Lindhardt og Ringhof snart lika stort som Gyldendal

Copenhagen or Bogenhagen? Danska förlagsjättarna Lindhardt & Ringhof och Gyldendal kämpar om att vara störst. Illustration: Dall-E.

De danska förlagsjättarna Gyldendal och Lindhardt og Ringhof avslöjade båda idag sina omsättningstal för 2023. Gyldendal gick med vinst efter förra årets förluster. Egmontägda konkurrentent har fördubblat sin omsättning på sex år.

De danska förlagshusen har satsat internationellt på senare år. Lindhardt og Ringhof, som ingår i Egmontkoncernen, är mest kända i Sverige för sitt digitalförlag Saga som nu har en katalog med 130 000 titlar på 30 språk.

Lindhardt og Ringhof hade en omsättning på 706 miljoner DKK (ca 1066 miljoner svenska kronor) under 2023 och uppnådde ett driftsresultat (EBIT) på 56 miljoner DKK (84,5 Mkr), vilket är ett nytt rekord för förlaget. Omsättningen har fördubblats sedan 2017, med en ökning på över 100 miljoner DKK bara under det gångna året, enligt ett pressmeddelande.

– Förlaget har lyckats genomföra en framgångsrik digital omvandling utan att det påverkat försäljningen av tryckta böcker. Antalet anställda har också fördubblats till över 450, säger VD Lars Boesgaard.

Saga Egmont har de senaste åren köpt flera ljudboksförlag runtom i Europa.

Streaming stod för en väsentlig del av de 32 miljoner böcker som såldes 2023, via det digitala förlaget Saga. Lindhardt og Ringhofs utbildningssektion expanderade kraftigt 2023, särskilt efter förvärven av Praxis och Clio (från Bonniers). GoTutor, som erbjuder läxhjälp, fortsatte sin starka organiska tillväxt.

Gyldendal är Danmarks största bokförlag, även om L&R nu närmat sig omsättningsmässigt, köpte svenska ljudboksförlaget Word Audio International Publishing för närmare 100 Mkr i slutet av 2020 men gjorde en rejäl nedskrivning av värdet i slutet av 2022.

När Gyldendal idag gick ut med siffrorna för 2023 var det med bättre siffror än året innan. I rapporten nämner man att svenska Wapi ökade sin omsättning med 42 procent, mycket tack vare satsningar på ljudböcker i Danmark, Finland, Polen och Spanien.

  • Omsättningen 2023 blev 720 miljoner DKK (motsvarande ca 1087 miljoner SEK) jämfört med 706 miljoner DKK (1066 Mkr) 2022 – en ökning med 2 %. Omsättningen var som förväntat.
  • Det totala EBIT för 2023 är 36 miljoner DKK (54 Mkr), vilket är en förbättring med 87 miljoner DKK (131 Mkr) jämfört med 2022 (-51 miljoner DKK, motsvarande ca -77 Mkr).

Egmont är även delägare i norska förlaget Cappelen Damm och tillsammans med den danska förlagsverksamheten (som i praktiken inkluderar Sverige och halva Europa) omsätter bokförlagen runt 1,6 miljarder DKK (motsvarande 2,4 miljarder SEK). Dessutom ger man ut serietidningar och böcker, även en del barnböcker, via Story House Egmont, som inte är medräknade.

Danska Gyldendal (som inte ska förväxlas med norska Gyldendal) skriver att prognosen för 2024 är en omsättning i spannet 700-725 miljoner DKK och ett driftsresultat (EBIT) på 15-25 miljoner DKK. Fortsatt minskade volymer ska kompenseras med höjda priser.

Kanske hade Gyldendal hoppats att det nya avtalet med Storytel skulle bidra till en del av detta, men höjd royalty resulterade istället i en konflikt om hur Wapi och Gyldendals titlar ska vara tillgängliga i Storytelappen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL