Bonnierförlagen Lära tar fram läromedel i matematik för lågstadiet

Andreas Ryve, professor i matematikdidaktik vid Mälardagens högskola. Foto: Lasse Fredriksson

Rik Matematik heter Bonnierförlagen Läras nya läromedel för F–3. Det är baserat på forskning från Mälardagens högskola och släpps inför höstterminen 2021.

Bonnierförlagen Lära släpper inför höstterminen 2021 ett nytt läromedel i matematik för årskurserna F–3. Rik Matematik är Sveriges första läromedel i matematik som genomgående baseras på svensk forskning. Det är utvecklat av och för lärare tillsammans med professor Andreas Ryve och hans forskargrupp vid Mälardagens högskola. 

Rik Matematik av blir ett komplett grundläromedel åk F–3. Det baseras på forskningsprojektet Framtidens läromedel som bedrivits vid Mälardalens högskola sedan 2016 med syftet att förstå hur läromedel kan fungera som kraftfulla resurser för lärare att bedriva högkvalitativ matematikundervisning. 

– Det är oerhört viktigt att vi arbetar tillsammans med lärarna ute i klassrummen så att vi får läromedel som fungerar i praktiken, inte bara i teorin. Därför har vi ett nära samarbete med lärare som testar lektioner och verktyg, berättar professor Andreas Ryve i ett pressmeddelande. 

Under läsåret 20/21 görs den slutliga utprovningen av lärare och elever i Eskilstuna, Karlskoga, Leksand, Linköping, Solna, Svalöv, Västerås, Växjö och Ängelholm, och inför höstterminen 2021 går läromedlet Rik Matematik att köpa hos Bonnierförlagen Lära. 

Eva Skarp, förläggare på Bonnierförlagen Lära, säger: 

– Jag har jobbat med läromedel i över tjugo år och det är inte ofta det dyker upp något så briljant som Rik Matematik. För det första är uppgifterna fantastiska! De kommer åt den matematiska kärnan och tränar grundläggande begrepp på ett sätt som ger en djupare matematisk förståelse, samtidigt som de känns både enkla och självklara. För det andra ger lärarhandledningen ett oöverträffat stöd till läraren. Den har bra och tydliga lektionsmål, vilket hjälper läraren i planeringen och utvärderingen av undervisningen. Den pekar också på ett bra sätt ut möjliga hinder och missförstånd som kan dyka upp, vilket gör att läraren lättare kan förstå hur eleverna tänker och upptäcka var det behövs ytterligare förklaringar. Rik matematik lyfter verkligen fram lärarens roll i undervisningen och ger det stöd som behövs för att man ska kunna känna sig trygg att undervisa. 

Satsningen kan ses som ett bevis på att Bonnierförlagen Lära tänker bli en stor spelare på läromedelssidan framöver.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL