Erik Osvalds, VD på Historiska Media. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Erik Osvalds: På längre sikt blir kreativiteten lidande

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

På Historiska Media kom man snabbt igång med att arbeta hemifrån i våras, men det finns nackdelar med det på lång sikt, menar vd Erik Osvalds.

I Boktuggs sommarserie idag möter vi Erik Osvalds som är vd på Historiska Media. Under våren har förlaget i stort sett följt budget och klarat sig bra tack vare snabba omställningar, men den stora frågan just nu är hur hösten kommer att bli om pandemin fortsätter eller förvärras. 

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Våren har varit förhållandevis bra, tycker jag. Vi hann förbereda oss ganska väl och kom snabbt igång med att arbeta hemifrån. På ett plan var det en enkel övergång, i alla fall rent tekniskt. Ibland kan det rentav vara en fördel att ha möten via Teams, men på lite längre sikt tror jag att kreativiteten blir lidande. Nu är ju den stora frågan hur vi ska göra till hösten, om pandemin fortsätter eller rentav blir än värre. Vi beslutade oss ganska snart för att fortsätta med utgivningen enligt plan och är glada över att vi inte flyttade några titlar på grund av pandemin. Följden har blivit att vi i stort sett håller budget, vilket jag är nöjd med, säger Erik.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Det är svårt att lyfta fram bara en fråga. Situationen är komplex: hur kommer den fysiska bokhandeln att klara sig om hösten blir lika svår som våren, vilka blir effekterna av Amazons inträde på marknaden, hur snabbt går den fortsatta digitaliseringen?

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– På somrarna botaniserar jag i högar av olästa böcker och blandar sakprosa med romaner. Just nu är jag mitt uppe i Lydia Sandgrens Samlade verk, sedan väntar Eugen Rogans The Arabs. A history.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Här kommer tre rekommendationer från Erik Osvalds ur Historiska Medias aktuella utgivning:

  • Italiens moderna historia av Eskil Fagerström. ”Finns inget på svenska tidigare i det här ämnet, fullmatad, välskriven, relevant och angelägen.”
  • Sista tåget till London av Meg Waite Clayton. ”En historisk roman baserad på sanna levnadsöden, engagerande och dramatiserade, ståpäls och snyftvarning.”
  • Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson i inläsning av författaren. ”Ingen annan än Ulrika kan fånga Elins underfundighet, intelligenta betraktelser och knivskarpa personlighet.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Ulf Lundells Vardagar väntar snart på att bli läst. Och sedan ligger Tranans utgivning av Jorge Luis Borges på väntelistan, säger Erik.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »