ANNONS

Bonnierförlagen Lära blir nu en del av edtechbolaget Clio i en internaffär inom Bonnierkoncernen. Foto: iStock.

Internaffär på Bonniers: Clio köper Bonnierförlagen Lära

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bonniers edtech-verksamhet Clio, som står bakom några av de mest använda digitala läromedlen i svenska skolor, förvärvar Bonnierförlagen Lära.

– Vi är stolta över att våra medarbetare på Bonnierförlagen Lära på kort tid har byggt upp ett förlag med ett så pass starkt erbjudande att en ledande läromedelsaktör som Clio knackar på. Deras kombinerade kompetens och erbjudande kommer att rita om kartan för läromedel, det är jag övertygad om, säger Mattias Fyrenius, VD för Bonnierförlagen, i ett pressmeddelande.


ANNONS


”Affären är en del av en strategisk satsning som skapar en bättre koppling mellan digitala och tryckta läromedel, befäster Clios och Bonnierförlagen Läras positioner på den svenska läromedelsmarknaden”, skriver Bonnierförlagen.


ANNONS


– Det här är ett naturligt steg för Lära, och alldeles utmärkt tajming. Clio lanserar snart en ny plattform som bygger på lång erfarenhet av digital läromedelsutveckling, och de har gjort en imponerande utvecklingsresa som vi ser fram emot att påverka och ta del av. Lära har ett urstarkt författarstall och ett varumärke som vi har byggt upp helt och hållet tillsammans med lärarna, säger Marie Carlsson, förlagschef på Bonnierförlagen Lära.

Bonnierförlagen Lära har sedan starten för drygt tre år sedan byggt upp en katalog på cirka 100 läromedel i flera ämnen för förskola och grundskola. Förlaget har även attraherat flera stora författare med solida nätverk som Hans Persson, Tina Nordström, Micke Hermansson, Beppe Singer, Linda Palm och Johan Anderblad. Dessutom ingår det forskningsbaserade läromedlet Rik matematik som lanseras i dagarna.

– Vi är imponerade över de spännande läromedel Bonnierförlagen Lära utvecklat på kort tid och ser fram emot att jobba vidare med dessa även ur ett digitalt perspektiv. Vi ser också fram emot en förstärkning med viktiga erfarenheter inom lärande, säger Jan Lund, Clios styrelseordförande.

Bonnierförlagen Läras utgivning ger Clio tillgång till en ny målgrupp, förskola–åk 3, i Sverige. Kombinerat täcker de båda aktörernas utgivning fler ämnen i grundskolan samt alla produktsegment, vilket ökar möjligheterna att utveckla och växa verksamheten både på den svenska marknaden och internationellt.

– Förutsättningarna kan inte bli bättre – den här kombinationen får verkligen konkurrenskraft. Lägg till de samarbeten som Lära har, och planerar att inleda, med Bonnierförlagen och ett antal finfina författare där. Vi kommer att kunna erbjuda svenska lärare och elever något unikt, säger Marie Carlsson.

Clio har kontor i både Stockholm och Köpenhamn (där merparten av den tekniska utvecklingen sker).

Fotnot: Edtechföretaget Clio (som startade 2006) ska inte förväxlas med bokklubben Clio (som startade 1987).

Läromedelsmarknaden i Sverige

För fyrtio år sedan fanns fler än tjugo större läromedelsförlag i Sverige. I dag kvarstår endast sju: Clio (Bonnier), Gleerups Utbildning, Liber, Natur & Kultur (inklusive Digilär), NE (Nationalencyklopedin), Sanoma Utbildning (tidigare Bonnier) samt Studentlitteratur. (Källa: Rolf Ekelund)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL