ANNONS

Jojo Moyes och livet efter Livet efter dig

Jojo Moyes med sin svenska förläggare Pia Printz.

Ett feelgoodfenomen som heter duga – Jojo Moyes har sålt 1,2 miljoner böcker enbart i Sverige. Vi intervjuar både henne och hennes svenska förläggare Pia Printz.

Om man har kastat ett öga på en pockethylla eller råkat se en topplista över bäst säljande skönlitteratur de senaste 4–5 åren så har man antagligen sett hennes namn. Den brittiska författaren Jojo Moyes är en gigant i hela världen och har även blivit en av Sveriges mest lästa feelgoodförfattare.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Nyligen släpptes del tre i serien om Lou Clark (som började med Livet efter dig) på svenska av Printz Publishing. Med En andra chans avslutas trilogin och cirkeln är sluten. Kanske. Jojo Moyes berättar för Boktugg att det har varit svårt att skiljas från sin hjältinna.

– Jag försöker att inte tänka alltför mycket på att det här faktiskt är den sista romanen om Lou Clark, för hon har varit min absoluta favoritkaraktär att skriva om. Det skulle faktiskt vara lätt att bara fortsätta, särskilt eftersom så många verkar vilja att jag ska fortsätta, men i slutänden vill jag inte att läsarna ska tröttna på henne. Trilogin har en handling som jag jobbade hårt för att forma, så jag tror att hennes historia slutar här. Jag har andra berättelser att skriva nu, men om jag saknar henne alltför mycket så kanske jag hälsar på henne igen i en novell en vacker dag …

Printz Publishing har gett ut sju av Jojo Moyes böcker, tre i en trilogin ”Livet efter dig” om Lou Clark: Livet efter dig, Arvet efter dig och En andra chans. Dessutom de fristående romanerna Toner i natten, Sophies historia, Sista brevet från din älskade och Etthundra mil, och slutligen kom hösten 2017 novellsamlingen Ensam i Paris och andra historier. Det hela tog sin början omkring år 2012.

– På den tiden jobbade Bia Sigge med inköp på Pocketshop, och vi brukade träffa på varandra på olika litteraturevent, säger Pia Printz, förläggare på Printz Publishing. Bia sa en dag att det finns en bok som vi borde kolla på, The last letter from your lover. Jag hörde av mig till agenten och fick istället tipset Me before you, som då ganska nyligen hade kommit ut.

ANNONS

Före Me before you hade Jojo Moyes skrivit ett antal böcker, som inte riktigt hade slagit igenom. Ett par av hennes titlar gavs ut av Bonniers i början av 2000-talet, men de gick inte särskilt bra och samarbetet avslutades. The last letter from your lover blev enligt Pia Moyes minigenombrott, men författarkarriären hade ändå inte riktigt tagit fart.

– När vi var och hälsade på Jojo 2013 i England så fick vi sova på ett jättefint loft i hennes hus som hon hade gjort i ordning för att börja med bed and breakfast … sedan hände Me before you, berättar Pia.

Jojo bekräftar att de var ganska seriösa med att starta ett B&B och att de mycket riktigt byggde ett särskilt rum på baksidan av huset. Hennes tidigare böcker hade inte sålt särskilt bra och hon insåg att om det fortsatte så skulle hon inte kunna leva på författandet.

– Jag funderade aldrig på att sluta skriva, men jag trodde att jag kanske skulle behöva göra det parallellt med ett heltidsjobb igen och lägga ut mina berättelser gratis på nätet. Att driva ett B&B var aldrig en dröm i sig, jag är inte särskilt bra på hushållsarbete och jag gillar att skriva alldeles för mycket, säger Jojo och menar att hon ända sedan Me before you definitivt lever författardrömmen.

Författaren Jojo Moyes. Foto: Jenny Lewis

Me before you blev dock inte en omedelbar bästsäljare, utan smög sig upp på topplistorna.

– Det var också därför vi kunde köpa den, den blev inte dyr för oss, säger Pia Printz. När vi köpte den hade den ännu inte tagit fart i England. Vi hade lite tur, för sedan blev den ju en jättesnackis i hela världen.

ANNONS

Pia jämför processen med boken En dag av David Nicholls, som var den första titel som Printz Publishing gav ut, i samband med att förlaget startade år 2010. Även den köpte Pia innan den blev en snackis, och på samma vis som de gjorde med införsäljningen av En dag gjorde de även med Livet efter dig, som blev den svenska titeln på Me before you: hon tryckte upp en liten POD med de första fem kapitlen och gav till inköparna, vilket resulterade i ett stort intresse och en hyfsad mängd förbeställningar.

