Bookea vill ta svenska författare till Polen – och siktar på 11 länder 2025

Peter Norrman, medgrundare och VD Bokea Group.

Bookea Vulkan Group tar sin egenutgivartjänst och hybridförlaget Lava på export till ytterligare länder. Senaste lanseringen är Polen där några utvalda svenska författare ska ges ut på polska – samtidigt som Bookea vill locka lokala författare.

– Vi är otroligt glada över att få lansera vårt koncept i Polen, vilket följer vår framgångsrika expansion till Norge. Vi ser fram emot att introducera vårt omfattande utbud av titlar på den polska marknaden och att främja svensk och polsk litteratur. Vårt fokus ligger just nu på att förvärva nya författarskap samt översätta och publicera ett noggrant urval av våra svenska titlar. Vi är övertygade om att vår modell kommer att välkomnas av författare och läsare i Polen, och vi ser fram emot att fortsätta vår resa mot att bli en ledande kraft i spridningen av litteratur på fler marknader, säger Peter Norrman, delägare, medgrundare och VD på Bookea Vulkan Group AB, i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Förlagets verksamhet är alltså redan igång i Polen och fokus ligger på att förvärva nya författarskap. Lava förlag ska också översätta och publicera ett noggrant urval av sina svenska titlar för utgivning på den polska marknaden.

– Intresset för vårt erbjudande är stort, Polen känns som marknad sett redo för en professionell aktör i vår nisch, säger Peter Norrman till Boktugg.

Bookea tog i början av 2024 in nya delägare i form av NEA Partners bland annat för att möjliggöra en snabbare internationell expansion. Utöver Sverige finns Bookea redan i Finland, Norge och Baltikum. Med lokal personal i varje land.

– Nederländerna är så gott som klart, det blir officiell lansering någon gång i juni-juli. Därefter följer Danmark och Spanien som blir klart under tidig höst. 2023 var ett väldigt bra år för oss. Under 2024 kommer vi att kunna fokusera mer än tidigare på nya länder för att under slutet av 2025 finnas på minst elva marknader, säger Peter Norrman.

I det senaste officiella bokslutet för 2022 omsatte Bookea Vulkan Group 32 Mkr med ett rörelseresultat på 6,7 Mkr. Peter Norrman vill inte avslöja siffrorna för 2023 ännu, mer än att det blev ett bra år.

Bolaget arbetar numera inom tre olika affärsområden.

Publishing: Allmänutgivande förlag (Vulkan, Lava, Calidris, Nomen) som ger ut författare under såväl egenutgivning som traditionella avtal samt hybridutgivning. 

Digital Production: Producerar hundratals ljud- och talböcker varje år. Talboksproduktionen sker på uppdrag av Myndigheten för tillgängliga medier. Förutom att ge ut egna författares verk i ljudboksformat producerar man även ljudböcker åt andra förlag genom sitt produktionsbolag Camabo.

Master Class: Under varumärket Skrivcafé – Masterclass erbjuds manusutveckling, skrivarresor och en Master Class i kreativt skrivande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.