Mattias Lundgren, grundare av Word Audio och Erik Osvald (foto: Hans Jonsson), grundare av Historiska Media är nya delägare i italienska bolaget StreetLib.

Erik Osvalds och Mattias Lundgren nya delägare i italienska StreetLib

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Italienska StreetLib är tämligen okända i Sverige. Kanske ändras det nu när skånska förlagsprofilerna Mattias Lundgren och Erik Osvalds blivit delägare.

  – För att nå ut globalt måste man ha en starkt digital plattform att jobba mot. Jag tycker det har saknats bland de svenska aktörerna. StreetLib har framtiden för sig, både i Europa och i resten av världen, säger Mattias Lundgren i ett pressmeddelande.  


ANNONS


Mattias Lundgren och nystartade Spartacus Culture Invest går in som delägare i distributionsbolaget StreetLib. StreetLib, med huvudkontor i Milano, är en helhetslösning inom digital distribution och print on demand.

Bland investerarna finns även Erik Osvalds, tidigare VD och grundare av Historiska Media.

Blir ni en konkurrent till exempelvis Publit och BoD inom print-on-demand nu?
– POD är stort och det finns plats för flera aktörer. Den svenska marknaden är inte prioriterad för StreetLib på POD heller såvitt jag vet, säger Mattias.

Kanske är det snarare svenska förlag som vill gå på export som kommer att bli StreetLibs kunder då de nu kan distribuera både eböcker, ljudböcker och tryckta böcker till en mängd olika kanaler.

ANNONS

Han kom själv i kontakt med StreetLib 2019 på en bokmässa i Thessaloniki.

– Jag och StreetLibs VD Giacomo D’Angelo var talare på mässan. Vårt mål på WAPI (Word Audio Publishing International) var att finnas överallt och StreetLib täckte flera kanaler som vi inte hade tillgång till. Så WAPI har jobbat med dem sedan dess, säger Mattias.

Ansvarig för programmet på den grekiska bokmässan var Carlo Carrenho som i samma veva började jobba för Word Audio. Idag jobbar han istället på … StreetLib.

Kort intervju med Giacomo D’Angelo, CEO, StreetLib

Eftersom få svenskar har koll på StreetLib bad vi företagets VD, Giacomo D’Angelo berätta lite om dess historia.

– StreetLib grundades i juni 2006 i Milano, Italien och backas av en solid grupp av erfarna aktieägare. Jag anslöt till företaget 2009 som en av de första mjukvaruingenjörerna och blev VD i slutet av 2018, säger Giacomo D’Angelo.

Samtidigt som han blev VD inleddes ett nytt kapitel för StreetLib som började investera i sin plattform med en långsiktig vision.

– Vi ville gå från ”distribution av eböcker” till vad det är idag: en allt-i-ett-lösning för förlag och kreatörer som hanterar en mängd tjänster som distribution av eböcker och ljudböcker digitalt, eboksproduktion och redaktionella tjänster, print-on-demand, hantering av metadata, business intelligence, marknadsföring samt ekonomitjänster, säger Giacomo.


ANNONS


Var befinner sig StreetLib idag, omsättning och anställda?
– Vi har idag runt tio anställda och genererade 2021 ungefär 5 miljoner euro i intäkter. Vi hanterar en katalog på 480 000 eböcker, 10 000 ljudböcker och 10 000 POD-titlar. Vi servar över 10 000 författare och mer än 1000 förlag från fem kontinenter. Vårt distributionsnätverk är kopplat till öve 50 försäljningskanaler i EU, USA och Asien, säger Giacomo och tillägger:

– Men det som gör mig verkligt stolt är en annan siffra: vi hanterar böcker på över 150 olika språk.

Han menar att vi bara befinner oss i början av den digitala renässansen [för bokbranschen] och att StreetLib fokuserar på att bygga en plattform för bokutgivare som kan skala över format, affärsmodeller och geografiska områden. Det är också därför de startat  TNPS, som drivs fristående av Mark Williams i västra Afrika för att få ett annat perspektiv än det annars dominerande västerländska.

När det gäller print-on-demand, hur många länder når ni där och erbjuder ni POD i Sverige?
– Vi trycker våra böcker i Italien med flera avancerade lokala tryckeripartners. I dagsläget är vår POD-verksamhet begränsad till Italien medan vi erbjuder våra digitala tjänster till hela världen. Så, nej vi erbjuder inte POD i Sverige. Men vi diskuterar med ett antal internationella POD-partners med målet att expandera POD-verksamheten utanför Italien de närmast 12-18 månaderna.

Vad ska de nya pengarna från investerarna användas till?
– Att accelerera marknadspenetrationen och tillväxten i Europa och resten av världen. Liksom att ytterligare utveckla vår one-stop-shop-plattform, fokusera ännu mer på digitalt ljud och POD-området.

Vad innebär det för er att få Erik och Mattias till StreetLib?
– Jag har alltid trott att den viktigaste tillgången vi har i vårt bolag är humankapitalet i vårt team, våra samarbetspartners, delägare och kunder. Jag är säker på att Erik och Mattias kommer att höja ribban ytterligare. Vi arbetar för att bli den bästa publishing-plattformen i vår tid och vi behöver deras kunskaper, deras energi och deras visioner, säger Giacomo D’Angelo.

Kommer ni att bli mer aktiva i Sverige nu?
– Nej, inte i dagsläget.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …