Jonas Tellander, VD Storytel och Kristoffer Lind, VD för Lind & Co efter storaffären.

Jätteaffären: Storytel köper 70 procent av förlaget Lind & Co

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En storaffär är klar: Storytel förvärvar en 70-procentig majoritetsandel i Bokförlaget Lind & Co. Kristoffer Lind blir kvar som VD och 30-procentig ägare.

– Storytel är precis som Lind & Co en entreprenöriell och dynamisk kraft i förlagsbranschen, så det här samarbetet känns verkligen som ett plus ett blir fyra för oss. Utifrån våra ambitioner för den internationella utgivningen, öppnar sig flera fördelar och nya möjligheter tillsammans med en stark global aktör som Storytel, som dessutom har så mycket växtkraft, immateriella rättigheter, digital spetskompetens och mod. Jag är övertygad om att det kommer att göra våra författare relevanta för en ännu större publik med läsare och lyssnare i ännu fler länder, säger Kristoffer Lind, förlagschef och VD på Lind & Co, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Kristoffer Lind kommer att kvarstå som 30-procentig ägare och VD för Lind & Co, som efter transaktionen kommer fungera som en självständig enhet inom Storytel Group.

Förlaget Lind & Co grundades 1999 av förlagschefen och VD:n Kristoffer Lind, och har de senaste åren vuxit till ett av Sveriges större förlag. Inte minst har de varit duktiga på ljudbokssidan och är tillsammans med Word Audio ett av de förlag som först insåg potentialen i ljudböcker.

Under 2020 omsatte Lind & Co 111 miljoner kronor och hade ett rörelseresultat på 22,6 miljoner kronor. Den digitala utgivningen 2020, inklusive över 600 titlar som gavs ut i ljudboksformat, svarade för över 50 procent av förlagets intäkter.

Bland förlagets populära svenska författare märks bland andra Tove Alsterdal, 2020 års vinnare av Svenska Deckarakademins pris ”Bästa svenska kriminalroman”, samt Björn Hellberg, May Grethe Lerum, Mikael Ressem och Dag Öhrlund, vars roman Ingen lämnas kvar var den tredje mest lyssnade i Storytels svenska tjänst 2019.

ANNONS

– Det känns fantastiskt fint att få välkomna Lind & Co till Storytel Group – inte minst för att Kristoffer och förlagets skickliga förläggare så tydligt delar Storytels passion för nytänkande, entreprenörskap och att tillgängliggöra författarskap och berättelser för läsarna och lyssnarna närhelst de behöver dem och var de än befinner sig. Vi är förväntansfulla och glada över att Lind & Co nu gör Storytel sällskap i vår långsiktiga satsning på innehåll, författare och produktion – och på teknisk innovation som växer bokmarknaden och skapar engagemang och värdefulla upplevelser för publiken, säger Jonas Tellander, VD och grundare av Storytel.

Dyrare än Norstedts?

Med Storytel som majoritetsägare kommer Lind & Co att fortsätta arbetet med att utveckla nya och befintliga författarskap som en enhet inom Storytel Group. Utöver huvudmarknaden Sverige, så etablerade Lind & Co under 2018 och 2019 även utgivning i Nederländerna, Polen, Finland och Norge, som också är starka Storytel-marknader.

Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman, men enligt folk i branschen som Boktugg talat med borde Storytel ha fått betala över 100 Mkr med tanke på omsättning och lönsamhet och den stora katalog med väldigt starka ljudbokstitlar som Lind & Co har.

”Köpeskillingen kommer inte ha en väsentlig påverkan på Storytel Groups finansiella ställning och kommer erläggas delvis kontant och delvis via en emission av aktier i Storytel AB (publ). Tillträdet planeras till april 2021”, skriver Storytel i pressmeddelandet.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …