Audible lanserar nu en billigare prenumerationstjänst på den amerikanska marknaden, med podcasts och originalinnehåll. Foto: iStock.

Lanserar Audible Plus – en prenumerationstjänst med original-innehåll och lägre pris

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nu lanseras Audible Plus, en prenumerationstjänst som främst erbjuder Audible Original-titlar i gränslandet mellan podcasts och ljudböcker.

För 7,95 dollar (motsvarande 69 kr) i månaden får abonnenter på Audible Plus tillgång till ett bibliotek av 11 000 titlar med totalt 68 000 timmar audioinnehåll. Samtidigt ersätts de två olika prisplanerna Audible Gold och Platinum av en enda, kallad Audible Premium Plus för 14,95 dollar per månad. I denna dyrare prenumeration ingår utöver alla Audible Original-titlar och podcasts även 1 credit som kan användas för att köpa valfri ljudbokstitel i hela Audibles sortiment, oavsett pris.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Flera amerikanska medier, bland annat Verge, rapporterar om detta nya erbjudande som Audible lanserar den 27 augusti. Enligt uppgifter till Boktugg har Audible testat liknande erbjudanden på andra marknader i Europa tidigare. Bland annat erbjuds obegränsad lyssning av Audible Italien (60 000 titlar inklusive podcasts) för 9,99 euro per månad.

Innebär detta att även svenska kunder kommer att få tillgång till Audible Plus och Audible Premium Plus?

– Audible Plus samt Audible Premium Plus är bara tillgängliga i USA i nuläget, säger en talesperson för Audible UK till Boktugg.

Bedömare i USA ser manövern som ett svar på Spotifys utökade satsning på podcasts men kanske även deras blickar mot ljudböcker. Audible Original har främst fokuserat på ljud som är drivet mer av narrativ än renodlade podcasts, men i utbudet av 11 000 titlar finns även podcasts från andra producenter.

– Det som gör oss [Audible Original] unika eller annorlunda är vårt fokus på innehåll framtaget av experter, men även den höga kvaliteten och narrativ storytelling – de där grejerna med en början, en mitt och ett slut, säger Rachel Ghiazza, head of US content på Audible, till The Verge.

Som vi varit inne på tidigare blir gränsen mellan podcast och bok allt svårare att dra. Audible skapar här en intressant modell med en mängd innehåll som ingår i ditt abonnemang med möjligheten att uppgradera för att få tillgång till en eller två krediter att handla ur ett (nästan) obegränsat bibliotek. Frågan är om de på den svenska marknaden, den dag de väljer att erbjuda innehåll på svenska, väljer Audible Plus-modellen med tillvalet Audible Premium Plus eller den italienska unlimited-vägen.

Storytel är på sätt och vis positionerade för att möta Audible och Spotify med sitt växande bibliotek av Storytel Original-serier, varav en del också ligger väldigt nära podcastformatet. Men i jämförelse med dessa globala IT-jättar är Storytel fortfarande ett väldigt litet bolag.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL