Boken Frisparkad av Sölve Dahlgren kan bli film – Luckyday Pictures köper rättigheter

Sölve Dahlgren film frisparkad
Sölve Dahlgren släppte sin nya roman Frisparkad den 31 januari 2023. Sex veckor senare har han sålt filmrättigheterna. Foto: Pressbild.

Produktionsbolaget Luckyday Pictures har köpt filmrättigheterna till romanen Frisparkad av Sölve Dahlgren. Nu börjar jakten på samarbetspartners och finansiärer.

– Jag kände direkt att boken har kvaliteter som kommer attrahera en bred publik. Det är i botten humor och feelgood i fotbollsmiljö, men med livets ibland stenhårda tärningsspel som fond. Ted Lasso möter En man som heter Ove, säger Mattias Lundgren, exekutiv producent på Luckyday Pictures.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Malmöbaserade produktionsbolaget Luckyday Pictures har signat ett optionsavtal med författaren Sölve Dahlgren rörande hans senaste bok Frisparkad. Avtalet gäller film eller tv.

Romanen, som är Sölve Dahlgrens femtonde bok, släpptes den 31 januari 2023 i alla format (pappersbok, ebok och ljudbok). Huvudpersonen Gerry jobbar som vaktmästare, klipper kommunala gräsmattor framför allt fotbollsplaner. Hans hobby är att lägga frisparkar. Som ung var Gerry en talangfull fotbollsspelare men tvingades ge upp karriären efter en dramatisk händelse. När Gerry riskerar att bli av med jobbet sätter det igång en serie händelser som både ger honom kontakt med fotbollen igen men också tvingar honom att att bearbeta de sorger han burit på i decennier.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Redan när jag skrev boken så kände jag att vissa scener skulle göra sig bra som film, vilket även min redaktör påpekade. Nu är vi ett steg närmare och det känns väldigt spännande, säger författaren Sölve Dahlgren.

Boken utspelar sig både i Sverige och England, vilket innebär både utmaningar och möjligheter när det gäller en filmatisering. Men innan det kommer så långt gäller det att hitta partners till projektet i form av distributörer, filmbolag och finansiärer.

Och som alla läsare av Boktugg vet så är det långt ifrån alla filmavtal som leder till en färdig film.

Det finns ytterligare en koppling till bokbranschen, Mattias Lundgren på Luckday Pictures är också grundare av ljudboksförlaget Word Audio, numera Wapi, som såldes till Gyldendal 2020. Och Word Audio har gett ut ett par av Sölve Dahlgrens tidigare romaner i ljudboksformat, bland annat Fem stjärnor för Färglösa.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.