maj.

– Jag hoppas det ska upplevas som originellt och annorlunda. Inte som ett filmat fråga/svar-samtal eller en säljvideo, det är inte det primära syftet, säger Johannes Holmqvist.

Förlaget har tagit hänsyn till det korta uppmärksamhetsspann som dagens konsumenter ofta har och har delat upp filmerna i olika segment som man kan titta på i sina flöden på sociala medier. De kan ses i olika ordning eller, om uppmärksamheten är på topp, i en följd.

Först ut är en film om den brasilianska författaren Emilio Fraia, vars bok Sevastopol gavs ut i januari i översättning av Örjan Sjögren. Han, liksom bokens amerikanska översättare Katrina Dodson, medverkar i filmen och berättar bland annat om översättarens roll och den konstnärliga process som leder fram till en lyckad översättning.

– Vi försöker lyfta översättare och den översatta litteraturen i stort, det är ett litet uppdrag vi har tagit på oss, säger Johannes Holmqvist.

Filmerna görs i regi av Matías Ruiz-Tagle och det är Jennifer Hayashida som intervjuar de medverkande. Fem filmer är planerade och de olika avsnitten kommer att se olika ut beroende på författare, vilka frågor de vill ta upp och vilket bildmaterial som finns.

– Vi vill hitta ett samarbete med dem som gör att de är stolta över att vara med. Emilio Fraia har till exempel varit otroligt engagerad och har bidragit med mycket filmmaterial.

Det är ett kostsamt projekt, men en del i förlagets arbete med att skapa intresse för sina författare i en tid med minskad uppmärksamhet i media. Visar det sig få stort genomslag är fler delar inte uteslutet.

– Det är svårt att få utrymme i traditionell media. Om man bara har en framsida och en baksida att visa upp är det svårt att skapa intresse. Vi har valt en del författare som är debutanter, det är roligt att ge utrymme till de som tidningar kanske inte stått i kö för att intervjua. Förhoppningsvis väcker det ett intresse för författarna och deras böcker.

Samtidigt som bokförlaget Tranan under en tid medvetet har arbetat för att lyfta fram sina böcker och författare, har också försäljning som marknadsföring slipats. Att skapa eget innehåll kring de böcker som ges ut är en del i det. De senaste två åren har både omsättning och resultat ökat stort, jämfört med tidigare år som visat ett negativt resultat.

– Det är roligt att det går att få ett sådant här förlag att gå bra, översatt kvalitetslitteratur ska inte gå så bra som det gör. Det är svårt att sälja med minskad uppmärksamhet i media och den analysen har man gjort på flera förlag. Vår utgivning har försvunnit från stora förlag, men intresset från läsarna har inte försvunnit, säger Johannes Holmqvist.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.