ANNONS

Printz Publishing får ny ägare och ingår framöver i Norstedts förlagsgrupp. Linda Säresand, operativ chef Norstedts Förlagsgrupp, Anna Levahn och Pia Printz, Printz Publishing och Otto Sjöberg, vd Norstedts Förlagsgrupp.

Kärleksaffären: Norstedts köper Printz Publishing

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Norstedts förlagsgrupp får in tre storsäljande författare i Jojo Moyes, Sophie Kinsella och Lucy Diamond när de köper förlaget Printz Publishing. Förlagets grundare Pia Printz och Anna Levahn fortsätter dock driva förlaget.
– Det var faktiskt inte ett så svårt beslut att sälja, vi kände oss redo efter åtta år som litet tvåmannaförlag. Det är inte helt lätt att driva ett litet förlag idag med nya affärsmodeller som är på gång. Då känns det tryggt att ha Norstedts i ryggen med den kunskap som finns i Norstedtshuset, säger Pia Printz till Boktugg efter att nyheten blivit offentlig.

Printz Publishing grundades 2010 och har snabbt blivit ett av Sveriges vassaste uppstickarförlag med en rad storsuccéer som Jojo Moyes och David Nicholls. Från förlaget i Gamla Stan har Printz Publishing blivit en maktfaktor på den svenska bokmarknaden, skriver Norstedts i ett pressmeddelande.

– Printz Publishing har imponerat från start. Vi är glada och förhoppningsfulla över att få jobba ihop med så passionerade och skickliga förlagsmänniskor, säger Otto Sjöberg, vd på Norstedts Förlagsgrupp i ett pressmeddelande.

Printz Publishing kommer dock även i fortsättningen att drivas självständigt som en del av Norstedts Förlagsgrupp och förlagets grundare Pia Printz och Anna Levahn fortsätter arbeta i förlaget med att utveckla nya och befintliga författarskap.

– Jag vill vara kvar i förlagsbranschen men nu kan jag lägga fokus på att hitta de bästa böckerna och inte så mycket på att fundera över affärsmodeller, säger Pia Printz.

Bland Printz Publishings succéer finns både utländska och svenska författare, som Jojo Moyes, David Nicholls, Lisa Jewell, Lucy Diamond, Sophie Kinsella och Camilla Davidsson.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– Efter nästan åtta år som ett litet tvåmannaförlag så ser vi fram emot att bli en del av Sveriges äldsta, men också modernaste förlagshus. Det känns väldigt spännande att ta rygg på ett stort förlag som har både stora muskler och många nya kloka arbetskamrater. Och viktigast av allt är att vi även i fortsättningen kommer att ge ut väl utvalda bokpärlor i genren intelligent underhållning, säger Pia Printz och Anna Levahn på Printz Publishing i pressmeddelandet.

Säljare av bolaget är Pia Printz och Anna Levahn och parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman.

– Det fanns fem intressenter till att köpa förlaget. Anna och jag valde Norstedts för att vi kom bra överens och kände att vi ville samma saker. Vi blir ett helägt dotterbolag men kommer att sitta kvar i våra lokaler i Gamla stan men vi ser fram emot att få ett bollplank i cheferna i Norstedtshuset också, säger Pia.

Det känns passande att Pia Printz var en av dem vi intervjuade i det första avsnittet av vår artikelserie om Konsten att starta ett bokförlag.

På tisdagseftermiddagen firade Pia och hennes kollegor med bubbel innan det var dags att återgå till förberedelserna inför Bokmässan. Där förlagets monter är lämpligt placerad sedan tidigare – grannar med Norstedts. Sedan kan man dessutom säga att cirkeln är sluten på ett annat sätt, det var ju Norstedts som tackade nej till David Nicholls blivande storsäljare En dag efter att de gett ut hans två böcker dessförinnan …

Texten uppdateras…

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »