ANNONS

Förlust för Gyldendal första halvåret på grund av covid-19

Morten Hesseldahl, VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Foto: Robin Skjoldborg

Danska förlaget Gyldendal redovisar en förlust på 17 miljoner DKK första halvåret, en rejäl förbättring mot 2019. Men utan covid-19 hade det blivit vinst, enligt rapporten.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

I delårsrapporten för första halvåret beräknar Gyldendal resultatpåverkan från covid-19-pandemin till 20 miljoner DKK. Det är framför allt fysiska aktiviteter som läxhjälp som drabbats. Dotterbolaget Substy avvecklas som en konsekvens av situationen kring covid-19.

– Det har varit ett märkligt halvår. Men covid-19-situationen har gett ytterligare skjuts åt den pågående digitaliseringen med ökad streaming och köp på nätet. Vi har första halvåret, trots osäkerheten kring covid-19, valt att sjösätta många digitala skepp med stora investeringar i bland annat Studybox, Chapter och Gyldendal Stereo. Jag är glad och stolt över att våra ledare och medarbetare har kunnat genomföra allt detta under dessa vanskliga villkor – och samtidigt fortsätter vi att förbättra den underliggande intjäningen, säger Morten Hesseldahl, VD för Gyldendal, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Den underliggande resultatförbättringen jämfört med 2019 beräknas till mellan 35 och 40 miljoner danska kronor genom reducerade kostnader, bland annat genom integrationen av dotterbolaget Rosinante & Co.

Gyldendal ökade omsättningen till 386 milj DKK (376), en siffra som förlaget tror hade legat 15 milj DKK högre utan covid-19.

Prognosen för resten av året är osäker med tanke på pandemin och den finansiella utvecklingen. Gyldendal räknar ändå med att nå en omsättning i nivå med föregående år, 881 miljoner DKK.

Lanseringen av den digitala prenumerationstjänsten Chapter, som ska ske under tredje kvartalet 2020, beräknas belasta resultatet med 15-20 miljoner DKK i år och lika mycket nästa år.

Digitaliseringen var tydlig även för förlaget då försäljningen ökade med 30 procent räknat i antal exemplar och de digitala exemplaren utgjorde mer än hälften av försäljningen men med betydligt lägre styckpriser än för tryckta böcker, konstateras i rapporten.

Bokklubbarna fortsatte tappa medlemmar under första halvåret, men i maj-juni återlanserades dessa med en ny digital plattform och en ny strategi där Gyldendal erbjuder både digitala och tryckta böcker.

Efter nedskrivningar och covid 19-effekter siktar Gyldendal på ett nollresultat för 2020 med en osäkerhetsmarginal på 10 miljoner DKK. Detta under förutsättning att det under andra halvåret inte sker några stora nedstängningar av det danska samhället och detaljhandeln, enligt rapporten.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL