Tranan: Ett starkt år för småförlagen trots mörka moln

Johannes Holmqvist, förlagschef på Bokförlaget Tranan. Bild: Helén Karlsson

Tranans förlagschef Johannes Holmqvist ser tillbaka på ett bra år för små förlag, önskar sig fler oberoende boklådor som fungerar som mötesplatser och främjar läsintresset och tipsar om Pablo Nerudas Frågornas bok.

Hur skulle du summera 2023?
–  För oss har det varit ett bra år, trots alla mörka moln på himlen och oroväckande tendenser för den översatta litteraturen. Två höjdpunkter var den lyckade bokmässan samt Jamaica Kincaids storartade författarbesök i mars. Synen av 1200 personer som bänkat sig för att lyssna på henne på Littfest i Umeå lever jag fortfarande på. 

– En glädjande sak med 2023 är att det har varit ett så starkt år för småförlagen. Flo förlags framgångar med Ingvild H. Rishøi är inspirerande, för att inte tala om Éditions J:s monsterhit med Färskt vatten till blommorna. Det är ovanligt att se titlar från så små förlag ligga i staplar på podierna ute i bokhandeln. Men även bortom topplistorna har vi ett fantastiskt landskap av oberoende småförlag som är proffsiga och hela tiden ligger i framkant: det ständigt unga Rámus med sina nyhetsbrev, det 40-årsjubilerande Ellerströms som det ska bli spännande att se vad Marie Petterson kan göra av, de outtröttliga Ersatz och Faethon, It-lit som fick de unga poeterna att gå på Bokmässan, det polsk-argentinsk-nischade Prosak som ger ut superintressanta böcker, med flera, med flera. Stötta dem!


Vad önskar du dig inför 2024?
– Nystartade oberoende boklådor som tror på bokhandeln som mötesplats och som gör sitt lokalsamhälle intresserade av böcker. Det finns flera fantastiska förebilder här i landet som bevisat att det fungerar. 

Vilka trender tror du kommer att prägla bokbranschen det kommande året?
– Av vår utgivning att döma så är två trender tydliga: Asien och svampar. När det gäller branschen i stort tror jag att det mesta blir sig likt.


Vilken bok från 2023 vill du lyfta fram?
– Under året har vi på allvar inlett en satsning på vårt barnboksimprint Trasten och om jag får lyfta fram en bok ur den utgivningen så blir det vår påkostade utgåva av Pablo Nerudas Frågornas bok, illustrerad av Paloma Valdivia och översatt av Hanna Nordenhök. Det är en bok bestående av ca sjuttio av Nerudas obesvarbara frågor som han skrev mot slutet av livet. Häromveckan ringde en bokhandel för att berätta att en av deras stamkunder blivit så förtjust i den att han beställt boken till hela sin bokcirkel, bestående av äldre herrar. En fråga ur boken som jag tror alla i bokbranschen funderar på just nu: Vad heter den där månaden mellan december och januari?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL