Martin Nihlén vann Egmont Comics Contest med serien Fylgjor

Vinnare av Egmont Comics Contest blev Martin Nihlén, med serien ”Fylgjor”. Han får 50 000 kr och kan dessutom få "Fylgjor" utgiven som en serieroman. Foto: Egmont.

Nästa svenska serietecknarstjärna heter Martin Nihlén. Hann vann Egmont Comics Contest, med serien ”Fylgjor”. Förstapriset på 50 00 kronor går till den 42-årige kreatören från Bräkne-Hoby i Blekinge som har god chans att få sin tecknade serie publicerad i bokformat.

– Det känns helt fantastiskt! Jag hade verkligen inte väntat mig att det skulle sluta så. Man hoppas ju, och jag tycker är själv väldigt mycket om berättelsen, och det gör mig så glad att fler än jag fattat tycke för berättelsen och karaktärerna, säger vinnaren Martin Nihlén i ett pressmeddelande.

”Fylgjor” imponerade stort på tävlingsjuryn* som menade att Martins serie var den solklara vinnaren.

– Som läsare får jag direkt kontakt med karaktärerna, det är vältecknat, roligt, fartfyllt, läsvänligt. Det känns som att en stor värld kan byggas upp kring detta, säger jurymedlemmen och serieskaparen Lina Neidestam.

Egmont Comics Contest är en storsatsning av Story House Egmont som startade redan i slutet av maj 2022. Det är den största svenska serietävlingen i sitt slag, med totalt 100 000 kr och en potentiell utgivning i prispotten. Syftet med tävlingen har varit att främja framväxten av nya svenska barn- och ungdomsserier, med särskilt fokus på genren nordiska episka serier, fantasy och manga.

50 000 kr i förstapris

I knivskarp konkurrens lyckades 42-årige Martin Nihlén från Bräkne-Hoby i Blekinge ta hem förstapriset. I hans serie ”Fylgjor” får vi följa de tre systrarna Siv, Hariet och Estrid på äventyr i en magisk värld full av övernaturliga väsen. Seriens visuella stil sticker ut med sina spetsiga linjer, starka kontrast och dynamiska paneler, och bidrar till att skapa en fartfylld äventyrskänsla redan från första sidan.

Som vinnare av ”Egmont Comics Contest” mottar Martin Nihlén en prischeck på 50 000 kr, och framför allt – en stor möjlighet att få sin serie utgiven som serieroman.

– Vi ser en jättepotential i Martin, både tecknar- och berättarmässigt. Vi har en klar ambition om att ge ut ”Fylgjor” framöver och det ska bli väldigt skoj att tillsammans inleda arbetet med att förverkliga serien, säger Jacob Habinc, projektledare på Story House Egmont som varit med och drivit tävlingen.

Sissel och Sandra blev och trea

På 2:a plats i tävlingen kom Sissel Gustafsson, 33 år från Lund, med serien Lyckobäraren som handlar om flickan Mia som efter sin pappas bortgång har svårt att hantera sin sorg.

På 3:e plats kom Sandra Mattsson-Robertsdotter, 22 år från Huddinge, med serien Skogens Arvinge som handlar om 12-åriga Ronja som måste använda sina magiska krafter för att rädda världen.

Sissel och Sandra mottar 30 000 respektive 20 000 kr i prispengar, och kommer precis som Martin att ges möjlighet att vidareutveckla sina serier inför en potentiell utgivning genom Egmont.

Tävlingsjuryn bestod av serieskaparna Malin Falch (Norrsken), Karl Johnsson (Vei), Fabian Göranson (Hokus Pokus) och Lina Neidestam (Zelda), samt serieprofessorn Gunnar Krantz.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Fakta – så gick ”Egmont Comics Contest” till:

  • Tävlingen tillkännagavs den 20:e Maj 2022 på Stockholms Internationella Seriefestival och intresserade kunde skicka in sitt bidrag mellan 20:e Maj och 1:a November.
  • För att delta behövde man skicka in 5 klara seriesidor samt en synopsis som beskrev projektet.
  • Efter 1:a November gick Egmonts projektledare igenom alla bidrag. Över 100 bidrag skickades in!
  • De bästa bidragen skickades vidare till den externa juryn, som efter en månads betänketid möttes upp och diskuterade deras rekommendationer tillsammans med Egmonts projektledare.
  • En handfull finalister kontaktades av Egmont och efter några djupgående intervjuer om deras projekt och ambitioner valdes de tre vinnarna ut.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL