Bookbeat stoppar Storytels reklamkupp – plockar bort Originaltitlarna

Det blev ett kortvarigt besök på Boookbeat för Storytel Original-titlar som 1986. Efter Boktuggs artikel igår försvann de. Här är före och efter på Bookbeats hemsida eftersom ljudboken avslutades med reklam för Storytel. Skärmdump och montage: Boktugg.

Bookbeat plockade snabbt ner Storytel Original-titlarna från tjänsten. Enligt VD Niclas Sandin är främsta anledningen att ljudböckerna avslutas med reklam för Storytels egen ljudbokstjänst.

– Efter att vi lyssnat på böckerna och i slutet hört reklam för att man ska gå in på Storytel för att lyssna på övriga delar samt läst kommentarerna från Storytel till er på Boktugg tolkar vi det som att detta främst var ett sätt att marknadsföra sin egen tjänst. När vi aldrig har behövt hantera innehåll med, vad som verkar som, det syftet har vi avpublicerat böckerna tillsvidare. Vi kommer att kontakta Storytel för att förstå mer hur de tänkt inför att vi bestämmer hur det ska hanteras långsiktigt, säger Niclas Sandin, VD för Bookbeat. 

Igår skrev Boktugg om Storytels lilla kupp där de släppte första säsongen av tre framgångsrika ljudboksserier som tidigare funnits exklusivt på Storytel Original. Nextory menade att det är något som får utvärderas och att de helst vill erbjuda kompletta serier.

Redan igår kväll kom rapporter i Facebookgrupper för ljudböcker om att de tre titlarna inte längre gick att lyssna på hos Bookbeat vilket alltså Niclas Sandin bekräftar för Boktugg.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

På redaktionen hade vi inte lyssnat på någon av böckerna igår men vi går snabbt in på Nextory och spolar fram till slutet av Daniel Åbergs Virus 1 som är en av titlarna. Den avslutas med en rejäl cliffhanger och den sedvanliga krediteringen – men du kan aldrig ana vad som är de sista orden innan ljudboken tar slut …

”Du har hört Virus del 1 av Daniel Åberg. Inläst av Disa Östrand. Utgiven av Storytel Original och producerad av Storytel Produktion 2020. Lyssna på alla delar av Virus och tusentals andra ljudböcker på Storytel.com”

Det ska tilläggas att det inte är något unikt att förlag marknadsför sina egna titlar i slutet av ljudboken, ibland genom att hänvisa till sin hemsida. Men i det här fallet blir det förstås väl magstarkt när den där webbadressen leder till en konkurrerande ljudbokstjänst.

Hur länge får titlarna ligga kvar på Nextory?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.