Ordfront förlag på egna ben – Pelle Andersson tar över med ny delägare

Pelle Andersson, förläggare (och förlagschef) på Ordfront Förlag. Foto: Jan-Åke Eriksson

Ordfronts VD Pelle Andersson tar över Ordfront förlag tillsammans med nya delägarna Introvert Kapital. Därmed går man skilda vägar med Alfabeta som hittat en ny partner i Lilla Piratförlaget.

– Efter mer än fyrtio år i bokbranschen vill jag nu trappa ner. Det känns därför bra att lämna över ägandet i Ordfront förlag till Pelle Andersson. Tidpunkten är rätt nu när Ordfront förlag är på rätt köl. Tillsammans med Jenny Bjarnar, Sofia Olsson och andra medarbetare kan Pelle nu fortsätta förlagets utveckling framåt från en stabilare grund, säger Dag Hernried, VD och ägare av Alfabeta Bokförlag.


ANNONS


Efter ett mer än tio år långt samarbete så tar går alltså Ordfront förlag och Alfabeta Bokförlag skilda vägar. Det har varit ett fruktbart samarbete där förlagen har kunnat dra nytta av varandras kompetenser men utifrån läget idag ser båda förlagen det som en väl vald tidpunkt att skiljas åt. Ordfront förlag står i dag ekonomiskt starkt vilket också varit en förutsättning för att göra denna ägarförändring.

Sedan Pelle Andersson tillträdde som förlagschef och VD har Ordfront förlag haft en uttalad ambition att vara både traditionellt och modernt. Över femtio år av kvalitetsutgivning, med fokus på text i både skönlitterär form och i den fördjupande fackboken samt den tecknade serien via Galago, är fortsatt förlagets grund och ger utmärkta förutsättningar för förlaget.

– Vi har ju landets bästa författare och det ska bli otroligt spännande att fortsätta utveckla Ordfront förlag med mina fantastiska kollegor. Ordfront förlag är ett modernt, oberoende och radikalt förlag med många medarbetare och frilansare med hög kompetens som jobbat tillsammans länge, säger Pelle Andersson i ett pressmeddelande.  

Ordfront förlag har sedan några år även ett starkt digitalt fokus med målet att vidareutveckla eboken och ljudboken. Ordfront förlag ska fortsatt vara ett förlag som besitter de stora förlagens kompetens men med det mindre förlagets förmåga att vara nära författarna genom hela utgivningsprocessen. Nu blir Pelle Andersson huvudägare, men med som mindre delägare finns också Introvert Kapital AB.   

– Det är roligt att Introvert Kapital är med och ser potentialen i Ordfront förlag, då de har många kompetenser som vi kan ha nytta av till exempel stor kunskap om media, digitalt ljud och podcasts, säger Pelle Andersson.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.