Mattias Lundgren, grundare av WAPI.

Krönika – Mattias Lundgren: Sommarjobb eller inte?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Sommarjobb är den bästa skolan för framtiden för våra ungdomar. Eller? Mattias Lundgren funderar i en krönika över sina egna sommarlov och vad han använde tiden till.

Sommar 2022. Vår äldsta son är snart 16 år och som de flesta föräldrar vill vi att han ska “göra något vettigt” under lovet – alltså sommarjobba – och känna på hur det är att interagera med andra vuxna människor. Ta ansvar, vara hövlig och dessutom tjäna lite pengar. Diskussionerna runt sommarjobb gör att jag börjar fundera runt vad jag själv gjorde på somrarna. Det är lite diffust, men tydligt är att jag i alla fall inte jobbade, åtminstone inte på det sätt som de flesta tänker på när man tänker på arbete.


ANNONS


När många av mina kompisar spenderade både lov och helger på att dela ut reklam, stå i butik och hjälpa sina föräldrar att måla huset, användes mina till att spela gitarr, läsa böcker och att spela olika typer av spel – strategispelet Risk, tärningsklassikern Yatzy och olika kortspel.

Det var absolut utanför det traditionella tänkandet, men likväl ett sorts arbete. Troligen lite roligare, kanske lite mer kreativt och framför allt mer lekfullt och fritt. Mitt mål var högt satt – ekonomiskt oberoende rockstjärna – och jag betalade med min och mina likasinnades tid. Vi hade definitivt mindre pengar i handen, men blev istället tidigt duktiga på cash flow-hantering.

Troligen fanns det redan då en underliggande känsla av att inte vilja bli en del av det traditionella, det förutsägbara och i mina ögon otroligt slitsamma och tråkiga: skaffa en god utbildning och ett stadigt jobb. Jag tänker ofta att jag är otroligt tacksam för att det också finns de som älskar ett stadigt tryggt jobb, men för mig var och är det inte aktuellt. Det som många vuxna både idag och då tyckte var fritidssysslor och hobbies lade utan tvekan grunden till det som blev två av Sveriges mest framgångsrika bokförlag. Drömmar, skapande, riskbenägenhet och uthållighet.

Trots min egen bana är jag väldigt glad för att min äldsta son imorgon börjar sitt första sommarjobb som alltiallo på ett mysigt kafé nära vårt sommarhus – lite tradition nu när man är i 50-årsåldern kan väl inte skada? Om inte annat så kommer det ge honom kapital för att köpa in fler sneakers som han sedan säljer vidare. Hör ni någon som frågar: “Vilken skostorlek har du?”, då vet ni att det är han. 

ANNONS

Om krönikören

Mattias Lundgren är entreprenör och kreatör och har bland annat varit med och grundat WAPI och Bokfabriken. Genom nya äventyret Spartacus Culture Invest investerar han i kreativa kulturella näringar och royaltyströmmar.

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över hundra nya titlar denna måndag. Bland dessa lättlästa Falska spår av Jan Olof Ekholm och en hel massa Harlequin-titlar som Handen på hjärtat av Nora Roberts. Första boken i en ny barnboksserie är Den brinnande kartan av Lisa McMann. En annan barnbok är Mumintrollen och den första snön av Tove Jansson, Alex Haridi och Cecilia Davidsson. Idag släpps även ”Inte alls dåligt” : efterlämnade dikter av Kristina Lugn.

🎂 Födelsedagar: Gore Vidal (1925-2012) var född den 3 oktober. Han skrev ett tjugotal romaner och ytterligare essäer och fackböcker, varav bland annat Evigt krig för evig fred finns utgiven på svenska.
Niklas Natt och Dag (född 1979) har födelsedag idag. Han debuterade med den historiska deckaren 1793, första boken i en trilogi. Om tre veckor kommer den ut i nytt format: 1793 – serieromanen.

🏘️ Den första måndagen i oktober, i år den 3 oktober, firas World Architecture Day och årets tema är arkitektur för välmående. Boktips? Kanske Så byggdes husen 1880-2020 : arkitektur, konstruktion och material i våra flerbostadshus under 140 år av Laila Reppen, Per Kallstenius och Cecilia Björk, Nyfiken på hus – en arkitekturbok för barn och för vuxna av Karin Schönmeyr Elfström eller Bokstavshusen av de bokälskande arkitekterna Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer?🧳 Förlagsbyte. Författaren och journalisten Christina Wahldén har gett ut 75 böcker på olika förlag. Nu har hon skrivit avtal på tre böcker i en ny kriminalserie med HarperCollins. Första delen planeras till våren 2023. Hon är aktuell med barnboken Nytt liv som tar upp gängkriminalitet.


Uppdateras under dagen …