Storytel Original - numera även hos konkurrenterna. I alla fall första säsongen - av utvalda serier. Montage: Boktugg.

Storytels Original-kupp: släpper succé-ljudböcker hos konkurrenterna Bookbeat och Nextory

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Strax efter midsommar smög Storyside ut flera Storytel Original-titlar i ljudboksformat. Nu är de tillgängliga hos både Bookbeat och Nextory. Men bara första säsongen.

– Vi är glada över att även kunna erbjuda ombearbetade versioner av förstasäsongerna för succéerna 1986, Virus och Gäddsimmerskan till lyssnare som finns på andra plattformar än Storytels. Det är härliga berättelser och skulle de lyssnarna bli nyfikna på att ta del av originalversionerna och övriga delarna i serierna så finns de exklusivt på Storytel, säger Dan Panas, kommunikationschef på Storytel till Boktugg.


ANNONS


Storytel Original har varit en het potatis på den svenska bokmarknaden eftersom de representerar något tämligen nytt – exklusivitet. Precis som Netflix har Storytel byggt en allt större katalog av titlar som inte finns någon annanstans.

Eller rättare sagt, en del av titlarna släpptes som pocket. Ett experiment som avslutades under våren. Nu har det ersatts av ett nytt experiment (?) då första säsongen av bland andra ljudboksserierna Virus, 1986 och Gäddsimmerskan släpptes i ljudboksformat den 26 juni. Titlarna går att hitta på både Bookbeat och Nextory, däremot inte (ännu?) på Bokus Play. De finns även som download hos Adlibris, Bokus och Bokon.

Nu har Storyside släppt ett antal Storytel Originalserier till alla streamingtjänster – men bara första säsongen. Kommentar?
– Det hade jag inte ens noterat att de gjort. Däremot känns det väl rimligt att de ger sina författare mer spridning när de steg för steg minskar sin andel av den totala marknaden. Kanske finns några guldkorn där som jag kan lyssna på i sommar, säger Niclas Sandin på Bookbeat.

Hans kollegor/konkurrenter på Nextory har däremot noterat att det kommit in ett par Storytel Original-titlar.

ANNONS

– Vi har redan många titlar från dem tillgängliga i vår katalog och ja, de har nämnt att vi kommer få en del Original-titlar också, säger Camilla Silfvenius, Head of Content på Nextory.

En av nyckelfrågorna blir förstås hur Storytel (och framför allt konkurrenterna) kommer att hantera serier som i de flesta fall består av mer än två säsonger, inte sällan med en rejäl cliffhanger i slutet på varje säsong. Det kan bli en indirekt marknadsföring för Storytel – om lyssnaren inte kan hitta hela serien hos konkurrenterna.

– Nu har vi aktiverat ett fåtal Original-titlar som vi just nu testar att ha i vår katalog, men vi får se hur vi kommer göra framöver. Vi vill kunna erbjuda våra lyssnare så kompletta serier som möjligt, säger Camilla Silfvenius.

I vissa fall har de här Storytel Original-serierna mötts av lite nedlåtande kommentarer från andra i branschen eftersom de skrivits direkt för ljud och det har ifrågasatts om de verkligen är lika bra som traditionellt utgivna böcker. Delvis för att de författare som fått chans att skriva Original-serier ofta varit mindre etablerade, inte bästsäljande författare.

Det här är ett intressant experiment av flera skäl. Kanske får vi svar på hur Storytelsuccéer som Virus, 1986 och Gäddsimmerskan klarar sig på egen hand utan den marknadsföring som Storytel Original-titlar får i den egna appen. Konkurrenterna kan förstås mäta genomlyssningen på dessa titlar och jämföra med andra för att få veta – är de mer beroendeframkallande än andra?

Samtidigt har de här titlarna bearbetats inför släppet i ljudbokstjänsterna – och för download via nätbokhandlarna – så att de inte längre består av tio avsnitt utan ligger som en hel bok.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Söndag innebär inga nya titlar.

🎂 Födelsedagar: Annika Holm föddes den 7 augusti 1937. Hon satt 1989–1998 på stol nr 16 i Svenska barnboksakademin och är numera hedersledamot. Hennes böcker finns översatta till tio språk, den senaste vi hittar är Vem tror på häxor? (2006). Holm har fått Astrid Lindgren-priset 1989, Nils Holgersson-plaketten 1990 och Kulla-Gulla-priset 2001.

⛯ Den 7 augusti firar man på vissa håll fyrens dagen för att uppmärksamma fyrens betydelse både rent fysiskt och metaforiskt. Det saknas inte böcker, i sommar kom Svenska fyrar : Malören till Nordkoster av Magnus Rietz och för de lite mindre kanske Hur funkar en fyr? av Roman Beljajev passar bra. Det finns även gott om romaner som Fyrvaktarna av Emma Stonex och Fyrvaktarens dotter av Hazel Gaynor.Xxxx. xxxx


Uppdateras under dagen …