ANNONS

Sommarserien 2020 – Jonny Berg: Vi flyger trots att det inte borde vara möjligt

Jonny Berg, Swedish Zombie. Foto: Nils Agdler. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Swedish Zombie jobbar med stark närvaro på nätet, vilket har hjälpt dem igenom coronakrisen även om försäljningen vacklade till en början.

Att vara synliga på webben har hittills fungerat bra för Swedish Zombie, som inte är lika beroende av mässor och event som många andra småförlag. Grundaren Jonny Berg är vår gäst idag i sommarserien.

Hur har 2020 hittills varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– För Swedish Zombie blev det något av en käftsmäll då försäljningen några veckor in i kalabaliken mer eller mindre tvärdog, och även om den ser ut att gå upp igen nu så medför det förstås problem för kommande titlar. Några projekt har vi tvingats ställa in och några har vi lagt om till print on demand, för att minska utgifter och lagerhållning. Nu är det väl aldrig lätt att driva ett litet förlag, och jag är van vid att det sällan finns ett överflöd av pengar, så vi fortsätter att göra fina böcker genom trolleri. Vi är lite som humlan i myten, vi flyger trots att det inte borde vara möjligt. I vissa avseenden är allt som vanligt trots pandemin, säger Jonny.

– Vår modell är att vara väldigt synliga på nätet och det har genom åren fungerat bra, och jag tror inte den här dippen i försäljning är bestående. Så vi jobbar på med vårt inarbetade koncept och håller tummarna. Andra förlag är mer beroende av mässor och liknande, så de har förstås haft det tufft av den anledningen. Vi har också fått fin uppbackning från SF-bokhandeln som hela tiden fortsatt köpa in och pusha för våra böcker, vilket förstås har varit oerhört värdefullt för oss som har en så genrespecifik utgivning.

ANNONS

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Personligen är jag mest nyfiken på om Amazon kommer att etablera sig här och om det kan medföra fördelar för små förlag. Och vad det kommer medföra för branschen i stort. Det finns mycket att kritisera Amazon för, men jag tycker det ska bli intressant att se vad som händer och att det är lite roligt om de rör om i grytan här hemma. I övrigt är jag nyfiken på e-bokens framtid, om det någonsin kommer bli ett lyft för den i Sverige, eller om ljudböckerna kommer fortsätta dominera (vilket jag misstänker).

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag läser egentligen varken mer eller mindre när det är sommar. Men jag har ett riktigt somrigt läsminne från när jag var kanske tio, nämligen Mark Twains Tom Sawyer. Minns hur uppslukad jag blev och liksom ville bli Tom Sawyer den sommaren.

Här kommer i vanlig ordning några boktips som Jonny Berg har fått välja ut ur Swedish Zombies utgivning:

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!
  • E.P. Ugglas Röd skymning som är bok två i duologin Första hösten, där första boken heter Blå gryning. Actionfyllda skräckthrillers som fått mycket beröm.
  • Rötmånad Johanna Glembo. Boken vann vår tävling om ett bokkontrakt 2018 och är en fartfylld zombieroman, en riktig stänkare.
  • I augusti kickstartar vi novellsamlingen Benkvarnen av Sofia Albertsson som är ett slags fristående fortsättning på romanen Stockholmspesten – en av våra bäst säljande titlar.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har läst i sommar eller tänkt att du måste läsa?
– Jag vill slå ett slag för David Renklint som jag tycker är en av landets mest intressanta up-and-coming författare. I år har han gett ut romanen Blixtbarn på B Wahlströms. En utmärkt roman med läsåldern satt till 9-12 år, men jag läste den själv och hade stort nöje. Renklint skriver dessutom utmärkt skräck för vuxna, och där finns kortromanerna Det går en liten ängel (2018) och Järvflickan (2019) som jag verkligen rekommenderar, säger Jonny.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL