Digitala läromedel växer men Bonnier Education säljs till Egmont. Foto: iStock.

Bonniers ger upp läromedel igen – säljer Clio till Egmont

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

– Clio har gjort ett fantastiskt arbete och är idag en ledande aktör i framkant av den teknologiska utvecklingen inom digitala läromedel för grundskolan. Vi är glada över att Lindhardt og Ringhof Uddannelse övertar verksamheten och är övertygade om att de har de bästa förutsättningarna att utveckla bolagets digitala läromedel ytterligare tillsammans med Lindhardt og Ringhofs Uddannelses existerande verksamheter, säger , säger Clios styrelseordförande Jan Lund, som är Head of Strategy and Corporate Development för Bonnier Group, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Det var i april 2011 som Bonnier utbildning såldes till finska Sanoma samtidigt som den svenska förlagsjätten köpte Finlands största förlag inom allmänlitteratur WSOY.

Men för några år (vid årsskiftet 2017/2018) sedan tassade Bonnierförlagen in på läromedel igen då man startade imprintet Lära som ett ”uppstickarförlag inom läromedelssegmentet” som satsade på utgivning för skolåren F-6. En del av strategin var att marknadsföra sig direkt till lärare och inte alltid jobba som traditionella läromedelsförlag.

Efter några år blev det dock strategibyte och Lära blev en del av Bonnier Edtech-verksamhet Clio. Och i veckan blev det alltså klart att Bonnier säljer till Egmont. Bonnier Education AB omsatte 28,6 Mkr (2020) och gjorde en vinst på 1,2 Mkr. Det var dock en kraftig nedgång jämfört med 64,6 Mkr två år tidigare. Med reservation för att Bonnierkoncernen ibland stuvar om och byter namn på bolag och flyttar verksamheter mellan sina 200+ olika aktiebolag.

”I Danmark slås Lindhardt og Ringhof Uddannelses grundskoleförlag Alinea och Clios digitala läromedel samman och därmed skapas marknadens största inlärningsuniversum för den danska grundskolan”, skriver Egmont.

ANNONS

– Vi ser verkligen fram emot att ta med oss alla goda erfarenheter och insatser från Danmark och implementera dem i Sverige. Vi kommer därmed att skapa ännu starkare innehåll och en starkare plattform som kommer att gynna den svenska grundskolan, säger Cliff Hansen, chef på Lindhardt og Ringhof Uddannelse.

Förvärvet av Clio är en del av Lindhardt og Ringhof Uddannelses strategi.

– Clio har gjort en fantastisk insats och har med tekniskt innovativa lösningar varit trendsättande inom digitalisering av grundskolan. Våra affärsverksamheter kompletterar varandra inom många områden. Nu är vår uppgift att dra nytta av att vi nu med ännu fler resurser i ryggen kan skapa ännu bättre digitala läromedel och lösningar i både Sverige och Danmark, säger Cliff Hansen.

Affären innebär att Egmont stärker sin närvaro i Sverige inom ytterligare ett område. Och att Bonnier lämnar läromedel för andra gången. Hur många år dröjer det innan de startar ett nytt läromedelsförlag igen? Fem år?

Om Lindhardt og Ringhof Uddannelse

Lindhardt og Ringhof Uddannelse täcker grund-, gymnasie- och yrkesskolor samt medellånga högre utbildningar genom förlags- och utbildningsaktiviteter i Alinea, Praxis, L&R Uddannelse+, Akademisk
Forlag, GoTutor, Ordblindetræning och Forstå.dk i Danmark – och nu även Clio i Sverige. Lindhardt og Ringhof Uddannelse är en del av Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, som ägs av mediekoncernen Egmont. Egmont är en dansk affärsdrivande fond där all vinst används för att återinvestera i medier
och stötta utsatta barn och unga.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …