Nederländska författaren Marieke Lucas Rijneveld får Internationella Bookerpriset 2020

Laura Martens Marieke Lucas Rijneveld med översättaren Michele Hutchison. Pressbild.

Den nederländska författaren Marieke Lucas Rijneveld tilldelas det internationella Bookerpriset. Rijneveld är med sina 28 år en av de yngsta att tilldelas priset någonsin, för romanen ”The discomfort of evening”.

Romanen handlar om en kristen bondfamilj på den nederländska landsbygden, där sonen förolyckas under en skridskotur. Huvudpersonen, den tioåriga Jas, har önskat livet ur sin bror och är övertygad om att hon bär skulden.

Romanen har blivit en bästsäljare i hemlandet. Den översattes till engelska av Michele Hutchison och utkommer i svensk översättning på bokförlaget Tranan 2021 med titeln Obehaget om kvällarna. Svensk översättare är Olov Hyllienmark.

Övriga nominerade var bland andra Daniel Kehlmann med ”Tyll”, och den iranska författaren Shokoofeh Azar, för ”The enlightment of the greengage tree”. Vanligtvis presenteras pristagaren i maj, men i år blev utnämningen uppskjuten på grund av coronapandemin.

Prissumman på 50 000 pund, över 600 000 svenska kronor, i den internationella priskategorin delas mellan författare och översättare.

Vinnaren av Internationella Bookerpriset 2020

Obehaget om kvällarna

Obehaget om kvällarna

  • Förlag: Bokförlaget Tranan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-01-12
  • ISBN: 9789189175143
Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,