ANNONS

Jonas Tellander, VD Storytel och Kristoffer Lind, VD för Lind & Co efter storaffären.

Jätteaffären: Storytel köper 70 procent av förlaget Lind & Co

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En storaffär är klar: Storytel förvärvar en 70-procentig majoritetsandel i Bokförlaget Lind & Co. Kristoffer Lind blir kvar som VD och 30-procentig ägare.

– Storytel är precis som Lind & Co en entreprenöriell och dynamisk kraft i förlagsbranschen, så det här samarbetet känns verkligen som ett plus ett blir fyra för oss. Utifrån våra ambitioner för den internationella utgivningen, öppnar sig flera fördelar och nya möjligheter tillsammans med en stark global aktör som Storytel, som dessutom har så mycket växtkraft, immateriella rättigheter, digital spetskompetens och mod. Jag är övertygad om att det kommer att göra våra författare relevanta för en ännu större publik med läsare och lyssnare i ännu fler länder, säger Kristoffer Lind, förlagschef och VD på Lind & Co, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Kristoffer Lind kommer att kvarstå som 30-procentig ägare och VD för Lind & Co, som efter transaktionen kommer fungera som en självständig enhet inom Storytel Group.


ANNONS


Förlaget Lind & Co grundades 1999 av förlagschefen och VD:n Kristoffer Lind, och har de senaste åren vuxit till ett av Sveriges större förlag. Inte minst har de varit duktiga på ljudbokssidan och är tillsammans med Word Audio ett av de förlag som först insåg potentialen i ljudböcker.

Under 2020 omsatte Lind & Co 111 miljoner kronor och hade ett rörelseresultat på 22,6 miljoner kronor. Den digitala utgivningen 2020, inklusive över 600 titlar som gavs ut i ljudboksformat, svarade för över 50 procent av förlagets intäkter.

Bland förlagets populära svenska författare märks bland andra Tove Alsterdal, 2020 års vinnare av Svenska Deckarakademins pris ”Bästa svenska kriminalroman”, samt Björn Hellberg, May Grethe Lerum, Mikael Ressem och Dag Öhrlund, vars roman Ingen lämnas kvar var den tredje mest lyssnade i Storytels svenska tjänst 2019.

– Det känns fantastiskt fint att få välkomna Lind & Co till Storytel Group – inte minst för att Kristoffer och förlagets skickliga förläggare så tydligt delar Storytels passion för nytänkande, entreprenörskap och att tillgängliggöra författarskap och berättelser för läsarna och lyssnarna närhelst de behöver dem och var de än befinner sig. Vi är förväntansfulla och glada över att Lind & Co nu gör Storytel sällskap i vår långsiktiga satsning på innehåll, författare och produktion – och på teknisk innovation som växer bokmarknaden och skapar engagemang och värdefulla upplevelser för publiken, säger Jonas Tellander, VD och grundare av Storytel.

Dyrare än Norstedts?

Med Storytel som majoritetsägare kommer Lind & Co att fortsätta arbetet med att utveckla nya och befintliga författarskap som en enhet inom Storytel Group. Utöver huvudmarknaden Sverige, så etablerade Lind & Co under 2018 och 2019 även utgivning i Nederländerna, Polen, Finland och Norge, som också är starka Storytel-marknader.

Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman, men enligt folk i branschen som Boktugg talat med borde Storytel ha fått betala över 100 Mkr med tanke på omsättning och lönsamhet och den stora katalog med väldigt starka ljudbokstitlar som Lind & Co har.

”Köpeskillingen kommer inte ha en väsentlig påverkan på Storytel Groups finansiella ställning och kommer erläggas delvis kontant och delvis via en emission av aktier i Storytel AB (publ). Tillträdet planeras till april 2021”, skriver Storytel i pressmeddelandet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL