Laura Martens Marieke Lucas Rijneveld med översättaren Michele Hutchison. Pressbild.

Nederländska författaren Marieke Lucas Rijneveld får Internationella Bookerpriset 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den nederländska författaren Marieke Lucas Rijneveld tilldelas det internationella Bookerpriset. Rijneveld är med sina 28 år en av de yngsta att tilldelas priset någonsin, för romanen ”The discomfort of evening”.

Romanen handlar om en kristen bondfamilj på den nederländska landsbygden, där sonen förolyckas under en skridskotur. Huvudpersonen, den tioåriga Jas, har önskat livet ur sin bror och är övertygad om att hon bär skulden.

Romanen har blivit en bästsäljare i hemlandet. Den översattes till engelska av Michele Hutchison och utkommer i svensk översättning på bokförlaget Tranan 2021 med titeln Obehaget om kvällarna. Svensk översättare är Olov Hyllienmark.


ANNONS


Övriga nominerade var bland andra Daniel Kehlmann med ”Tyll”, och den iranska författaren Shokoofeh Azar, för ”The enlightment of the greengage tree”. Vanligtvis presenteras pristagaren i maj, men i år blev utnämningen uppskjuten på grund av coronapandemin.

Prissumman på 50 000 pund, över 600 000 svenska kronor, i den internationella priskategorin delas mellan författare och översättare.

Vinnaren av Internationella Bookerpriset 2020

Obehaget om kvällarna

Obehaget om kvällarna

  • Förlag: Bokförlaget Tranan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-01-12
  • ISBN: 9789189175143
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL