Mattias Fyrenius, VD Bonnierförlagen
Mattias Fyrenius, VD Bonnierförlagen. Foto: Pressbild.

Bonnierförlagen köper förlaget Historiska Media i Lund

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En av årets stora förlagsaffärer presenterades vid halvårsskiftet: Bonnierförlagen förvärvar hela Historiska Media. Förlaget ska vara kvar i Lund och därmed får Bonniers en närvaro i Skåne.

Bokförlaget Historiska Media har en utgivningsprofil som kännetecknas av populärhistorisk och samhällsnära sakprosa, samt historiska romaner och deckare.


ANNONS


─ Det är roligt att få välkomna alla medarbetare och författare på Historiska Media till Bonnierförlagen. Historiska Media har en spännande och tydlig profil på sin utgivning med många imponerande författarskap. De ligger dessutom långt fram inom digital utgivning och podcast kopplat till sin utgivning. Sedan går teamets kunskap om historiska berättelser i vid bemärkelse inte att matcha på den svenska bokmarknaden, säger Mattias Fyrenius, vd, Bonnierförlagen, i ett pressmeddelande.

Det framgår även att Historiska Medias nio medarbetare fortsatt ska vara placerade i förlagets lokaler i centrala Lund. Historiska Media blir Bonnierförlagens första förlagsverksamhet som är lokaliserad utanför Stockholm.

─ Den geografiska aspekten är viktig för oss. Med Historiska Media får vi en intressant utgångspunkt utanför Stockholm som vi ser fram emot att utforska tillsammans med våra nya kollegor, med Christina Haugen och Lena Amurén i spetsen, säger Mattias Fyrenius.

Historiska Media ger ut cirka 70 nya titlar per år och har sedan starten år 1995 gett ut mer än tusen titlar av författare som Antony Beevor, Dick Harrison, Bengt Liljegren, Ewa Klingberg och Maria Gustavsdotter.

ANNONS

─ Det är självklart med blandade känslor jag nu lämnar över Historiska Media i Bonnierförlagens händer. Det har varit fantastiskt att tillsammans med mina enastående kollegor bygga upp förlaget till vad det är i dag. Historiska Media är i dag välmående såväl publicistiskt som kommersiellt. Jag är övertygad om att Bonnierförlagen med sin tradition och kunskap är helt rätt som ny ägare att förvalta och utveckla verksamheten tillsammans med hela gänget i Lund, säger Erik Osvalds, styrelseordförande och grundare, i samma pressmeddelande.

Historiska Media ingår i Bonnierförlagen från och med 1 juli 2022. I förvärvet ingår också poddbolaget A2C Productions AB som till 50 procent ägs av Historiska Media.

Däremot kommer Erik Osvalds att vara kvar i bokbranschen eftersom reseböckerna i Karavan förlag redan tidigare brutits loss ur Historiska Media och inte ingår i affären, enligt SvB.

Boktuggs analys: Ytterligare ett framgångsrikt mellanstort förlag köps upp av en av de stora koncernerna. Man kan tycka att det är både tråkigt för mångfalden och maktkoncentrationen i förlags-Sverige och samtidigt kul för en entreprenör i bokbranschen som får möjlighet att ”göra en exit” efter lång trogen tjänst. Prislappen för Historiska Media bör ligga i storleksordningen 40-60 Mkr, kanske rentav högre, sett till tidigare affärer och förlagets katalog. Bolagets senaste offentliggjorda bokslut (2020) landade på 32 Mkr i omsättning och ett positivt rörelseresultat på 3,5 Mkr.

Kommer vi att få se affärer framöver? Tidigare har Kristoffer Lind sålt majoriteten av sitt förlag till Storytel, Mattias Lundgren sålde Word Audio till Gyldendal, Pia Printz sålt till Norstedts (Storytel) och Michael Tegnér sålt till Polaris. Men vi har även sett det omvända där Pelle Andersson köpte loss Ordfront.

Digitaliseringen gör att backlist får ett större värde vilket förändrar spelplanen, men det gör även att förlagen i allt större utsträckning måste marknadsföra sig direkt mot slutkund via exempelvis sociala medier och andra digitala kanaler. Det kräver större resurser och kan göra att vi får en uppdelning i stora och små, där det svåraste läget blir att vara mellanstor. Som exempelvis Historiska Media.

I ett val mellan att försöka ta språnget i omsättning från 20-40 Mkr mot 80-100 Mkr och att sälja till en större aktör kan det senare framstå som attraktivt om man redan drivit förlaget i decennier.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …