Susanne Hamilton, vd, förlagschef, förläggare på Bokförlaget Langenskiöld. Foto: Jenny Hammar

Söndagstuggare: Susanne Hamilton om det svenska ljudboksundret

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokförlaget Langenskiölds vd Susanne Hamilton funderar över tidigare trender som stöpt om bokbranschen och den strömmade ljudbokens genomslag.

Blott Sverige svenska krusbär har

Mot slutet av 1950-talet tog den unge bokförläggaren Per I Gedin Penguin-konceptet till Sverige och märkte de nya pocketböckerna med ett annat vattendjur: en delfin. Det blev stor succé. Så stor att den gick att upprepa flera gånger. 1989 grundade Mathias Engdahl Pocketshop och några år därefter Pocketgrossisten. Ett tag läste alla svenskar pocketböcker överallt: på stranden, i tunnelbanan, i väntrummet. Pocketen var ju så behändig. Och det gjorde inget om man tappade den eller läste den i badet. Den var ju så billig. I Sverige talade man utan falsk blygsamhet om det svenska pocketundret.


ANNONS


Men trots Pocketshops enorma framgångar i Sverige gick etableringen utomlands trögt. I Tyskland fick man till slut blåsa av hela satsningen. Det var något fel på utlänningarna. De fattade inte finessen.

Idag är det svenska pocketundret ett minne blott och pocketboken knappt lönsam. Och framför allt mindre populär. Man får gå igenom många tunnelbanevagnar innan man ser någon som läser en pocket.

ANNONS

I början av 70-talet tog en annan ung Bonnier-direktör över ett annat koncept från USA till Sverige: bokklubben. Bokklubbarna blev snart en formidabel succé. Miljontals svenskar fick varje månad en bok i brevlådan. Ett tag kunde man inte lansera en bestseller om den inte var Månadens bok.

Idag har bokklubbarna som en gång regerade bokbranschen dött sotdöden.

Under 90-talet och framför allt 2000-talet startade nätbokhandlarna. Att köpa böcker på nätet blev snabbt populärt. Till skillnad mot den fysiska bokhandeln fanns nästan alla titlar tillgängliga. Och sen var det ju så billigt. Man kunde se år från år hur försäljningen ökade (nätet) respektive minskade (boklådorna). Efter bara några år såldes mer än varannan bok över nätet.

Idag däremot vill svensken ha boken rätt in i örat, uppläst. Helst medan man gör något annat. Något annat än läser, alltså.

Ljudbokens framgångar är enorma, odiskutabla och har stöpt om branschen. Som så ofta är Bonniers tvåa på bollen, men för ovanlighetens skull har det stora förlagshuset inte lyckats ta igen försprånget genom att spela hårdare och tuffare än alla andra. Smått obegripligt, men sant.

Budskapet idag är att konkurrensen numera gäller konsumentens tid och uppmärksamhet. Vi lever i en ljud- och bildkultur, heter det, inte en läskultur. Ljudböckerna konkurrerar inte med pappersböcker utan med film och musik, med andra strömmade abonnemangstjänster från Netflix, Youtube och Spotify.

Märkligt nog verkar utlänningarna inte heller denna gång riktigt fatta galoppen. Och varken Netflix eller Spotify verkar särskilt dödsförskräckta över hotet från Storytel och Bookbeat.

Den svenska bokhandeln som säljer böcker – alltså, pappersböcker – går däremot på knäna.


ANNONS


Ljudboken ökar även i Norge och Danmark, men tro det eller ej, pappersboken är fortfarande mest populär i båda länderna, och i alla åldrar. Från 2016 till 2018 ökade ljudboken från 7 % till 10 % bland norrmännen. En femtedel av de danska läsarna lyssnar på ljudböcker som är vanligast i de yngre åldersgrupperna – det är ju trots allt högläsning vi talar om, inte sant? Nio av tio väljer att njuta sin skönlitteratur som bok.

I USA och Storbritannien står marknaden för pappersböcker och stampar. Men den kollapsar inte. Konkurrensen om konsumenternas tid gäller främst mellan olika typer av strömningstjänster. Den lästa boken verkar dock klara sig ganska bra. Den är helt enkelt ett annat djur (oklart om det är en pingvin, en delfin eller en – bok). Det ser ut som om ljudboken efter sin expansionsfas kommer att bli ytterligare ett inslag i mixen av många olika bokformat. Däremot inte göra om bokbranschen i grunden. 

Om gästbloggaren

Susanne Hamilton är vd, förlagschef, förläggare på Bokförlaget Langenskiöld. Hon älskar utmanande litteratur och är med i två bokklubbar med superduktiga läsare. På fritiden åker familjen till Österlen, där drar hon på sig blåstället, hoppar upp i traktorn och glömmer allt som har med böcker att göra.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »