Sommarserien 2020 – Susanne Hamilton: Pandemin ger tid för reflektion

Susanne Hamilton, förlagschef Bokförlaget Langenskiölds. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Pandemin har bidragit till tid för reflektion, menar Susanne Hamilton, förlagschef på Bokförlaget Langenskiöld.

Precis som för bokhandlare så har förlagen påverkats på olika sätt av coronapandemin.

– Om man bortser från att ingenting kommer bli som förr igen, vilket kanske är bra eller inte så tycker jag att pandemin har bidragit till tid för reflektion. En välkommen paus i en uppskruvad tidsålder, säger Susanne Hamilton och fortsätter:

– Sedan i mars arbetar vi hemifrån och mötena kör vi digitalt eller så promenerar vi – walk and talk. Vi har samlat i ladorna under åren och har en stark balansräkning. Däremot precis som många andra ligger vi back på resultatsidan, men inte med mer än att jag tror vi kommer att ta igen det så fort det lättar. Till syvende och sist är det medarbetarna, författarna och våra samarbetspartners hälsa som alltjämt är vår högsta prioritet.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Om Akademihandeln drastiskt drar ner antalet butiker? De har ju stor betydelse eftersom dem exponerar våra böcker där.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag börjar varje sommar med att läsa Hemingways klassiker Den gamle och havet boken ger mig lust plus att den påminner mig om att så länge man har drömmar och hopp löser det sig. I år läste sonen (18 år) och jag parallellt och det blev många spännande samtal.

Även Susanne få chansen att pusha tre titlar ur vårens och sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare. Hon föreslår:

  • Lilla Morfar och Farfarboken
    ”Om man vill bli varm i hjärtat är detta boken du ska läsa i sommar! Den är full av barnbarnsglädje i en tid då vi kanske inte får träffa dem lika ofta som vanligt eller inte alls.”
  • Salamandern från Farsta av Ernst Billgren
    ”En humoristisk berättelse om en kille som heter Bengt. Bengt är inte som alla andra han gör konstiga saker. Läsningen är i skön 70-talsanda som kommer att få dig att skratta högt.”
  • Stockholms blodbad. Varför Sverige blev Sverige av David Lindén
    ”Perfekt läsning om man vill fräscha upp sitt minne inför 500 års jubileet den 8-9 november. Boken är en lättläst, rak historisk pärla i behändigt mjukt format som passar utmärkt att slänga ner i strandväskan.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har läst i sommar eller tänkt att du måste läsa?
– Jag kan varmt rekommendera Lucinda Rileys svit De sju systrarna (Bazar Förlag). Riley är en författare som vet hur en bra historia ska berättas. Jag har sträckläst/lyssnat på de fem första och nu väntar jag otåligt på den sjätte Solsystern Electras bok. Uppläsaren Gunilla Leining om man gillar att lyssna har den bästa av röster – ren njutning!

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.