Krönika – Mattias Lundgren: Sommarjobb eller inte?

Mattias Lundgren, grundare av WAPI.

Sommarjobb är den bästa skolan för framtiden för våra ungdomar. Eller? Mattias Lundgren funderar i en krönika över sina egna sommarlov och vad han använde tiden till.

Sommar 2022. Vår äldsta son är snart 16 år och som de flesta föräldrar vill vi att han ska “göra något vettigt” under lovet – alltså sommarjobba – och känna på hur det är att interagera med andra vuxna människor. Ta ansvar, vara hövlig och dessutom tjäna lite pengar. Diskussionerna runt sommarjobb gör att jag börjar fundera runt vad jag själv gjorde på somrarna. Det är lite diffust, men tydligt är att jag i alla fall inte jobbade, åtminstone inte på det sätt som de flesta tänker på när man tänker på arbete.

När många av mina kompisar spenderade både lov och helger på att dela ut reklam, stå i butik och hjälpa sina föräldrar att måla huset, användes mina till att spela gitarr, läsa böcker och att spela olika typer av spel – strategispelet Risk, tärningsklassikern Yatzy och olika kortspel.

Det var absolut utanför det traditionella tänkandet, men likväl ett sorts arbete. Troligen lite roligare, kanske lite mer kreativt och framför allt mer lekfullt och fritt. Mitt mål var högt satt – ekonomiskt oberoende rockstjärna – och jag betalade med min och mina likasinnades tid. Vi hade definitivt mindre pengar i handen, men blev istället tidigt duktiga på cash flow-hantering.

Troligen fanns det redan då en underliggande känsla av att inte vilja bli en del av det traditionella, det förutsägbara och i mina ögon otroligt slitsamma och tråkiga: skaffa en god utbildning och ett stadigt jobb. Jag tänker ofta att jag är otroligt tacksam för att det också finns de som älskar ett stadigt tryggt jobb, men för mig var och är det inte aktuellt. Det som många vuxna både idag och då tyckte var fritidssysslor och hobbies lade utan tvekan grunden till det som blev två av Sveriges mest framgångsrika bokförlag. Drömmar, skapande, riskbenägenhet och uthållighet.

Trots min egen bana är jag väldigt glad för att min äldsta son imorgon börjar sitt första sommarjobb som alltiallo på ett mysigt kafé nära vårt sommarhus – lite tradition nu när man är i 50-årsåldern kan väl inte skada? Om inte annat så kommer det ge honom kapital för att köpa in fler sneakers som han sedan säljer vidare. Hör ni någon som frågar: “Vilken skostorlek har du?”, då vet ni att det är han. 

Om krönikören

Mattias Lundgren är entreprenör och kreatör och har bland annat varit med och grundat WAPI och Bokfabriken. Genom nya äventyret Spartacus Culture Invest investerar han i kreativa kulturella näringar och royaltyströmmar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.