Susanne Hamilton, förlagschef Bokförlaget Langenskiölds. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Susanne Hamilton: Pandemin ger tid för reflektion

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Pandemin har bidragit till tid för reflektion, menar Susanne Hamilton, förlagschef på Bokförlaget Langenskiöld.

Precis som för bokhandlare så har förlagen påverkats på olika sätt av coronapandemin.

– Om man bortser från att ingenting kommer bli som förr igen, vilket kanske är bra eller inte så tycker jag att pandemin har bidragit till tid för reflektion. En välkommen paus i en uppskruvad tidsålder, säger Susanne Hamilton och fortsätter:

– Sedan i mars arbetar vi hemifrån och mötena kör vi digitalt eller så promenerar vi – walk and talk. Vi har samlat i ladorna under åren och har en stark balansräkning. Däremot precis som många andra ligger vi back på resultatsidan, men inte med mer än att jag tror vi kommer att ta igen det så fort det lättar. Till syvende och sist är det medarbetarna, författarna och våra samarbetspartners hälsa som alltjämt är vår högsta prioritet.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Om Akademihandeln drastiskt drar ner antalet butiker? De har ju stor betydelse eftersom dem exponerar våra böcker där.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag börjar varje sommar med att läsa Hemingways klassiker Den gamle och havet boken ger mig lust plus att den påminner mig om att så länge man har drömmar och hopp löser det sig. I år läste sonen (18 år) och jag parallellt och det blev många spännande samtal.

Även Susanne få chansen att pusha tre titlar ur vårens och sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare. Hon föreslår:

  • Lilla Morfar och Farfarboken
    ”Om man vill bli varm i hjärtat är detta boken du ska läsa i sommar! Den är full av barnbarnsglädje i en tid då vi kanske inte får träffa dem lika ofta som vanligt eller inte alls.”
  • Salamandern från Farsta av Ernst Billgren
    ”En humoristisk berättelse om en kille som heter Bengt. Bengt är inte som alla andra han gör konstiga saker. Läsningen är i skön 70-talsanda som kommer att få dig att skratta högt.”
  • Stockholms blodbad. Varför Sverige blev Sverige av David Lindén
    ”Perfekt läsning om man vill fräscha upp sitt minne inför 500 års jubileet den 8-9 november. Boken är en lättläst, rak historisk pärla i behändigt mjukt format som passar utmärkt att slänga ner i strandväskan.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har läst i sommar eller tänkt att du måste läsa?
– Jag kan varmt rekommendera Lucinda Rileys svit De sju systrarna (Bazar Förlag). Riley är en författare som vet hur en bra historia ska berättas. Jag har sträckläst/lyssnat på de fem första och nu väntar jag otåligt på den sjätte Solsystern Electras bok. Uppläsaren Gunilla Leining om man gillar att lyssna har den bästa av röster – ren njutning!

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.