Till dags dato har Jojo Moyes sålt i runt 1,2 miljoner exemplar, enbart på svenska. Hon är Printz Publishings absolut största författare.

Vad är det som gör att Jojo Moyes står ut från mängden av feelgoodförfattare?
– Jag tror det är ett antal komponenter, säger Pia Printz. Hon skriver väldigt lättillgängligt men ändå smart, det är inget flams och trams. Dessutom skriver hon om vanliga människor, Jojo har själv levt ett vanligt liv, haft skitjobb och dåligt med pengar. Jag tror många gillar att hennes böcker handlar om vanliga kvinnor med vanliga liv. Sedan klarar hon dessutom att skriva hjärteknipande utan att tippa över i det sentimentala.

Den första boken som Printz gav ut, Livet efter dig, är den som har sålt allra bäst. Sommaren 2016 kom filmen baserad på boken, och blev även den en global succé. Den bidrog mycket till bokförsäljningen i Sverige, menar Pia, och de gjorde till och med en särskild filmpocket.

Men även Arvet efter dig, andra boken i trilogin, har gått väldigt bra. I mitten av mars släpptes sista delen i trilogin, En andra chans, och den tog sig direkt in på topplistan för skönlitteratur i mars (plats 6). Fristående Toner i natten ligger på tredje plats på den totala topplistan över pocketböcker 2017. Novellsamlingen Ensam i Paris har gått lite sämre som inbundet, men den har tagit sig som pocket.

– Det tyder väl också på en trend, inte ens Jojo Moyes kan sälja noveller, skämtar Pia.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Det är framförallt i pocketformatet som Moyes böcker har gjort succé på svenska. Enligt Pia Printz har böckerna sålt bra även som inbundet, men det är som pocket de har nått ut till den breda massan.

– Så är det generellt med vår genre, säger Pia. Feelgood är en riktigt pocket- och ljudgenre. Vår genre kan anses vara slit och släng, som man läser på stranden eller så. Det kan också ligga något i att våra läsare är storläsare, och det blir dyrt om man köper allting inbundet.

Även som ljudbok och hos streamingtjänsterna går Moyes väldigt bra, trots att agenten har satt en karenstid på tre månader efter utgivning. Eböckerna har inte riktigt tagit fart, men det är delvis en rättighetsfråga eftersom Moyes eböcker inte får släppas på streamingtjänster.

Har Printz Publishing gett ut alla Moyes böcker eller finns det fler på engelska?
– Det finns en del backlist som är outgiven på svenska, så det är något vi funderar på. Men det beror lite på hur tätt de nya kommer, vi vill inte heller bara prångla ut tre Moyes-böcker om året.

Hur är Jojo Moyes som person?
– Underbar! Vi har träffats många gånger nu och hon är jättehärlig, enkel och rak, inte det minsta divig. Jag hade ju turen att lära känna henne innan hon blev en superstjärna, det var lite enklare att komma fram till henne innan, nu är hon väldigt eftertraktad, säger Pia.

Och Jojo Moyes verkar gilla sin svenska förläggare minst lika mycket:

– Jag har besökt Sverige ganska många gånger nu och det är så trevligt att träffa min förläggare Pia Printz, vi har kommit långt tillsammans, säger Jojo. Jag tror att Stockholm ärligt talat är en av de mest stilfulla städer jag någonsin har varit i och jag har många bra minnen därifrån. Jag minns särskilt en middag hemma hos den brittiska ambassadören, och vi besöker alltid fantastiska restauranger. En av de saker jag älskar mest är att Pia, som är en arbetande mamma precis som jag, tror på att lägga in pauser i schemat för att hinna med lite shopping. Jag är besatt av Åsa Lindströms porslinskoppar och Pia har hjälpt mig bygga upp en kollektion.

Och det är förmodligen fler än vi som undrar: Kommer svenska läsare få se fram emot en chans att träffa sin feelgoodidol någon gång framöver?

– Jag hoppas väldigt mycket att jag kan komma till Bokmässan i Göteborg i höst, säger Jojo Moyes. Om jag gör det vill jag absolut träffa så många läsare som möjligt!

Jojo Moyes och Pia Printz med boken Toner i natten.

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se