Bonniers ger upp läromedel igen – säljer Clio till Egmont

Digitala läromedel växer men Bonnier Education säljs till Egmont. Foto: iStock.

Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

– Clio har gjort ett fantastiskt arbete och är idag en ledande aktör i framkant av den teknologiska utvecklingen inom digitala läromedel för grundskolan. Vi är glada över att Lindhardt og Ringhof Uddannelse övertar verksamheten och är övertygade om att de har de bästa förutsättningarna att utveckla bolagets digitala läromedel ytterligare tillsammans med Lindhardt og Ringhofs Uddannelses existerande verksamheter, säger , säger Clios styrelseordförande Jan Lund, som är Head of Strategy and Corporate Development för Bonnier Group, i ett pressmeddelande.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Det var i april 2011 som Bonnier utbildning såldes till finska Sanoma samtidigt som den svenska förlagsjätten köpte Finlands största förlag inom allmänlitteratur WSOY.

Men för några år (vid årsskiftet 2017/2018) sedan tassade Bonnierförlagen in på läromedel igen då man startade imprintet Lära som ett ”uppstickarförlag inom läromedelssegmentet” som satsade på utgivning för skolåren F-6. En del av strategin var att marknadsföra sig direkt till lärare och inte alltid jobba som traditionella läromedelsförlag.

Efter några år blev det dock strategibyte och Lära blev en del av Bonnier Edtech-verksamhet Clio. Och i veckan blev det alltså klart att Bonnier säljer till Egmont. Bonnier Education AB omsatte 28,6 Mkr (2020) och gjorde en vinst på 1,2 Mkr. Det var dock en kraftig nedgång jämfört med 64,6 Mkr två år tidigare. Med reservation för att Bonnierkoncernen ibland stuvar om och byter namn på bolag och flyttar verksamheter mellan sina 200+ olika aktiebolag.

”I Danmark slås Lindhardt og Ringhof Uddannelses grundskoleförlag Alinea och Clios digitala läromedel samman och därmed skapas marknadens största inlärningsuniversum för den danska grundskolan”, skriver Egmont.

– Vi ser verkligen fram emot att ta med oss alla goda erfarenheter och insatser från Danmark och implementera dem i Sverige. Vi kommer därmed att skapa ännu starkare innehåll och en starkare plattform som kommer att gynna den svenska grundskolan, säger Cliff Hansen, chef på Lindhardt og Ringhof Uddannelse.

Förvärvet av Clio är en del av Lindhardt og Ringhof Uddannelses strategi.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

– Clio har gjort en fantastisk insats och har med tekniskt innovativa lösningar varit trendsättande inom digitalisering av grundskolan. Våra affärsverksamheter kompletterar varandra inom många områden. Nu är vår uppgift att dra nytta av att vi nu med ännu fler resurser i ryggen kan skapa ännu bättre digitala läromedel och lösningar i både Sverige och Danmark, säger Cliff Hansen.

Affären innebär att Egmont stärker sin närvaro i Sverige inom ytterligare ett område. Och att Bonnier lämnar läromedel för andra gången. Hur många år dröjer det innan de startar ett nytt läromedelsförlag igen? Fem år?

Om Lindhardt og Ringhof Uddannelse

Lindhardt og Ringhof Uddannelse täcker grund-, gymnasie- och yrkesskolor samt medellånga högre utbildningar genom förlags- och utbildningsaktiviteter i Alinea, Praxis, L&R Uddannelse+, Akademisk
Forlag, GoTutor, Ordblindetræning och Forstå.dk i Danmark – och nu även Clio i Sverige. Lindhardt og Ringhof Uddannelse är en del av Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, som ägs av mediekoncernen Egmont. Egmont är en dansk affärsdrivande fond där all vinst används för att återinvestera i medier
och stötta utsatta barn och unga.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.